Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Missä matkailuautolla saa yöpyä – ja muita muistutuksia kesän karavaanareille

Suomen tiet ja leirintäalueet täyttyvät kesällä tuhansista kokeneista ja ensikertalaisista karavaanareista. Ennen reissuun lähtemistä on tärkeää varmistaa se, että saa kuljettaa menopeliään. Asuntoautolla tai -vaunulla ei saa myöskään yöpyä missä ja miten vaan.

Leiriytyminen ja avotulen teko kielletty tienvarren puistoalueella.
Tällä alueella on leiriytyminen ja avotulen teko kielletty. Kuva: Hanne Leiwo/Yle
Valtteri Välimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Matkailuautot ja asuntovaunut kuuluvat suomalaisten kesänviettoon. Kesäviikkoina Suomen leirintäalueet täyttyvät karavaanareista. 

Reissuun lähtiessä huolellinen valmistautuminen on kaiken A ja O, toteaa SF Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen. Hänen mukaansa karavaanielämästä nautitaan pääasiassa ongelmitta, mutta joka vuosi korviin kantautuu myös joitain ikäviä tapauksia, jotka johtuvat lähes poikkeuksetta matkailijan riittämättömästä tiedonhankinnasta ja varustautumisesta.

Ongelmat tien päällä liittyvät yleensä joko matkailuajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen. Ennen matkaan lähtöä onkin syytä tarkistaa, onko kuljettajalla varmasti ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen oikeuttava kortti.

– Suurimpaan osaan kelpaa ihan tavallinen henkilöauto- eli B-kortti. Ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän tiedot on kuitenkin syytä tarkistaa aina tapauskohtaisesti, ettei tien päällä sitten satu ikäviä yllätyksiä, ohjeistaa Piilonen.

Monilla on takanaan hurja määrä kilometrejä, mutta kukaan ei ole silti liian hyvä kuski.

Timo Piilonen

Nyrkkisääntönä on, että Suomessa B-kortilla asuntovaunua vedettäessä tai asuntoautoa ajettaessa ajoneuvoyhdistelmän paino ei saa ylittää 3500:tä kiloa. Vetoauton tulee lisäksi olla painavampi kuin vedettävän vaunun. Lisätietoja Trafin sivuilta

Piilosen mukaan hankaluuksia saattaa ilmetä myös tilanteissa, joissa kuljettaja on lähtenyt kuljettamaan ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää etukäteen harjoittelematta.

– Monilla on takanaan hurja määrä kilometrejä, mutta kukaan ei ole silti liian hyvä kuski. Ennestään tuntematonta autoa ajettaessa tai vaunua vedettäessä on kokeneemmankin kuljettajan syytä tutustua ajoneuvoon tai yhdistelmään huolellisesti ja harjoitella ajamista ennen matkaan lähtöä.

Mihin saa jäädä yöksi? Mikä on leiriytymistä?

Huolellisen valmistautumisen ohella, varovaisuutta ja harkitsevaisuutta kannattaa olla myös matkan aikana. 

Reissuun lähtevän on hyvä tietää, että oleskelu asuntovaunussa on matkan aikana ehdottomasti kiellettyä. Asuntoautossakin on sallittua matkustaa ajon aikana vain turvavöin varustetuissa istuimissa.

Harmaita hiuksia aiheuttavat myös pohdinnat siitä, missä asuntoautolla tai -vaunulla on sallittua yöpyä, onko pakko mennä leirintäalueelle, ja mikä ylipäätään lasketaan leiriytymiseksi?

Timo Piilonen kertoo, että aiheesta käydään jatkuvaa keskustelua, mutta suurempia ongelmia syntyy harvemmin.

– Perusmääritelmä on se, että leiritymiseksi lasketaan grillien, pöytien, tuolien, markiisien ynnä muiden tavaroiden esille tuonti.

Leiriytyminen kielletty -kyltti puistoalueen reunassa.
Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Piilonen muistuttaa, että leiriytyminen on sallittua vain erillisillä leirintäalueilla tai maanomistajan luvalla. Yöpyminen ajoneuvon sisätiloissa on kuitenkin sallittua käytännössä missä vain, edellyttäen, että sitä ei ole erikseen kielletty, eikä siitä ei aiheudu haittaa ulkopuolisille.

– Jos esimerkiksi kuljettaja tarvitsee lepoa se on tietenkin täysin sallittua.

Perusmääritelmä on se, että leiritymiseksi lasketaan grillien, pöytien, tuolien, markiisien ynnä muiden tavaroiden esille tuonti.

Timo Piilonen

Leiriytymisestä koituu Piilosen mukaan pientä närkästystä lähinnä erilaisten kesätapahtumien yhteydessä.

– Jos joku varsinaisesti leiriytyy maanomistajan alueelle ilman lupaa, hoituvat nämä tilanteet yleensä puhumalla. Mikäli leiriytyjä ei kehotuksesta huolimatta suostu poistumaan alueelta tulee asiassa ottaa yhteyttä virkavaltaan. 

Leirintäalueilla noudatetaan sääntöjä

Leirintäalueella majoittuminen kuuluu monen karavaanarin kesän kohokohtiin. Hankalien tilanteiden välttämiseksi  Timo Piilonen suosittelee reissulaisten ensisijaiseksi lerintäpaikaksi aina leirintäaluetta.

– Leirintäalueiden palvelut tarjoavat ehdottomasti parhaat puitteet. Leirintäalueilla oleskelu on myös turvallista.

Kalliojärven leirintäalueen kyltti
Kalliojärven leirintäalueen kyltti Kuva: Valtteri Välimäki/Yle

Leirintäalueilla on olemassa omat toimintaohjeistuksensa, mutta tärkeimpänä yleisohjeena Piilonen muistuttaa, että tulipalon varalta matkailuajoneuvojen välillä pitää olla minimissään neljän metrin turvaväli. Turvallisuuden vuoksi myös tulen teon kanssa tulee olla tarkkana.

– Avotulen teko on leirintäalueilla ehdottomasti kiellettyä. Makkaranpaistoa varten löytyy aina erilliset nuotiopaikat.

Pohjoismaissa leiriytyminen on missä tahansa melko vapaata, koska tilaa on paljon ja lainsäädäntö on asian suhteen suvaitsevaa. Muualla maailmassa kannattaa asiassa olla tarkempi. Leirintäalueen ulkopuolelle leiriytymisestä saattaa Piilosen mukaan ulkoimailla koitua huomattavasti mittavampia ongelmia, kuin meillä täällä Suomessa tai Pohjoismaissa.

– Suomalaiset jokamiehenoikeudet, lainsäädäntö ja laadukkaat leirintäalueet takaavat meille leirielämään sellaiset mahdollisuudet, että olemme täällä ainutlaatuisen hyvässä asemassa, toteaa Piilonen tyytyväisenä.

Suosittelemme sinulle