Hyppää sisältöön

Varikset puolustavat nyt poikasiaan – toimi näin, jos kiukkuinen varis hyökkää

Varisten poikaset kokeilevat juuri nyt siipiään ja pyrähtelevät kauas pesästä emo vierellään. Tästä syystä kiukkuinen varis saattaa yllättäen vallata rauhallisen lenkkipolun tai pihamaan. Mikäli ihminen jatkaa tilanteessa eteenpäin, emo voi kokea liikkeen hyökkäyksenä.

Varis katsoo veteen heijastuvaa peilikuvaansa.
Kuva: Juha Laaksonen / Yle
Klaudia Käkelä

Tähän aikaan vuodesta moni ulkona liikkuja saattaa joutua kiukkuisen variksen hyökkäysten kohteeksi.

Lappeenrantalainen Riitta Takkunen kohtasi pari vuotta sitten Rantasalmella poikasiaan puolustavan emon.

– Menin katsomaan, mitä koirani nuuhkii ja huomasin variksen poikasen kyyhöttämässä varvikossa. Vedin koiran pois ja lähdin perääntymään. Samassa varis lensi läheltä ylitseni ja seuraavalla kaarrolla jo nytkähti voimakkaasti vasten selkääni, Takkunen kertoo.

Lintu syöksyi myös kohti Takkusen koiraa.

– Opin siitä tilanteesta havainnoimaan varisten käytöstä. Yleensä joku varis istuu esimerkiksi sähköpylvään päällä ja varoittaa rääkymällä voimakkaasti. Silloin kannattaa vaihtaa suuntaa ja antaa rauha linnuille, huomauttaa Takkunen.

Varis nokki koiranulkoiluttajan päähän verisen haavan

Luontotoimittaja Seppo Vuokon mukaan hyökkäyksiä on sattunut viime vuosikymmeninä useammin, sillä varikset pesivät monien muiden city-lajien tapaan lähempänä asutusta.

– Sinänsä käytöksessä ei ole mitään outoa tai uutta, sillä varis puolustaa aina poikasiaan. Lisäksi koiran läsnäolo hermostuttaa varista entisestään, Vuokko huomauttaa.

Varikset selvästi jahtasivat minua ja seurasivat perässä.

Sari Lehtinen

Myös Yle Lappeenrannan toimituksessa työskentelevä Sari Lehtinen joutui variksen hyökkäyksen kohteeksi kuluvan viikon maanantaina. Lehtinen sai haavoja päähänsä, kun varis hyökkäsi hänen ja hänen koiransa kimppuun suositulla lenkkipolulla taajamametsässä.

Lehtinen kertoo, että varikset lentelivät vilkkaasti polun päällä ja raakkuivat äänekkäästi. Linnut tekivät useita läheltä piti -lentoja Lehtisen pään yli. Ne lensivät myös aivan kytkettynä olleen koiran läheltä.

– Varikset selvästi jahtasivat minua ja seurasivat perässä, vaikka yritin päästä pois tilanteesta. Lopulta toinen variksista osui useamman kerran päähäni. Hupusta huolimatta takaraivooni tuli verinen haava, Lehtinen kommentoi.

Poistu rauhallisesti takaisin tulosuuntaan

Varisten hyökkäykset ihmisiä kohtaan ovat yleisiä tähän aikaan vuodesta, sillä variksenpoikaset kokeilevat siipiään. Poikaset eivät ole kuitenkaan vielä itsenäisiä ja tästä syystä pienokaisiaan ruokkiva emo suojelee niitä raivokkasti.

– Tällaisessa tilanteessa pitää pysyä rauhallisena ja poistua hitaasti takaisin tulosuuntaan. Jos jatkaa eteenpäin ja yrittää sitä kautta poistua tilanteesta, niin emo kokee liikkeen hyökkäyksenä, kertoo lintuasiantuntija Juha Juuti.

– Poikaset ovat todennäköisesti aivan lähellä tai jossain edessä päin, joten matkaa ei kannata jatkaa.

Juuti huomauttaa, että poikaset ovat saattaneet harhailla emonsa kanssa hyvinkin kauas itse pesästä. Tästä syystä tuttu ja rauhallinen lenkkipolku saattaa yhtäkkiä saada kiukkuisia vieraita.

Suosittelemme sinulle