Hyppää sisältöön

Vaalivilppi aikaistuu – Venäjän parlamenttivaalit tuskin vilpittömät tänäkään vuonna

Oppositio on hajanainen ja ennen parlamenttivaaleja hallinto toimii valtapuolueen aseman edistämiseksi, siispä Venäjän parlamenttivaalit ovat ennakoitavissa. Syyskuussa äänestyspaikoilla nähdään aiempia vaaleja vähemmän tarkkailijoita ja toimittajilta vaaditaan akkreditointia etukäteen.

Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä on sanonta "vaaleja ei ratkaista äänestyskopissa vaan ääntenlaskussa". Vaalitarkkailuun erikoistuneen asiantuntijan Vasili Vajsenbergin mukaan sananlasku ei kuitenkaan enää pidä paikkansa. 

Vajsenbergin mielestä syksyn parlamenttivaalien tulokseen vaikuttaa vahvimmin se, mikä tapahtuu paljon ennen vaalipäivää.

Vasili Vajsenberg on huolissaan vaalien alla tapahtuvasta vilpistä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Vasili toimii Golos-vapaaehtoisjärjestössä, joka on yksi Venäjän tunnetuimmista vaalitarkkailujärjestöistä. Järjestö on yksi niistä, jotka yhdessä toimittajien kanssa paljastivat useita rikkomuksia ja laajaa vilppiä edellisten, vuoden 2011 parlamenttivaalien yhteydessä.

Paljastukset johtivat silloin suuriin mielenosoituksiin.

Golos on tuomittu ulkomaiseksi agentiksi, jollaisiksi määritellään poliittisia järjestöjä, jotka saavat rahoitusta ulkomailta.

Vallanpitäjät toivovat vaaleja ilman kohua

Näyttää selvältä, ettei Kreml halua tänä vuonna vastaavaa ja siksi valtiovalta pyrkii tyylikkäisiin vaaleihin, joissa ei rikota lakia ja joissa ei esiinny laajaa vilppiä.

Yksi askel tällä tiellä oli entisen ihmisoikeusasiamiehen, Ella Pamfilovan nimitys keskusvaalilautakunnan johtoon.

Venäjän entinen pääministeri, Parnas-puolueen puheenjohtaja Mihail Kasjanov sanoo Ylen haastattelussa pitävänsä Pamfilovan valintaa hyvänä.

– Hän ei ainakaan edeltäjänsä tavoin käske tekemään rikkomuksia ja muuttamaan tuloksia.

Entinen pääministeri Mihail Kasjanov johtaa Parnas-oppisitiopuoluetta. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Sekä Vajsenbergin että Kasjanovin mielestä ongelmana on lainsäädäntö, joka ei takaa vilpittömyyttä ennen vaaleja.

Entisen pääministerin Kasjanovin mielestä venäläisiltä on viety tärkein demokraattinen instituutio, vaalit. Hän arvioi presidentti Putinin pelkäävän sekä vaaleja että kansaa ja siksi vaalitulokseen pyritään puuttumaan etukäteen.

On vaikeaa päästä ehdokkaaksi

Yksi ongelmakohdista on ehdokasrekisteröinti. Venäjällä puolet kansanedustajista valitaan puolueiden listoilta ja puolet yhden edustajan vaalipiireistä.

Voidakseen rekisteröityä ehdokkaaksi, on yksittäisen ehdokkaan kerättävä riittävä määrä tukijoidensa allekirjoituksia. Allekirjoituksia pitää olla vähintään kolme prosenttia sen alueen äänestäjäkunnasta, jolla ehdokas aikoo asettua ehdolle.

– Hyvin usein viranomaiset löytävät syyn olla hyväksymättä osan allekirjoituksista, ja näin ehdokkuus estyy, Vajsenberg sanoo.

Ehdokkaiden toinen suuri este on pääsy tiedotusvälineisiin.

Lain mukaan kaikille puolueille on annettava yhtä paljon tilaa mediassa, mutta käytännössä tätä ei tapahdu. Mainostilaa voi toki ostaa jokainen.

Kolmas ongelma on niin kutsuttu hallinnollinen resurssi, vaalityössä keskeinen käsite.

– Tällä tarkoitetaan, että joku käyttää virka-asemaansa hyväkseen edistämään omia tai puolueensa etuja, Vasili Vajsenberg selittää.

Tapauksia on paljon.

Korkeassa virassa oleva ihminen esimerkiksi vaatii alaisiltaan palveluja, jolla edistetään hänen asemaansa ja näkyvyyttään ennen vaaleja. Kouluissa saatetaan jakaa vaalimainoksia lapsille kotiin vietäväksi vaikka poliittinen toiminta on kouluissa kielletty. 

Vasili Vajsenberg toteaa, että äänestyspaikoilla tapahtuva vilppi on helppo huomata. Hallinnollisen resurssin tai tiedotusvälineiden kautta tapahtuvia väärinkäytöksiä on paljon vaikeampaa löytää.

Professori Andrei Zubov tapaa äänestäjiä vaihtoehtoisessa vaalitilaisuudessa puistossa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Oppositio ei tee yhteistyötä

Myös Mihail Kasjanovin Parnas-puolue kohtasi esteitä rekisteröinnissä. Puolue pystyi rekisteröitymään vasta vuonna 2012, sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli antanut tuomionsa asiassa.

– Pääsemme ensimmäistä kertaa osallistumaan valtiollisiin vaaleihin, se on edistysaskel mutta ei tarkoita, että vaalit olisivat muuttuneet rehellisiksi, Kasjanov sanoo.

Oppositio on hajanainen ja riitainen mikä on suureksi hyödyksi presidentti Vladimir Putinin tukipuolueelle, valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle, jolla tällä hetkellä on noin 53 prosenttia parlamenttipaikoista.

Mihail Kasjanov ei tunnusta opposition hajanaisuutta ongelmaksi, mutta hajanaisena opposition voima on useimmilla pakkakunnilla vähäinen. Vain joissakin suurissa kaupungeissa oppositiolla on todellisia mahdollisuuksia menestyä.

Venäjällä tunnetaan myös erikoinen käsite: järjestelmän ulkopuolinen oppositio. Sillä tarkoitetaan niitä puolueita, jotka eivät ole edustettuina parlamentissa, kuten Jabloko ja Parnas.

Järjestelmän sisäiseen oppositioon kuuluvat Kommunistipuolue, Liberaalidemokraattinen puolue ja Oikeudenmukainen Venäjä. Niistä vain Kommunistipuolue on edes joissakin asioissa eri mieltä valtapuoleen kanssa.

Suosittelemme sinulle