Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä.
Usein sanotaan, että tutkimustuloksia glyfosaatin vaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi, mutta kriittistä keskustelua käydään monessa EU:n jäsenvaltiossa, myös Suomessa.
Viime viikolla EU:n kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea äänesti komission ehdotuksesta pidentää glyfosaatin myyntilupaa EU-maissa 12–18 kuukaudella.
Glyfosaatti voi joissain olosuhteissa säilyä maaperässä jopa seitsemän vuotta, vaikka valmistajan mukaan aineen pitäisi hävitä kahdessa viikossa.
Turun yliopiston tutkija Irma Saloniemi on huolissaan siitä, millaisia ongelmia maataloudelle voi aiheuttaa glyfosaatin vaikutus bakteereihin ja sieniin.
– Hyvässä viljelymaassa on aina runsaasti maan laatua parantavia mikrobeja, ja niiden tuhoaminen voi pitkällä aikavälillä köyhdyttää maaperää.
Glyfosaatin käyttöä kotipuutarhoissa Saloniemi luonnehtii "turhanaikaiseksi viihdekäytöksi".
Mitä sinä ajattelet glyfosaatista? Huolestuttaako vai tuntuuko huoli liioitellulta?