Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Brittinobelistit vetoavat EU:hun jäämisen puolesta

Ero veisi brittitieteeltä rahaa ja vaikutusvaltaa, avoimen kirjeen allekirjoittajat varoittavat.

Peter Higgs CERN:n hiukkaskiihdyttimen tunnellissa.
Emeritusprofessori Peter Higgs LHC-hiukkaskiihdyttimen, jolla etsitään hänen mukaansa nimettyä hiukkasta, rinnalla. Kuva: Alan Wal / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko Britannian nimekkäimpiä tieteentekijöitä on vedonnut kansalaisiin, jotta nämä tukisivat Britannian EU-jäsenyyttä kansanäänestyksessä kahden viikon päästä.

Kirjeen allekirjoittaneen 13 tutkijan joukossa ovat muun muassa Nobel-palkinnon saaneet fyysikko Peter Higgs, geneetikko Paul Nurse, biologi Martin Evans ja fyysikko Andre Geim.

The Daily Telegraph -lehdessä julkaisussa kirjeessään tutkijat pelkäävät, että ero EU:sta tarkoittaisi rahoituksen loppumista tieteelliseltä tutkimukselta Britanniassa ja veisi brittitutkijoilta myös vaikutusvaltaa maailmanlaajuisesti.

Tiede kukoistaa ympäristössä, jossa jaetaan vapaasti ajatuksia ja minimoidaan esteet, kuten EU:ssa tehdään, tutkijat kirjoittavat. Heidän mukaansa tiede tulisi nostaa keskustelussa keskiöön, koska tieteellä edistetään terveyttä, innovatiivisuutta ja taloudellista kasvua.

Eron kannattajat eivät usko alamäkeen

Tiedelehti Nature teki keväällä kyselyn tutkijoiden EU-kannoista. 83 prosenttia lähes kahdesta tuhannesta vastaajasta halusi Britannian pysyvän unionin jäsenenä.

Britannian kuuluisin tiedemies astronomi Stephen Hawking on sanonut, että ero olisi Britannian tieteelle katastrofi.

Eroa kannattavat ovat kampanjassaan sanoneet, että tiedettä voidaan rahoittaa myös suoraan Britannian kassasta eikä siihen tarvita EU:ta. Yksi eron kannattajista on keksijämiljardööri James Dyson. Hän uskoo, että ilman EU:ta Britanniasta tulee vauraampia ja työpaikkojakin syntyy enemmän.

Suosittelemme