Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kummitus kumisaappaissa ja Dannyn saunavasta – Yrjölän Kotiseututalolla on monta tarinaa

Lieksan Yrjölän Kotiseututalolla on pitkä historia takanaan. Se valmistui Pielisjärven kunnan vaivaistaloksi vuonna 1911. Nykyisin ison talon huoneissa viihtyvät majoittujat ja suuressa salissa monenlaisten juhlien vieraat.

Keltainen rakennus kesällä auringonpaisteessa
Yrjölän Kotiseututalo. Kuva: Sarah Laukkanen / Yle
Sarah Laukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuri, keltainen talo seisoo Lieksanjoen läheisyydessä. Useita sisäänkäyntejä, tumma peltikatto ja isot, pikkuruutuiset ikkunat. Joen vesi väikkyy auringossa talon takana. Ympärille levittäytyy rauhallinen maalaismaisema. Matkaa Lieksan keskustasta on kolmisen kilometriä.

Talo valmistui Pielisjärven kunnan vaivaistaloksi vuonna 1911, kertoo Lieksa-Pielisjärvi-seuran entinen puheenjohtaja Terttu Heiskanen-Timonen. Kunta rakennutti talon vanhusten, sairaiden ja liikuntakyvyttömien asumista varten.

– Sitten se oli kunnalliskoti, kun nimi muuttui 30-luvulla. Sitten siitä tuli vanhainkoti 60-luvulla. 90-luvulla talo jäi tyhjilleen, Heiskanen-Timonen kertaa talon vaiheita.

Uusi elämä kotiseututalona

1990-luvun alussa talon hankki kunnalta omistukseensa Lieksa-Pielisjärvi-seura.

– Saatiin tämä ilmaiseksi, mutta sillä puheella, että se pitää kunnostaa. Tehtiin työtä käskettyä. Se oli kyllä aikamoinen homma. Paljon ei ollut varoja, mutta paljon oli innostusta, Terttu Heiskanen-Timonen muistelee.

Seura hankki talon perustaakseen sinne seuran arkiston ja järjestääkseen siellä tilaisuuksia. Talon huoneisiin oli ajatuksena saada sijoittumaan yrityksiä ja yhdistyksiä, mutta tämä ajatus ei ottanut kantaakseen. Sen sijaan Yrjölän Kotiseututalosta muodostui suosittu perhejuhlien pitopaikka.

Ahtisaari ja Tanskasten kamari

Talon historiaa pidetään näkyvästi esillä. Seinillä on paitsi maalauksia, myös talon vanhoja piirustuksia kehystettyinä. Yksi huone on nimetty Ahtisaareksi. Syksyllä 1989 vietettiin Yrjölän Kotiseututalon vihkiäisiä, ja silloin vieraana oli presidentti Martti Ahtisaaren puoliso Eeva Ahtisaari.

– Piti tulla presidentti, mutta häneltä tuli sähke, että hän joutuu lähtemään Saksaan. Eeva tuli adjutanttinsa kanssa, ja mukana oli historioitsija Laura Kolbe. Mehän varattiin heille täältä huone, mutta Eeva ennätti olla siellä ehkä viisi minuuttia, Heiskanen-Timonen kertoo.

Oman nimikkohuoneensa ovat saaneet myös opettajat Helvi ja Kauko Tanskanen, jotka ovat lahjoittaneet Kotiseututalolle runsaasti omaisuuttaan. He olivat myös perustamassa Lieksa-Pielisjärvi-seuraa vuonna 1959. Talossa ovat esillä muun muuassa Kauko Tanskasen keräämät kellot eri puolilta maailmaa. Kelloja on kaikkiaan nelisensataa, lehmänkelloista kamelinkelloihin.

Vasta vitriinissä ja kummitustarinoita

Sauna rakennettiin Kotiseututaloon talkoovoimin ja lahjoituksin 1990-luvulla. Saunatilojen seinällä, lasivitriinissä, on esillä viihdetaiteilija Dannyn käyttämä saunavasta.

– Danny on ollut täällä yötä Vaskiviikon aikaan. Vastaan on jäänyt vielä jokunen lehti, Terttu Heiskanen-Timonen nauraa.

Kuten kaikilla isoilla vanhoilla taloilla, myös Yrjölän Kotiseututalolla on omat kummitustarinansa. Talossa yöpyneet kertovat kuulleensa kumisaappaissa liikkuvan miehen ääniä yön hämärissä.

– Huone numero viisi. Eräs asiakas sanoi, että hän haluaa nukkua siellä aina, sillä siellä sen kuulee, vahvistaa taloa emännöivä Helvi Timmer pilke silmäkulmassa.

Suosittelemme sinulle