Hyppää sisältöön

Mitä mieltä olet glyfosaatin käytöstä rikkaruohojen torjunnassa?

Rikkakasvien torjuntaan käytettävät tuotemerkit Roundup, Rambo ja Keeper herättävät kiihkeääkin keskustelua. Osa kavahtaa ja kauhistuu glyfosaatin käyttöä, osa pitää riskeistä puhumista liioitteluna. Miten sinä suhtaudut?

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.
Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky. Kuva: Yle
Yle Turku

Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä.

Usein sanotaan, että tutkimustuloksia glyfosaatin vaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi, mutta kriittistä keskustelua käydään monessa EU:n jäsenvaltiossa, myös Suomessa.

Viime viikolla EU:n kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea äänesti komission ehdotuksesta pidentää glyfosaatin myyntilupaa EU-maissa 12–18 kuukaudella.

Glyfosaatti voi joissain olosuhteissa säilyä maaperässä jopa seitsemän vuotta, vaikka valmistajan mukaan aineen pitäisi hävitä kahdessa viikossa.

Turun yliopiston tutkija Irma Saloniemi  on huolissaan siitä, millaisia ongelmia maataloudelle voi aiheuttaa glyfosaatin vaikutus bakteereihin ja sieniin.

– Hyvässä viljelymaassa on aina runsaasti maan laatua parantavia mikrobeja, ja niiden tuhoaminen voi pitkällä aikavälillä köyhdyttää maaperää.

Glyfosaatin käyttöä kotipuutarhoissa Saloniemi luonnehtii "turhanaikaiseksi viihdekäytöksi".

Mitä sinä ajattelet glyfosaatista? Huolestuttaako vai  tuntuuko huoli liioitellulta?

Suosittelemme sinulle