Hyppää sisältöön

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on varautunut myrskyn aiheuttamiin hälytystehtäviin

Tuulet Pohjois-Pohjanmaalla ovat jo hieman voimistuneet, mutta kovimmat tuulet ovat ennusteen mukaan luvassa keskiviikkoiltana ja ensi yönä. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta muistutetaan, että kotipihoissa irtain tavara kannattaa viedä suojaan tai kiinnittää kunnolla, sekä tarkistaa veneen kiinnitys.

Aallokko lyö rantaan.
Valio-myrsky iskeytyi rantaan Kemissä lokakuussa. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Kati Jurkko

Ilmatieteenlaitos on antanut tälle illalle Perämerelle myrskyvaroituksen 24 m/s. Myös maa-alueille on annettu tuulivaroituksia: luoteen ja pohjoisen puoleinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivästä tai illasta alkaen. Jo aamulla luoteistuuli on Oulussa yltynyt puuskissa lähes kahteenkymmeneen metriin sekunnissa.

Päällikkövarallaolija Petri Tuomi Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kehottaa ihmisiä varautumaan myrskyyn huolehtimalla kotipihasta.

– Kotipihalla tarkistetaan, että kaikki irtain tavara, kuten trampoliini ja päivänvarjot ovat kiinnii tai viedä ne suojaan. Trampoliinikin on vaarallinen, kun se puuskan sattuessa lähtee lentoon. Huolehditaan myös kaikki ovet kiinni niin, etteivät ne aukea.

Aallokko nousee, ja merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää jopa neljä metriä. Samalla meriveden ennustetaan laskevan matalalle Perämerellä.

– Veneet pitää tarkistaa, että ne on hyvin kiinni ja ottaa huomioon se, että merivesi laskee. Se on jo laskenut jonkin verran, mutta laskee vielä enemmän erityisesti Perämeren perukoilla, Tuomi kertoo.

Kovan tuulen vuoksi on keskiviikkoaamuna on otettu käyttöön Hailuodon pienempi lautta. Alassalmen lossi Vaalan kunnassa Oulujärvellä ei toistaiseksi kuljeta raskaan liikenteen kalustoa saaren ja mantereen välillä.

Kovimmat tuulet ovat tiedossa keskiviikkoiltana sekä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Voimakkaimmat tuulet puhaltavat ennusteen mukaan maan länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Lounais- ja Keski-Lappissa.

Hätäkeskukseen soitetaan vain vaaratilanteissa

Kovat puuskat saattavat kaataa puita, jotka ovat herkempiä kaatumaan nyt, kun maa ei ole roudassa. Puun kaatumisten suhteen hätäkeskukseen soittoa kannattaa harkita tarkkaan.

– Jos puu on kaatumassa tai kaatunut ja aiheuttaa todellisen uhkatilanteen, että on kaatumassa talon tai muun päälle, niin sitten soitetaan hätäkeskukseen. Muuten voi odottaa rauhassa, Tuomi muistuttaa.

Pohjoisen ylle saapunut matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita. Sää muuttuu sateisemmaksi iltapäivästä alkaen. Vuorokauden sademäärä voi olla paikoin 50 millimetriä. Oulun korkeudella osa sateesta voi tulla räntänä.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on aloittanut valmistautumisen myrskyyn jo tiistaina. Se perustaa johtokeskuksen purkamaan hätäkeskuksen ruuhkaa, mikäli hätäkeskus alkaa ruuhkautua hätäpuheluita. Pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviin, kuten raivaamaan kaatuneita puita ja pumppaamaan sadevesiä. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa apua sähköverkkoyhtiöiltä.

Suosittelemme sinulle