Hyppää sisältöön

Perinteinen tv:n katselu väheni – Yle Areena nousi Suomen katsotuimmaksi tv-palveluksi

Älypuhelimet ja tabletit ovat siirtäneet television katselua paitsi kodin ulkopuolelle myös kodin sisällä. Kotona ei enää istua nökötetä olohuoneessa tavallisen television ääressä, vaan ohjelmia katsotaan yhä enemmän makuuhuoneessa, keittiössä ja jopa vessassa. Ja yhä useammin niitä katsotaan tallenteina.

Nainen katselee televisiota älypuhelimella.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Maarit Aulasmaa

Nettipalvelu on ensimmäistä kertaa ohittanut perinteisen television katsojien suosikkina. Yle Areena on nyt Suomen katsotuin tv-palvelu.

Tämä käy ilmi Soneran viidettä kertaa Taloustutkimuksella teettämästä television käyttöä selvittävästä tutkimuksesta. Vastaajista 79 prosenttia kertoi katsovansa tv-ohjelmia Areenasta ja 70 prosenttia perinteisestä televisiosta. Seuraavaksi eniten televisiota seurattiin MTV:n Katsomosta, YouTubesta sekä Nelosen Ruudusta. Noin puolet vastaajista käytti niitä.

– Yle Areenan vahvuus perustuu siihen, että se tavoittaa yleisöä tasaisimmin eri ikäryhmistä, kun erityisesti YouTube erottautuu toistaiseksi nuorten kanavana, tutkimusjohtaja Kari Roose Taloustutkimuksesta sanoo.

Jo noin puolet suomalaisista maksaa haluamistaan tv-ohjelmista

Maksullisista suoratoistopalveluista suosituin on Netflix. Sen lisäksi myös muut noin kymmenen euron kieppeillä kuukaudessa maksavat suoratoistopalvelut ovat rynnineet Pohjoismaiden markkinoille viimeisten kahden vuoden aikana.

– Nämä palvelut ovat Suomessa lisänneet osuuttaan erityisesti elokuvien ja tv-sarjojen katselussa, Soneran tv-liiketoiminnasta vastaava johtaja Henrik Laine kertoo.

Perinteisessä maksutelevisiossa suomalaisia sen sijaan kiinnostaa urheilu, etenkin jääkiekko ja formulat.

Eniten rahaa tv-ohjelmien ostoon käyttävät keski-ikäiset sekä lapsiperheet.

Esitysaikaan television ääressä istuminen vähenee

Esitysaikaan ohjelmia katsotaan edelleen pääasiassa televisiosta. Tämä on kuitenkin vähentynyt parin vuoden takaisesta tilanteesta. Samaan aikaan muiden laitteiden, etenkin tabletin käyttö on lisääntynyt selvästi. Erityisesti yli 34-vuotiaat suosivat tablettia. 

Tablettia käytetään eniten kotona sekä lomailtaessa mökillä, veneellä tai hotellissa. Se on mieluisin väline katsoa televisiota vajaalle kolmannekselle suomalaisista.

Älypuhelinta television katsomiseen käytetään, kun ollaan liikkeellä. Noin kolmannes turvautuu siihen esimerkiksi lääkärin odotushuoneessa, ostoskeskuksissa, liikennevälineissä sekä ravintoloissa.

Nuorille aina mukana kulkeva älypuhelin on kuitenkin tärkein kanava katsoa televisiota lähes kaikkialla. Alle 25-vuotiaista viidenneksellä ei edes ole televisiota tai sitä ei enää käytetä.

Tallenteina tai aikasiirrolla ohjelmia katsoo lähes kaksi kolmasosaa vastaajista. Televisio on tässä edelleen yleisin väline mutta sen osuus on vähentynyt. Eniten osuuttaan tallenteiden katselussa ovat kasvattaneet älypuhelin ja tabletti. 

Vanhemmat katsojat seuraavat uutisia ja urheilua, nuoret viihdettä ja muiden netin käyttäjien tekemiä videoita

Mitä vanhemmasta katsojasta on kyse, sitä varmemmin hän katsoo televisiosta uutisia, ajankohtaisohjelmia, dokumentteja, urheilua ja elokuvia.

Sen sijaan nuoria kiinnostavat ulkomainen ja kotimainen draama ja sarjat sekä viihde. Nuorten suosikeiksi nousevat kuitenkin muiden netin käyttäjien tekemät videot. Niitä katsoo viikoittain noin 60 prosenttia 18-24-vuotiaista.  

Urheilua nämä tutkimukseen osallistuneet nuorimmat katsojat seurasivat vähiten. Heistä urheiluohjelmia katsoi viikoittain tai useammin vain viidennes, kun 65-79-vuotiaista niitä seurasi 59 prosenttia.  

Suosittelemme sinulle