Hyppää sisältöön

Ruotsin radio: Sukellusvenejahdin kaikuääni olikin ruotsalaista alkuperää

Ruotsin radion Ekot-toimitus on saanut käsiinsä uusia tietoja syksyllä 2014 Ruotsin rannikolla käydystä sukellusvenejahdista. Tuolloin Ruotsin puolustusvoimat sanoi saaneensa todisteita vieraan vallan sukellusveneen alueloukkauksesta.

Ruotsalainen korvetti HMS Visby osallistui etsintöihin Tukholman saaristossa sunnuntaina.
Ruotsalainen korvetti HMS Visby osallistui etsintöihin Tukholman saaristossa sunnuntaina. Kuva: Marko Säävälä / EPA
Marika Kataja-Lian

Ruotsin puolustusvoimien todisteet vieraan vallan sukellusveneen merialueloukkauksesta syksyllä 2014 ovat osoittautuneet epäilyttäviksi. Ruotsin radion Ekot-toimituksen mukaan todisteena käytetty kaikuääni on peräisin ruotsalaisesta lähteestä eikä ulkomaisesta sukellusveneestä.

Ruotsin puolustusvoimat jahtasi sukellusvenettä viikon ajan Tukholman saaristossa lokakuussa 2014. Muutamia viikkoja myöhemmin puolustusvoimat vahvisti, että pienoissukellusvene teki merialueloukkauksen Ruotsissa.

Asiasta kertoi tuolloin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson, jonka mukaan todisteet aluevesiloukkauksesta olivat erittäin selvät. Todisteena käytettiin ennen kaikkea etsintäalueelta havaittua kaikuääntä, joka oli saatu puolustusvoimien omien laitteiden avulla.

Syyskuussa 2015 puolustusvoimat kuitenkin yllättäen ilmoitti, että kaikkein tärkeimmät todisteet sukellusveneestä eivät päde. Syytä tähän ei kuitenkaan kerrottu.

Nyt Ekot-toimitus on paljastanut, että puolustusvoimien tarkemmassa analyysissä osoittautui, että ääni ei tullutkaan ulkomaisesta sukellusveneestä vaan jostakin ruotsalaisesta lähteestä.

Ruotsin puolustusvoimat kuitenkin sanoo yhä, että ulkomainen sukellusvene kävi Ruotsin vesillä 2014. Tästä ovat puolustusvoimien mukaan todisteina kahden yksityishenkilön silminnäkijähavainnot sekä puolustusvoimien tutkima jälki meren pohjasta.

Jo viime vuonna ilmeni, että eläkkeellä olevan upseerin ottamassa valokuvassa epäillystä sukellusveneestä olikin tavallinen työvene.

Ruotsin puolustusvoimat sai 17. lokakuuta tietoja vieraasta vedenalaisesta toiminnasta Tukholman saaristossa. Tuolloin alkoi 24. lokakuuta asti kestänyt etsintäoperaatio, johon osallistui laivoja ja helikoptereita.

Operaatio maksoi noin 20 miljoonaa kruunua eli runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle