Hyppää sisältöön

Hiekkapaperin keksivät pyramidejaan kiillottaneet egyptiläiset – Kohta hiekkapaperia käytetään myös siivoukseen

Amerikkalainen Isaac Fisher onnistui liimaamaan hiekkaa paperiin ja patentoi keksintönsä kesäkuun 14. päivänä 1834. Idean hiekkapaperista saivat kuitenkin egyptiläiset jo 4 500 vuotta sitten. Nykyään hyvässä hiekkapaperissa ei ole hiekkaa eikä välttämättä paperiakaan.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Marcus Ziemann

Hiekka- tai santapaperin nimellä tunnettu hiomapaperi on menestystarina ihmisen historiassa. Hiekkapaperin myynti kasvaa tällä hetkellä keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa, eikä kasvun loppua ole näkyvissä. Hiekkapaperilla hiotaan niin hampaita, mikroprosessoreita kuin television tai tietokoneen näyttöjäkin.

Mutta parhaillaan mietitään myös aivan uutta käyttöä. Hiekkapaperia aiotaan esimerkiksi käyttää siivoukseen niissä kohteissa, joissa kemikaaleja ei voida käyttää. Uusia rakennus- ja sisustusmateriaaleja keksitään kaiken aikaa. Osa näistä ei siedä nykyisiä pesuaineita, mutta likaantuu silti. Myös ympäristösyyt vaikuttavat. Joitakin nykyisin käytettäviä kemikaaleja saatetaan lähivuosina kieltää.

Laadukkaan hiekkapaperin pinnassa tuntuvat hiomajyvät ovat yleensä joko keraamisia, alumiinioksidia tai piin ja hiilen yhdistelmää piikarbidia. Pohjapaperin sijaan alusmateriaali voi hyvinkin olla muovia tai kangasta. Aidosta hiekasta ja paperista halpaa hiekkapaperia tekevät enää lähinnä kiinalaiset.

Tasaisista pyramideista se alkoi

Santa- tai hiekkapaperin varsinaista keksijää on vaikeaa jäljittää. Yhdysvaltain Vermontista kotoisin oleva Isaac Fisher nuorempi on kuitenkin todistettavasti patentoinut kaksi keksintöä nimellä ”Sandpaper”.

Fisher onnistui liimaamaan hiontakäyttöön tarkoitettuja hiekanjyviä pohjapaperiin ja annostelemaan päälle vielä toisen kerroksen liimaa, jolla jyvät saatiin pysymään paikallaan. Käsihiontaan tarkoitettu keksintö toimi vuonna 1834 – ja toimii edelleen.

Mutta hiekan hiontaominaisuudet keksivät hiekan keskellä asuneet egyptiläiset. Noin 2 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua pyramidien rakentaminen oli kuumimmillaan. Muinaiset egyptiläiset hakkasivat irti kalkkikiveä lohkareiksi. Lohkareita hiottiin, kunnes ne olivat täysin sileitä.

Paperin edeltäjä papyrus oli jo keksitty. Sitä saatiin Niilin varrella kasvaneesta kaislasta. Papyrus sisälsi selluloosa, joka toimi liiman tavoin. Oletettavasti siitä tuli hiekkaan sekoitettuna kovettuvaa tahnaa, jolla hiontakin onnistui.

Ja sitten tulevat kuviohiontapaperit

Hiekkapaperin teollinen valmistus käynnistyi Euroopassa 1860-luvulla. Suomalainen KWH Mirka on valmistanut hiekkapaperia 73 vuotta. Kaikki maailmalle menevät hiomapaperit tehdään Suomessa. Ja menekkiä on, sillä Mirka arvioi itse olevansa maailman kolmanneksi suurin valmistaja Saint-Gobainin ja 3M:n jälkeen.

Mirka käyttää mielellään nimitystä hiekkapaperi, vaikka suomalaistuotteissa ei hiekkaa olekaan. Hiekkainen hiekkapaperi sotkee ja irtoavien hiekanjyvien vuoksi se kestää huonosti käytössä.

Laadukas hiomapaperi hioo paremman jäljen, kehittää vähemmän pölyä ja sillä pystyy hiomaan pitempään. Aina kallein ei ole paras, mutta kotinikkaritkin tietävät, että se halvin vie yleensä hermot.

Lähivuosina erilaisten hiomapapereiden määrä lisääntyy entisestään, sillä kuviot ovat tulossa muotiin. Kun hiottavia materiaaleja tule jatkuvasti lisää, on hionnan jäljellä entistä suurempi merkitys. Esimerkiksi lentokoneen komposiittisiiven ja ihmisen hampaan hiontakarheus voi olla sama, mutta silti hampaan ei haluta näyttävän lentokoneen siiveltä.

_Juttua varten on haastateltu suomalaisen hiomatuotevalmistaja KWH Mirkan asiantuntijaa, hiomatuotteiden kattojärjestön FEPA:n asiantuntijaa sekä egyptologia. _

Suosittelemme sinulle