Hyppää sisältöön

"Meteoriitti tuli samalta suunnalta" – Nasan harvinaiset planeettakuvat päätyivät kraaterijärven rannalle

Lappajärven kraaterijärven syntyhistoria on tärkeä syy siihen, että Nasan planeettakuva-arkisto löytyy nykyään sen rannalta. Tuhannet kuvat haltuunsa saanut Järviseutu-seura miettii nyt, miten hyödyntää uutta aarrettaan.

Marko Aittola esittelee Nasa:n arkistoista löytyviä kuvia planeetoista. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Oulun yliopiston alaisuudessa parikymmentä vuotta toimineen Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan alaisen Pohjoismaisen planeettakuva-arkiston kuva-arkisto on siirtynyt Järviseutu-seuran hallintaan Lappajärvelle.

Isoja kuvia on kaikkiaan noin kahdeksan tuhatta ja niitä voivat nyt aluksi hyödyntää planeetoista kiinnostuneet tutkijat. Myöhemmin Järviseutu-Seura aikoo asettaa kuvat myös yleisölle nähtäväksi.

Syy siihen, miksi Järviseutu-seura Kuun, Marsin ja Venuksen sekä muiden taivaankappaleiden kuvista oli kiinnostunut ja kuvat sille päätyivät, löytyy Lappajärvestä ja Lappajärven historiasta.

Meteroriitti tuli samalta suunnalta ja synnytti Lappajärven aikoinaan eli syy oli selvä.

Hannu Nevala

– Meteroriitti tuli samalta suunnalta ja synnytti Lappajärven aikoinaan eli syy oli selvä. Asia tuli esille huhtikuussa ja silloin ei paljoa mietitty, kuinka voisimme kuvia hyödyntää, kertoo seuran jäsen Hannu Nevala.

Oulussa tutkijat ovat hyödyntäneet kuvia jo pidemmän aikaa, mutta planeettakuva-arkiston toiminnan loputtua keväällä arkisto vapautui muuhun käyttöön.

– Tässä löytyi selvä yhtymäkohta, koska kuvamateriaali on samankaltainen kuin maasta. Oulussa tutkittiin planeettojen kraatereita ja kun ollaan kraaterijärven rannalla, niin yhteys on selkeä, jatkaa Arctic Planetary Science Institute ry:n asiantuntija Marko Aittola.

Nasa:n kuva-arkistot päätyivät Lappajärven kraaterijärven rannalle Järviseutu-seuran haltuun. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kuvista saa harvinaista tietoa

Nasan kuvat ovat peräisin 1960-luvulta aina 1990-luvulle.

– Kuvista saa mielekiintoista tietoa planeetoista, joita ei aikaisemmin ole ollut esillä. Esimerkiksi Kuusta on hyvin vanhaa tietoa, jonka pohjalta on valittu Apollo-lentojen laskeutumispaikat, Marko Aittola kertoo.

Kuusta on hyvin vanhaa tietoa, jonka pohjalta on valittu Apollo-lentojen laskeutumispaikat.

Marko Aittola, asiantuntija

Järviseutu-seuralle siirtynyt aineisto on edelleen tutkijoille arvokasta lähdeaineistoa ja osin ainoaa, mitä joistain planeetoista on saatavilla.

– Tuoretta tietoa saa Venus-planeetasta, koska Venuksen pintaa ei voida nähdä kaukoputkella, vaan se pitää kuvata tutka-aalloilla ja tätäkin materiaalia on tuhansittain tässä arkistossa, Aittola sanoo.

Vastaavanlaisia Nasan kuva-aineistoja on lähinnä tutkijoiden käytössä vain Pariisissa, Lontoossa, Roomassa ja Berliinissä. Nyt Lappajärvellä mietitään, miten sen uudesta aarteesta saataisiin suurin hyöty.

–  Mietimme, kuinka laitamme kuvat suuren yleisön nähtäviksi. Järvi-Lakeuden Kansalaisopistoon tulee syksyllä ainakin luentotilaisuuksia, joissa materiaalia esitellään. Pohdimme myös, mitä katsojan pitäisi kuvista oivaltaa ja millainen historia niillä on. Kuva kuvana ei välttämättä kerro mitään, joten iso asia onkin avata asiat kuvien taustalla, pohtii Hannu Nevala.

Suosittelemme sinulle