Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vedonlyönti Brexitistä käy kuumana Britanniassa

Britanniassa EU-kansanäänestyksestä voi tulla veikkausyhtiöiden tuottoisin poliittinen vedonlyöntikohde kautta aikojen. Veikkausfirmojen arviot äänestyksen lopputuloksesta otetaan maassa vakavasti. Veikkausfirmat uskovat jäsenyyden jatkumiseen enemmän kuin mielipidetutkijat.

Britannian EU-eroa ajava Nigel Farage kampanjoimassa lihakaupassa Kentissä, Britanniassa, 13. kesäkuuta.
Britannian EU-eroa ajava Nigel Farage kampanjoimassa lihakaupassa Kentissä, Britanniassa, 13. kesäkuuta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian äänestykseen EU-jäsenyyden jatkamisesta on aikaa enää reilu viikko. Lontoolaisten kommenteista on vaikea päätellä, pitäisikö panokset asettaa EU-eroa vai jäsenyyttä kannattavien sarakkeeseen.

– Kaikkien pitäisi äänestää EU-eron puolesta. Haluan erota, sillä maahan muuttaneiden raharikkaiden vuoksi asunnot ovat liian kalliita, perustelee Lontoon keskustassa asuva Percy.

Percyn kantaa ei hetkauta se, että Lontoon hintoja nostava raha tulee pääasiassa EU:n ulkopuolelta. Brian Hudson puolestaan uskoo, että eroa veikkaava heittää rahansa hukkaan.

– Löisin vetoa jäsenyyden jatkumisen puolesta. Mielestäni erokampanjan häviäminen on jo päivänselvää.

Veikkausyhtiöt ovat jo voittaneet

Britannian vedonlyöntiyhtiöt tekevät hyvän tilin, kävipä kansanäänestyksessä kuinka tahansa. William Hill -yhtiön Rupert Adams kuvailee jäsenyysveikkauksen suosiota "fantastiseksi". 

– Jäsenyysäänestyksen tuloksesta on lyöty vetoa reilusti yli miljoonan euron edestä, suurin yksittäinen panos on 130 000 euroa, Adams paljastaa. 

Monet britit luottavat veikkausyhtiöiden analyyseihin enemmän kuin mielipidetutkimuksiin. Nyt EU-jäsenyyden puolustajat toivovat, että vedonlyöjät ovat oikeassa. Yhtiöt antavat jäsenyyden jatkumiselle tutkijoita korkeamman todennäköisyyden.

– Jäsenyys on juuri nyt hehkuvankuuma voittajasuosikki. Sen jatkuminen on neljä kertaa todennäköisempää kuin eroaminen. Käytännössä kaikki suurilla panoksilla veikkaavat uskovat jäsenyyteen, Rupert Adams kertoo.

Adams uskoo, että jäsenyyttä puolustavan kampanjan kannattaa taas jatkossakin ratsastaa eroon liittyvillä taloushuolilla.

– Taloudelliset seuraukset nousevat mieleen viimeistään äänestyskopissa. Luulen että kantaansa harkitsevat päättävät, etteivät he ole valmiita ottamaan riskejä.

Mielipidemittaajat antavat vedonlyöjistä poiketen jäsenyyden puolustajille vain hiuksenhienon etumatkan. Puolitoista viikkoa ennen brttien kansanäänestystä mittausten keskiarvo osoittaa, että jäsenyyden ja eron kannattajoa yhtä paljon.

Suosittelemme sinulle