Hyppää sisältöön

Suomi: Turkin ja Kosovon viisumivapauden ehdot eivät vielä täyty

EU-maat eivät vielä ole myöntämässä viisumivapautta Ukrainalle, Georgialle, Turkille tai Kosovolle. EU-komission suunnitelmat tukea Afrikkaa ja ehkäistä siirtolaisuutta saivat varovaisen myönteisen vastaanoton.

Turkkilainen rajavartia katselee kiikareilla merelle.
Viisumivapauden lisäksi EU:n sisäministerien tapaamisessa puhuttivat Eurooppaan suuntaavat pakolaiset ja siirtolaiset. Kuva: Sedat Suna / EPA
Maria Stenroos

Neljän maan viisumivapaus etenee, mutta viisumivapautta ei voida vielä myöntää, EU-sisäministerit totesivat Luxemburgissa tämänpäiväisen kokouksensa jälkeen.

Etukäteen eniten on puhuttanut Turkki, jolle vapaus on luvattu kesäkuun loppuun mennessä, jos ehdot täyttyvät.

- Turkin viisumivapaus on edelleen kysymysmerkki, valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen sanoi.

Heinonen edusti Suomea, sillä sisäministeri Petteri Orpo kilpailee puolueensa puheenjohtajuudesta puoluekokouksessa.

Suomen mielestä Ukraina ja Georgia voisivat jo saada viisumivapauden, sillä ne täyttävät Heinosen mukaan ehdot.

- Georgian ja Ukrainan suhteen viisumivapauden ehtojen täyttyminen on huomattavasti pidemmällä kuin Turkin ja Kosovon, Heinonen tulkitsi.

EU-ministerit eivät kuitenkaan päättäneet asiasta, sillä riittävän moni maa ei kannattanut.

Afrikan tukeminen tarpeellista, mutta kuka maksaisi?

Sisäministerit kokoontuivat toisenlaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten.

- Viime vuoteen verrattuna olemme saaneet Turkin kautta tulevan muuttoliikkeen hallintaan, EU-puheenjohtajamaa Hollannin sisäministeri Klaas Dijkhoff totesi.

Viime viikkojen haaksirikot Välimerellä kertovat, että liikenne Italiaan jatkuu kuitenkin entisellään. EU-komissio yrittää nyt saada maat kääntämään katseensa esimerkiksi Afrikkaan, josta voi lähteä liikkeelle isoja määriä ihmisiä.

- Meidän on tartuttava juurisyihin, jotka saavat ihmiset lähtemään. Useimmat lähtevät taloudellisista syistä, Hollannin ministeri sanoi.

Komissio esitti alkuviikosta ohjelmaa, jossa sopimalla, yhteistyöllä, kannustimin ja rangaistuksin yritettäisiin ehkäistä lähtemistä kohti Eurooppaa. Kannustin olisi esimerkiksi rahallinen tukeminen, rangaistuksena taas maat velvotettaisiin ottamaan takaisin Euroopasta palautettavat henkilöt, jotka eivät Euroopan mielestä ole pakolaisia.

- Suomessa alustavasti tuemme mallia, joka perustuisi sopimuksiin ja ja johon sisältyvät myös palautukset, Heinonen sanoi.

Komission hyvin alustavassa laskelmassa yhteistyöhön varattaisiin kahdeksan miljardia viidessä vuodessa, osa rahoista pitäisii kaivaa suoraan jäsenmaiden tileiltä. EU-maat suhtautuivat tähän kokouksessa varauksellisesti ja halusivat tarkempia suunnitelmia.

Suosittelemme sinulle