Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

9-vuotias tyttö satasta kulkevan kilpa-auton ratissa – crosskart on kartingia soralla

Neljäsluokkalainen Maiju Niemi on innokas moottoriurheilija. Hän kaasuttelee kilpaa poikien kanssa vaaleanpunaisella crosskart-autollaan. Crosskart on Suomessa melko tuore kilpa-autoilun muoto, josta toivotaan olevan apua uusien rallitähtien syttymiseen.

9-vuotias Maiju Niemi on Suomen ainoa crosskartia ajava tyttö.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Esa Huuhko
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun moottoriurheilukeskuksen ajoradalla viilettää joukko lasikuidulla päällystettyjä pieniä kilpa-autoja. Nämä crosskart-autot kätkevät sisäänsä putkirungon ja moottoripyörän moottorin.

Yksi autoista on vaaleanpunainen. Auton ratissa istuu 9-vuotias Maiju Niemi, joka on Suomen ainoa crosskartissa kilpaileva tyttö.

Moottoriurheiluun hurahtaneen perheen kuopus innostui melko harvinaisesta lajista isoveljen vanavedessä.

– Isoveli harrasti lajia aiemmin ja siitä jäi auto minulle. Autosta halusin itse pinkin, koska se on hyvä väri ja se erottuu joukosta, Niemi kertoo.

9-vuotias Maiju Niemi ajaa vaaleanpunaista crosskart-autoaan.
Maiju Niemi kaasuttelee Joensuun moottoriurheilukeskuksessa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Maijun pinkissä crosskartissa on kuristettu 125-kuutioinen moottori ja se kulkee parhaimmillaan toistasataa. Nuorta hurjapäätä autolla ajaminen ei pelota.

Ei vaikka vastikään Kouvolassa ajetussa kilpailussa hän rysätti kovaa vauhta kaiteeseen.

– Ei siinä huonosti käynyt, turvavyö vain jätti pienet jäljet, Maiju Niemi hymyilee.

Soratuntumaa

Crosskarteilla on ajettu kilpaa Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Kilpailuluokkia on kolme ja kilpailukäytössä olevia autoja arvioidaan olevan noin 50.

AKK Motorsportsin lajipäällikkö Timo Lampinen pitää lajia hyvänä niille nuorille kuljettajille, jotka haluavat ajaa soralla rallityyliin vauhdikkaasti ja turvallisesti kilpaa.

– Tämä on myös melko edullinen laji ja tässä pääsee jo hyvin nuorena hakemaan soratuntumaa. Uskon, että moni tulevaisuuden rallitähti pääsee urallaan eteenpäin juurikin crosskartin kautta, Lampinen sanoo.

Suosittelemme