Njuike sisdoaluide
Artihkal lea 7 jagi boaris.

Vapaaehtoiset siivoavat Lätäsenon jokialuetta tänä kesänä

Vapaaehtoiset siivoavat paikoin roskaantunutta Lätäsenon jokialuetta Enontekiöllä elokuussa. Lätäsenon jokivarren siivoustalkoiden tarkoitus on paitsi kerätä roskia myös muistuttaa eränkävijöitä viemään jätteensä pois erämaasta. Siivousleirille oli mahdollista ilmoittautua mukaan heinäkuun lopppuun mennessä, mutta talkooleiri oli niin suosittu, että paikat täyttyivät hetkessä.

Leahttáseatnu
Leahttáseatnu lea okta Muonájoga oalgejogain Giehtaruohttasa bálgosa siste. Govva: Sara Wesslin / Yle
Anni-Saara Paltto

Vapaaehtoiset siivoavat paikoin roskaantunutta Lätäsenon jokialuetta Enontekiöllä elokuussa. Lätäsenon jokivarren siivoustalkoiden tarkoitus on paitsi kerätä roskia myös muistuttaa eränkävijöitä viemään jätteensä pois erämaasta.

Lätäseno sekä siihen laskevat joet ovat Suomen erämaisimpia vesistöjä ja suosittuja kalastus- ja retkeilykohteita. Valitettavasti kaikki kulkijat eivät ymmärrä roskattoman retkeilyn tarpeellisuutta, muistuttaa Metsähallitus.

Joen latvoilta on lähimmälle tielle yli 30 kilometrin matka, ja maasto on vaikeakulkuista. Roskaantuneiden jokivarsien siivoaminen talkoilla ei siis ole jatkuvasti mahdollista.

Siivousleiri suosittu - paikat jo täynnä

Metsähallituksen luontopalvelut, Enontekiön kunta ja Kelottijärven osakaskunta, Heliflite Oy ja Lapland Hide siivoustalkoisiin osallistuu 30 vapaaehtoista. Siivousleirille oli mahdollista ilmoittautua mukaan heinäkuun lopppuun mennessä, mutta talkooleiri oli niin suosittu, että paikat täyttyivät hetkessä.

Talkoolaiset kokoontuvat Enontekiön Markkinan kylälle, josta he pääsevät veneellä tai helikopterilla Lätäsenon varrelle. Helikopterikuljetuksista vastaa Heliflite Oy ja venekuljetuksista Kelottijärven osakaskunta, Lapland Hide -matkailuyritys ja Metsähallitus. Vapaaehtoiset toimivat maastossa pareittain. Talkoolaiset pääsevät halutessaan myös kalastamaan talkooleirin aikana.

Talkoot alkavat maanantaina 15.8. ja päättyvät torstaina 18.8.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Saamenpuku pitää lähes poikkeuksetta teettää ja tehdä tilaajalle mittojen mukaan. Koruineen, nappeineen ja kenkineen asun hinta voi olla tuhansia euroja.

Pellon kunnanhallitus on nimennyt työryhmän edistämään hanketta. Miekojärven alue on luontoarvoiltaan monipuolinen.

Katariina Sourin saamelaisnaista kuvaava maalaus on herättänyt keskustelua taiteen rajoista. Saamelaistaiteilijan mielestä taiteellista vapautta ei voi ohjata tiukoilla säännöillä.