Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kohti Rioa: Aku Partanen aikoo jättää brasilialaiset herkut lautaselle

24-vuotias kävelijä Aku Partanen on valmistautunut jo vuosia Rion olympialaisiin. Elokuussa lähtöviivalle asettautuukin kolme suomalaista.

Veli-Matti "Aku" Partanen
Veli-Matti "Aku" Partanen Kuva: Tomi Hänninen
Tuulia Kössö
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannasta kotoisin olevan kilpakävelijä Veli-Matti "Aku" Partasen matka kohti Rio on kestänyt jo vuosia, mutta vuoden 2015 maaliskuussa unelma sai ratkaisevan käänteen. Partanen teki oman ennätyksensä 3.49.02 50 kilometrin kisassa Slovakian Dudincessa. Samalla mies alitti Rion olympiarajan.

- On se sellainen iso etappi, vaikka MM-kisat on iso etappi niin olympialaiset on vieläkin isompi. Odotan kyllä innolla. Syksyn valinta oli tärkeä, ja olen voinut rakentaa kauden Rion ehdoilla, joulukuussa Rio-joukkueeseen valittu Partanen avaa.

Sittemmin Rion kävelyjoukkueeseen valittiin myös kokenut Jarkko Kinnunen ja peräti 11 minuuttia omaa ennätystään parannellut Aleksi Ojala.

- On se hyvä asia, viime vuosina kävely on mennyt Suomessa paljon eteenpäin. Pitää oikeasti tehdä tulosta, jotta pääsee joukkueeseen. Meillä on keskinäistä kilpailua, kaverihenkeä ja tsempataan toisiamme eteenpäin, kertoo Partanen.

Partasen kauden avaus Tampereen SM-halleissa sujuikin hyvin, mutta maaliskuussa Dudincen 50 kilometrin kisa oli jo haastava. Partanen käveli  päämatkansa aikaan 3.54.02 sijoittuen lopulta sijalle 17. Toukokuun alussa nuori mies joutui jättämään 20 kilometrin MM-joukkuekisan kesken Roomassa.

- Kokonaisuutena tilanne ei ole huono. Mitään huippusuoritusta ei ole harjoituksissa ollut, mutta kunto on kasvanut tasaisesti. Roomassa tilanne oli se, että verrytellessä olo oli hieman alavireinen. Kisa-aamuna olo oli kohtalainen, mutta kisassa tunsin etten ole kunnossa. Silloin kannattaa jättää kesken. Seuraavana aamuna olikin sitten flunssa päällä, Partanen kertoi.

- Kävin tutkimuksissa, mutta tulehdusarvot ovat normaalit. Luultavasti tämä on ihan kesäflunssaa.

Pekingin MM-kisoissa Partanen oli paras suomalaiskävelijöistä. Nyt Valentin Konosen johdolla harjoitteleva Partanen on saanut entistäkin enemmän treeniseuraa Jarkko Kinnusesta. Kinnunen siirtyi Konosen valmennustalliin.

- Talvi oli leirien osalta tosi onnistunut, leireiltiin Espanjassa muutama viikko ja Jarkko Kinnusen kanssa Etelä-Afrikassa. Odotin keväällä Slovakian kisasta paljon enemmän. Huomasin heti alussa, että silloin ei kulkenut. Onneksi kuitenkin perustaso on noussut. Kiristetään ruuvia pikkuhiljaa kohtia Rioa. Heinäkuussa lähdetään vuoristoon Espanjaan ja sieltä suoraan Rioon.

50 kilometrin kävelyn raakuudesta kertoo sekin, että viimeiset kilometrin kävellään usein hämärän rajamailla. Kaiken on onnistuttava tankkauksesta lähtien mikäli tavoitteena on onnistunut kisa. Brasilialaiset herkut jäävätkin lautaselle.

- Viimeinen kymppi on kaikkein haastavin. Joka paikkaan särkee, mutta sen tietää ja siihen on varautunut. Kyllä se on juhlahetki kun päämatkaa pääsee kävelemään. Vuosien aikana on tullut hyvä ruutini kisaan aina juomista lähtien. Olen ymmärtänyt, että valmistautumisleirillä pitäisi olla urheilijalle sopivaa ruokaa, Partanen hymyilee.

Mitä Partanen sitten miettiii Rion turvallisuudesta? Entä kuinka venäläisurheilijoiden mahdollinen poisjäänti vaikuttaa kisaan? Kuuntele Yle Puheen Kohti Rioa maanantaina 13.6. klo 18.03.

Suosittelemme sinulle