Hyppää sisältöön

Ensimmäinen iso tappio Turkki-sopimuksessa: EU-komissio luopui Turkin viisumivapauden aikataulusta

Heinäkuun alku ei toteudu, eikä uutta aikataulua asetettu. Turkki on uhannut lopettaa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen takaisin Kreikasta, jos viisumivapaus ei toteudu heinäkuussa.

Matkustaja-aluksesta laskeutuu ihmisiä nostosiltaa pitkin laiturille, jossa heitä on vastassa iso joukko univormupukuisia ihmisiä. Laivan kannella on Punaisen puolikuun työntekijöitä järjestön punaisissa liiveissä.
EU:n sopimus Turkin kanssa on mahdollistanut turvapaikanhakijoiden palautukset Kreikasta Turkkiin. Kuva: Mert Cakir / EPA
Maria Stenroos

BRYSSEL EU-komissio on vihdoin virallisesti luopunut tavoitteestaan antaa Turkille viisumivapaus heinäkuun alusta.

– Se toteutuu toivottavasti pian, en voi antaa mitään päivämääriä, muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos sanoi Brysselissä komission tiedotustilaisuudessa.

Euroopan unioni lupasi Turkille viisumivapauden heinäkuun alusta, jos Turkki täyttää asetetut kriteerit. Komissio kertoi tänään, että Turkilla on yhä useita kriteereitä viisumivapaudesta täyttämättä.

EU-komissio kehuu silti Turkkia.

– He ovat täyttäneet 65 kriteeriä 72:sta ja edistyneet ilmiömäisesti. Turkki on sitoutunut täyttämään loput kriteerit, ja odotamme heidän täyttävän lupauksensa, Avramopoulos sanoi. 

Komissaari seisoo puhujakorokkeen takana tummassa puvussa, sininen pilkullinen kravatti kaulassaan. Hänen edessään on mikrofoni. Tausta on EU:n sininen.
Muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos.

Viime perjantaina EU:n sisäministerit totesivat, että Turkki ei ole lähellä viisumivapautta.

Käytännössä jo kesäkuun alussa selvisi, että viisumivapaus viivästyy, koska viisumivapautta ei olisi enää ehditty hyväksyä kaikissa jäsenmaissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi keväällä, että Turkki lakkaa noudattamasta EU:n  kanssa tekemään sopimusta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta Kreikasta takaisin Turkkiin, jos viisumivapautta ei tule heinäkuussa.

Erdoğan myös ilmoitti, ettei Turkki aio muuttaa terrorismilakejaan, vaikka se on EU:lle yksi viisumivapauden keskeisistä kriteereistä.

– Lausuntodiplomatia ei auta asiaa. Teemme töitä hyvässä hengessä turkkilaisten kumppaniemme kanssa, jotta pääsemme tavoitteeseen, Avramopoulos väisti kysymyksen Erdoğanin lausuntojen merkityksestä.

Viisumivapausaikataulu oli Turkille tärkeä houkutin sopia turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vaihtamisesta EU:n kanssa.

Kun sopimus keväällä tuli voimaan, turvapaikanhakijoiden virta Turkista Kreikkaan pysähtyi, osin Turkin toimien takia.

Suosittelemme sinulle