Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Aurinkovoidekin voi ärsyttää ihoa – nämä aineet allergisoivat yleisimmin

Hajusteet, säilöntäaineet, aurinkosuoja-aineet ja alkoholi voivat aiheuttaa aurinkotuotteissa ihoärsytystä tai allergiaa. Herkkäihoisen kannattaa tutkia voidepurkin ainesosalistaa.

Nainen levittää aurinkorasvaa kädelleen.
Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinkovoide suojaa ihoa, mutta muun kosmetiikan tavoin sekin voi aiheuttaa ikävän riesan, kutisevan ihottuman. Allergia- ja astmayhdistyksestä kerrotaan, että aurinkovoiteista tulee yhteydenottoja.

– Oireita voi tulla voidepohjasta, esimerkiksi hajusteista tai säilöntäaineista. Myös aurinkosuotimet voivat aiheuttaa oireita, farmaseutti ja kosmetologi Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Joskus myös aurinkotuotteen sisältämä alkoholi voi ärsyttää ihoa. Ihoasiantuntijat painottavat, että ihon suojaaminen palamiselta on kuitenkin erittäin tärkeää ja yleensä sopiva aurinkovoide löytyy.

– Erilaisia valosuoja-aineita on runsaasti. Yleensä voiteissa on niistä muutamaa, jolloin saadaan mahdollisimman hyvä suoja eri aallonpituuksille. Vaihtoehtoja on varsin paljon, Iho- ja allergiasairaalassa sekä Mehiläisessä työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen sanoo.

Ihotautilääkäri suosittelee apteekissa myytäviä tuotteita.

Fysikaalinen suoja herkistää kemiallista harvemmin

Jos aurinkotuotteista on aiemmin tullut ikävää ihottumaa, millaista tuotetta sitten kannattaa kokeilla?

– Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton tuote, joka ei sisällä yleisimmin herkistäviä säilöntäaineita. Jos sopivaa aurinkovoidetta ei tunnu löytyvän, kannattaa kokeilla vain fysikaalista suoja-ainetta, titaanidioksidia, sisältävää tuotetta, Merike Laine sanoo.

– Kemialliset suoja-aineet voivat aiheuttaa allergiaoireita. Fysikaaliset suoja-aineet, jotka jäävät ihon pinnalle, ovat yleensä hyvin siedettyjä, farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme Yliopiston Apteekista sanoo.

Fysikaalisten eli epäorgaanisten suoja-aineiden teho perustuu siihen, että ne heijastavat auringonsäteet iholta. Kemialliset eli orgaaniset suoja-aineet puolestaan sitovat auringon säteilyä itseensä ja muuttavat sen lämmöksi. Fysikaalista aurinkosuojaa sisältävät voiteet ovat usein paksumpia ja saattavat jättää ihon hieman valkoiseksi, mutta sisältävät vähemmän herkistäviä aineita. Lastentuotteisiin ainesosat on usein valittu varman päälle.

– Useissa sarjoissa on linja, joka on tarkoitettu lapsille ja erittäin herkkäihoisille. Niissä käytetään paljon fysikaalista suojaa ja pidempään käytössä olleita kemiallisia suoja-aineita, farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme Yliopiston Apteekista sanoo.

Aurinkotuotteita valmistetaan voiteina, suihkeina ja öljyinä. Mikä sopii herkälle iholle?

– Läpinäkyvissä suihkeissa on yleisesti enemmän kemiallisia kuin fysikaalisia suoja-aineita. Siinä mielessä voide voi olla varmempi, Hertta Hurme sanoo.

Ainesosalista on mutkikas, mutta kertoo paljon

Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton tuote, joka ei sisällä yleisimmin herkistäviä säilöntäaineita.

Merike Laine

Yleisimpiin allergiaa aiheuttaviin aurinkosuoja-aineisiin kuuluvat oksibentsoni eli bentsofenoni-3 sekä oktokryleeni.

– Oksibentsonin käyttö aurinkovoiteissa on kuitenkin vähentynyt huomattavasti viime vuosina. Yleisimmin aurinkovoiteiden aiheuttamat allergiset reaktiot johtuvat tuotteiden muista kuin uv-suoja-aineista, Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Tyypillisiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita ovat puolestaan metyyli-isotiatsolinoni sekä formaldehydin vapauttaja-aineet. Näitä samoin kuin hajusteita voi etsiä voidepurkin ainesosaluettelosta kansainvälisten INCI-nimien avulla. Hajusteina käytetyt 26 yleisimmin allergisoivinta hajustetta on merkittävä sanan Parfum lisäksi omalla nimellään.

Ainesosaluettelon ensimmäisenä on aine, jota tuotteessa on eniten. Viimeisinä puolestaan kerrotaan ne, joita tuote sisältää vähiten.

Ei välttämättä allergiaa

Aurinkovoiteen aiheuttama ihottuma voi johtua joko allergiasta tai ärsytysreaktiosta. Allergiassa syypäänä on jokin tuotteen ainesosa. Oireet voivat tulla joko heti tai viiveellä. Ärsytysreaktiolle voi puolestaan herkistää se, että iho on muuten ärtynyt tai atooppinen. Joskus aurinkovoiteesta voi tulla oireita, vaikka se olisi edellisenä kesänä sopinut ongelmitta. Ihoreaktioita voi selvittää lapputesteillä, joihin pääsee ihotautilääkärin lähetteellä.

Läpinäkyvissä suihkeissa on yleisesti enemmän kemiallisia kuin fysikaalisia suoja-aineita. Siinä mielessä voide voi olla varmempi.

Hertta Hurme

Ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtasen mukaan pahoja reaktioita tulee aurinkovoiteista harvoin.

– Voi tulla kutisevaa ihottumaa. Toksisessa ärsytyspohjaisessa reaktiossa se ilmestyy niille alueille, joille aurinkoa tulee. Allerginen reaktio puolestaan tulee yleensä 1–3 päivän viiveellä. Ihottuma voi levitä laajemmallekin alueelle, vaatteiden alla olleelle iholle, ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen sanoo.

Joskus ihoreaktio syntyy aurinkovoiteen ja uv-säteilyn yhteisvaikutuksesta. Kipugeeleissä käytettävälle ketoprofeenille allergiset puolestaan voivat saada allergiaoireita oktokryleeniä sisältävästä aurinkovoiteesta. Nämä reaktiot ovat kuitenkin harvinaisia. Monet lääkkeet ja auringonvalo voivat sen sijaan yhdessä aiheuttaa valolääkeihottumaa.

Anna voiteen imeytyä

Voiteen pitäisi antaa imeytyä hyvin ennen kuin menee aurinkoon. Jos voide on märkänä iholla ja menee suoraan auringonpaisteeseen, se ikään kuin kärähtää iholle.

Hannele Virtanen

Jos iho on herkkä, uutta aurinkovoidetta ei kannata levittää saman tien kasvoille ja koko vartalolle vaan kokeilla ensin pienenä länttinä. Ihoreaktiot voivat tulla viiveellä. Myös aurinkovoiteen levittämisen jälkeen pitäisi malttaa odottaa hetki ennen aurinkoon lähtemistä.

– Voiteen pitäisi antaa imeytyä hyvin ennen kuin menee aurinkoon. Jos voide on märkänä iholla ja menee suoraan auringonpaisteeseen, se ikään kuin kärähtää iholle, ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen sanoo.

Aurinkovoide on illalla hyvä pestä iholta pois. Myös vaatteet ja kaikkein kuumimman auringonpaahteen välttäminen suojaavat sekä auringossa palamiselta että ihon ärtymiseltä.

Suosittelemme sinulle