Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vihreiden gallup-nousun takana yli viisikymppiset koulutetut naiset

Vihreät ja keskusta käyvät tasaista kamppailua suosituimman puolueen asemasta naisten keskuudessa. Vihreät on kevään aikana onnistunut houkuttelemaan uusia kannattajia erityisesti koulutetuista ja iäkkäämmistä naisista.

Outi Alanko-Kahiluoto vihreiden vaalivalvojaisissa.
Outi Alanko-Kahiluoto vihreiden vaalivalvojaisissa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Olli Lindqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreiden kannatus nousi keskiviikkona julkaistussa Ylen kannatuskyselyssä ennätyskorkealle 14,8 prosenttiin. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tausta-aineisto paljastaa, että uusia kannattajia vihreät on saanut erityisesti naisista.

– Viimeisen nousun takana ovat hyvin pitkälle yli viisikymppiset koulutetut naiset, toimitusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta arvioi.

Vihreät ja keskusta olivat Ylen kyselyssä toukokuussa suosituimmat puolueet naisten keskuudessa. Kumpaakin puoluetta äänestäisi nyt 21,1 prosenttia naisista.

Vihreiden suosion nousu on ollut nopeaa, sillä vielä helmikuussa puolue oli naisten keskuudessa neljänneksi suosituin. Tuolloin naisista olisi vihreitä äänestänyt 16 prosenttia. Edellä olivat suuruusjärjestyksessä SDP, keskusta ja kokoomus.

SDP ja vihreät kisaavat opposition herruudesta

SDP on vihreiden kannatuksen noususta huolimatta yhä selvästi opposition suurin puolue. Demarien kannatus laski toukokuussa 20,1 prosenttiin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) näkee kannatuskyselyn tuloksen opposition kannalta myönteisenä.

– Kansa luottaa nyt näiden tulosten mukaan enemmän oppositioon kuin hallitukseen, Lindtman sanoi.

Lindtmania ei huoleta edes se, että SDP:n suosio laskee samaan aikaan kun vihreät nousee vahvasti.

– Tietysti kilpailemme aina veljellisesti siitä, kenellä on paras vaihtoehto. Kun tämä on maratonlaji niin tähän mahtuu monia erilaisia vaiheita.

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin mielestä kannatuskyselyn tulokset pitävät sisällään selvän viestin hallituksen suuntaan.

– Suomalaiset kaipaavat vaihtoehtoa Sipilän hallituksen politiikalle. Ihmiset ymmärtävät, että asioiden pitää muuttua, mutta he haluavat, että politiikkaa tehdään oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoa kunnioittaen.

Suosittelemme