Nosterieska on useimmille keskisuomalaisille tuntematon suuruus – siitä huolimatta, että se on aikanaan nimetty Keski-Suomen maakuntaleiväksi.
Nosterieska syntyi aikaan ennen hiivaa, joten nosteena käytettiin happanevan kaljan päältä otettuja humalia tai pohjalle jäänyttä sakkaa. Makua antamaan käytettiin taikinajuurta.
– Olen tätä tehnyt, ja maistuu aivan erilaiselta kuin tavallinen hiivaleipä. Kannattaa kokeilla, sanoo Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
**Nosterieska maa- ja kotitalousnaisten reseptillä **
Taikinanjuuri:
1 l kaljansakkaa
2 dl piimää
50 g hiivaa
5 dl ruisjauhoja
1. Sekoita raaka-aineet ja anna taikinajuuren käydä kymmenen tuntia huoneenlämmössä.
2. Lisää seuraavana päivänä: 1 tl suolaa 12 dl hiivaleipäjauhoja ripaus rasvaa
3. Alusta taikina ja kohota hyvin.
4. Leivo pyöreitä leipiä ja anna leipien kohota. Koristele leipien pinta veitsensyrjällä ja pistele haarukalla.
5. Paista 220 asteessa.