Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pohjois-Suomessa on rikas folkmusiikin kulttuuri – Ilmaistapahtuma Tori-Folk nostaa bändit kellareista

Laulaja-lauluntekijä Julia Vornanen haastaa ravintolat laajentamaan elävän musiikin tarjontaa perinteisten iltakeikkojen ulkopuolelle, ja yhtyeitä esittämään omia kappaleita covereiden sijaan, jopa ravintoloille räätälöiden. Vornasen luotsaama Juuni & Olkimaa esiintyy tänä kesänä Oulun Tori-Folkissa ja Qstockissa.

Juuni & Olkimaan uusin julkaisu on nimeltään Sininen Lintu.
Kuva: Inkeri Jäntti
Marko Siekkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Juuni & Olkimaa yhtye määrittelee oman musiikkinsa orgaaniseksi eloveena-popiksi.

– Yhdistelemme maailmanmusiikkia ja -rytmejä popin ja folkin keinoin. Orgaanisuus on puolestaan alkukantaisuutta ja alkuperäisyyttä.

Sanoitukset ja sävellykset ovat Julia Vornasen käsialaa, sovitukset bändi tekee yhdessä. Sanoitusten aiheet tulevat yleensä taiteilijan omasta elämästä tai ystävien kokemuksista.

Alun perin Juuni & Olkimaan laulaja-lauluntekijä teki kappaleet englanniksi. Kieli vaihtui, kun Vornanen huomasi, että suomenkielisillä teksteillä itsensä ilmaiseminen on tehokkaampaa.

Minulle folk ei ole tanhumusaa, vaan enemmän amerikkalaista musiikkiperimää, huuliharppua ja perkussioita.

Julia Vornanen

– Se tuntui vapauttavalta. Se avasi kokonaan uudenlaisen ilmaisukeinon. Tuntuu aidommalta, kun ihmiset ymmärtävät lyriikat varmuudella, ja myös minä ymmärrän sataprosenttisesti mistä laulan.

Pohjoisessa on rikas Folkmusiikin kulttuuri

Juuni & Olkimaalla on tänä kesänä paljon keikkoja Pohjois-Suomessa, yhtye esiintyy muun muassa Qstockissa. Bändi on keikkaillut runsaasti oululaisten bändien kanssa ja tätä kautta Julia Vornanen on oppinut tuntemaan oululaista folkkia ja oululaisia bändejä.

– Mielestäni Oulussa on rikasta ja hyvää folkmusiikkia.  On vain harmi, että yleisö ei aina löydä tarpeeksi usein folk-keikoille. Minulle folk ei ole tanhumusaa, vaan enemmän amerikkalaista musiikkiperimää, huuliharppua ja perkussioita.

Tori-Folk tuo oululaisen folkmusiikin esille

Oulu Folk Ry:n järjestämä Tori-Folk Oulu päivien yhteydessä tuo lavalle kattavan otannan kaupungin folkmusiikista. Tapahtumassa esiintyvät bändit luottavat rehelliseen folkilmaisuun, ja sen uskotaan kiinnostavan myös yleisöä.

– Olimme Tori-Folkissa viimeksi viitisen vuotta sitten. Silloin se oli hyvä paikka tulla ulos kellarista ja tuoda omat biisit esille. Nyt paikalla on paljon hyviä bändejä, ja siellä on ilo soittaa.

Tori-Folk on ilmainen tapahtuma, jossa on yhteensä kahdeksan bändiä. Perjantaina esiintyvät Erkki ja Tähti, Kammarit, Juuni & Olkimaa sekä Uh ja Ah. Lauantaina lavalle kipuavat Floodflower, Kotimainen mies, Oiva Väre ja Rommakko.

Ravintoloihin voisi tuoda enemmän elävää musiikkia

Juuni & Olkimaa soittaa keikoilla lähinnä vain omia kappaleita. Julia Vornasen mielestä ravintolat toivottavat tervetulleeksi bändejä myös listamusiikin ulkopuolelta. Juuni & Olkimaa haluaisi laajentaa elävän musiikin tarjontaa perinteisten iltakeikkojen ulkopuolelle myös Oulussa. Muutamat oululaiset ravintolat ovat tätä jo kokeilleetkin.

– Esiintyjien pitää saada ravintoloitsijat näkemään esimerkiksi se, että illallinen, päivällinen tai brunssi ei ole välttämättä pelkästään ruokailuhetki, vaan siihen voi liittyä myös musiikki.

Tori-Folk oli hyvä paikka tulla ulos kellarista ja tuoda omat biisit esille.

Julia Vornanen

Vornasen mielestään ruoka voi olla tärkein asia, mutta ravintolakäynti voisi olla kokonaisvaltainen elämys.

Omien kappaleiden esittämistä pitäisi nostattaa

Ulkomailla on yleistä esittää ravintoloissa alkuperäistä elävää musiikkia, vaikka artistit eivät listamusiikkia olisikaan, Julia Vornanen pohtii. Joissakin maissa ravintolan keikkailmoituksen yhteydessä voi jopa lukea, että ravintola takaa, että paikassa ei soiteta lainabiisejä.

– Suomessa ei välttämättä osata arvostaa niin paljon suomalaista musiikkia kuin listaykkösiä maailmalta.

Vornasen mielestä Suomessa tarvitaan nimenomaan enemmän elävää musiikkia ja yhtyeitä, jotka soittavat omia kappaleita eivätkä covereita eli muunnelmia toisten artistien kappaleista. Yhtyeiden musiikki voisi olla myös profiloitunut ravintolaan, Vornanen suunnittelee.

– Oulussakin eletään myös matkailukulttuurista. Mikä olisi sen parempi ravintoloille kuin esittää suomenkielistä alkuperäismusiikkia. Jos joku on tullut jenkeistä Suomeen ja kuulee samaa musiikkia kuin kotiravintolassa, niin juuri tässä on Suomessa kehittämisen varaa.

Tori-Folk soi 17.-18.6. Oulun Kauppatorin Kahvila Makasiinissa. Tapahtuma on ilmainen.

Suosittelemme