Hyppää sisältöön

Saunan henki on herkkä – 8 asiaa, joita saunassa ei saa tehdä

Vanhan sananlaskun mukaan saunassa tulee käyttäytyä kuin kirkossa, eli hillitysti ja hartaudella. Suomalaisten sauna-asiantuntijoiden mukaan ainakin humalassa saunominen ja likaisena saunaan tuleminen pilaavat nautinnon.  Mutta entäpä politiikan puhuminen, piereskely tai seksi? 

Minna Matintupa

Suomen Saunaseuran toiminanjohtaja Katariina Styrman ja Kansainvälisen Savusaunaklubin puheenjohtaja Seppo Leskinen vaalivat yhdistyksissään suomalaista saunaperinnettä. He liputtavat yksinkertaisen saunanautinnon ja hyvien saunatapojen puolesta.

- Yleisenä kommenttina voisi sanoa, että omassa saunassa saa toki jokainen tehdä mitä haluaa, mutta yleisessä saunassa tai vieraisilla kannattaa olla kohtelias muita saunojia kohtaan ja muistaa hyvät käytöstavat, Styrman linjaa.

Saako saunassa olla humalassa?

Kännissä saunominen on myös hyvin tapaturmille altista touhua

Seppo Leskinen

Tästä asiantuntijat ovat yksimielisiä. Ehdottomasti ei.

Vaikka monien suomalaisten kesäperinteisiin kuuluu saunaolut jos toinenkin, ne tulisi nauttia vasta löylyjen jälkeen.

- Saunaan sammuneita humalaisia on kuollut 221 kuudentoista vuoden aikana. Melkein kaikki miehiä. Kännissä saunominen on myös hyvin tapaturmille altista touhua. Kuuma kiuas, kuumat vedet, lauteilla sekä portaissa horjuminen ovat todellisia riskejä, Seppo Leskinen perustelee.

Saako saunassa puhua politiikkaa tai pitää parisuhdepalaveria?

Riitely ei kuulu saunaan ja rakkaudessa ja politiikassa sopuisa keskustelu saattaa helposti vaihtua vääntämiseksi.

Kansainvälisen savusaunaklubin Seppo Leskinen jättäisi politiikan ja perheneuvottelut kokonaan löylyhuoneen ulkopuolelle. Suomen saunaseuran Katariina Styrman hyväksyy neuvottelut, jos muut saunojat eivät häiriinny.

- Tällaiset keskustelut kannattaa käydä yksityisesti, ei yleisessä saunassa, Styrman ehdottaa.

Saako saunassa syödä?

Kiuasmakkarat saattavat kuulua joidenkin saunaperinteisiin, mutta sauna-asiantuntijat eivät suosittele saunassa syömistä.

- Ruoka mahalaukussa käynnistää ruuansulatuksen ja sitoo verenkiertoa mahaan. Se ei tunnu hyvältä. Parhaiten saunasta nauttii tyhjällä mahalla, Seppo Leskinen listaa.

Hikoillessa menetettäviä suoloja voi kuitenkin korvata saunan jälkeen.

- Puoli teelusikallista merisuolaa pullolliseen kivennäisvettä on hyvä nauttia vähitellen siemaillen pukuhuoneessa, Leskinen jatkaa.

Jos ruokaa haluaa ehdottomasti valmistaa kiuaskivien päällä, harrastus kannattaa säästää omaan saunaan.

- Silloin kannattaa pitää huoli, ettei kiuas ja kiuaskivet likaannu, Styrman muistuttaa.

Saako saunassa katsoa telkkaria, kuunnella musiikkia tai käyttää älylaitteita?

- Ei. Saunassa saunotaan, moni kokee viihdelaitteet häiritsevinä. Omassa saunassa toki voi, jos haluaa, mutta en suosittele muualla, Suomen Saunaseuran Styrman linjaa.

Kansainvälisen savusaunaklubin Leskinen jättäisi pois myös  turhan höpöttelyn:

- Paras saunanautinto saavutetaan täydessä hiljaisuudessa ja hyvin niukassa valaistuksessa.

Saako saunassa harrastaa seksiä?

Seksi saunan jälkeen lauantaisin on klisee, mutta lauteilla lemmiskely jakaa asiantuntijoiden ajatukset. 

- Saunassa  saa harrastaa seksiä, jos kumppaninsa kanssa niin haluaa. Yleisissä saunoissa kuitenkaan ei, ja vierailuillakin isäntäväki voi loukkaantua saunansa käytöstä seksiin, joten kannattaa säästää ne valittuihin tilanteisiin ja omaan saunaan, Styrman ehdottaa.

Savusaunaklubin mielestä seksi ja sauna eivät sovi yhteen:

- Monihan sitä on nuoruudessaan kokeillut ja huomannut ettei se vaan käy. Siinä yhdistyy kaksi toimintoa, jotka yhdessä rasittavat liikaa sydäntä, Leskinen muistuttaa.

Saako saunassa pieraista?

Saunapieru? Yäk!

Seppo Leskinen

Saunapiereskelystä ei synny asiantuntijoille kiistaa. Se ei käy.  Leskinen uhraa saunapiereskelijöille vain yhden sanan:

- Yäk!

- Kohteliaat saunatavat kannattaa muistaa ja piereskellä omassa yksityisessä tilassaan, Styrman muistuttaa.

Saako saunaan  tulla peseytymättä?

Ei. Vaikka saunaan tullaan puhdistautumaan, varsinainen peseytyminen täytyy suorittaa jo ennen löylyttelyä.

- Likainen saunoja levittää hikoillessaan likaa saunaan, lisäksi muut saunojat voivat kokea hajut epämiellyttävinä, Styrman perustelee.

Saako saunaan mennä sairaana?

Sanonnan mukaan jos sauna, viina ja terva eivät auta, tauti on kuolemaksi. Asiantuntijat olisivat kuitenkin varovaisia sairaana saunomisen kanssa.

- Sairaana ei saa saunoa, jos lääkäri sen kieltää tai olo on huono, Styrman muistuttaa. Myöskään ei ole hyvien tapojen mukaista mennä saunomaan ja tartuttaa muita saunojia esimerkiksi yleisessä saunassa.

Vannoutunut savusaunoja Seppo Leskinen saattaisi kokeilla saunan parantavaa voimaa ainakin pikkuvaivoihin:

- Pienet vilustumiset saattavat mennä ohi jos kysymyksessä on savusauna, hän uskoo.

Saunasääntöjen yllätys: Lemmikki on tervetullut löylyihin

Vaikka saunominen vaikuttaa olevan  monien sääntöjen maailma, sauna-asiantuntijat eivät sulje löylyhuoneen ovea lemmikeiltä. Ainakaan kotona.

Omassa saunassa saa tehdä mitä haluaa, mutta yleisessä saunassa tai vieraisilla kannattaa olla kohtelias muita saunojia kohtaan.

Katariina Styrman

- Julkisiin tiloihin ei yleensä saa tuoda lemmikkejä, mutta omassa saunassa voi löylytellä lemmikin kanssa. Jotkut eläimet nauttivat siitä kovasti. Silloin pitää huolehtia, että lemmikille ei tule liian kuuma. Kaikki eläimethän eivät hikoile kuten ihminen, ja lämpöhalvaus on vaarana, muistuttaa Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.

- Meillä oli kissa, joka tuli vaimon perässä löylyyn. Se loikoili jalkalauteella selvästi nautiskellen. Kun löylyvettä kaadettiin kiukaaseen, livahti kissa oven alta pesuhuoneen puolelle, Kansainvälisen savusaunaklubin puheenjohtaja Seppo Leskinen muistelee.

11.6. 2016 vietetään Suomalaisen saunan päivää.

Suosittelemme sinulle