Hyppää sisältöön

"Suurin osa elää kaapissa" – Vastaanottokeskusten seksuaalivähemmistöt saavat apua, jos heistä tiedetään

Vastaanottokeskuksissa ei välttämättä ole tietoa turvapaikanhakijoiden kuulumisesta seksuaalivähemmistöön, selviää Ylen kyselystä. Jos tietoa on, vähemmistöön kuuluvien asemaa yritetään parantaa muun muassa tarjoamalla heille oma huone yhteismajoituksen sijaan.

Kyselyyn vastanneista johtajista moni kertoo, etteivät muut keskuksen asukkaat ole syrjineet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Kuva: Yle
Varpu Kiviranta

Noin 40 prosentissa vastaanottokeskuksista seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemaa on parannettu asumis- tai muilla erityisjärjestelyillä, selviää Ylen kesäkuun alussa tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastasi 54 vastaanottokeskusten toiminnasta vastaavaa ihmistä. He työskentelevät keskusten johtajina, apulaisjohtajina tai vastaavina ohjaajina. Osa heistä on vastuussa useamman kuin yhden keskuksen toiminnasta. Kesäkuun alussa Suomessa oli 124 vastaanottokeskusta.

Samoin 22 vastaajaa eli 40 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ole tietoinen, että vastaanottokeskuksessa olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Erityisjärjestelyjä ei ole tehty, kertoi kahdeksan kyselyyn vastanneista.

Kysely tehtiin 31.5.-9.6.2016. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuinka seksuaalivähemmistöt sitten on huomioitu? He ovat saaneet esimerkiksi oman huoneen sen sijaan, että asuisivat muiden kanssa jaetussa tilassa. Näin vastaajat kertovat: 

"On tarjottu mahdollisuutta siirtyä seksuaalivähemmistöihin erikoistuneeseen keskukseen."

"Tietoa palveluista on laitettu seinille ja palveluista kerrotaan, ohjataan muun muassa [pääkaupunkiseudun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten järjestö] HeSetan ryhmätoimintaan. Käsitykseni mukaan jotkut asiakkaat haluavat itse salata asian muilta asiakkailta leimaantumisen pelossa. Avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvat eivät ole kokeneet syrjintää, joka olisi tullut henkilökunnan tietoon."

"Syrjintä, loukkaavat puheet ja teot on ehdottomasti kielletty. On teroitettu Suomen lakia, joka sallii jokaisen uskoa, mihin haluaa ja rakastaa ketä haluaa."

"Homoja uhkaillaan, haukutaan ja härnätään"

Kyselyyn vastanneista moni kertoo, etteivät muut keskuksen asukkaat ole syrjineet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Moni vähemmistöön kuuluva ei ole kertonut asiasta lainkaan. Kotimaassaan heitä on mahdollisesti vainottu suuntautumisensa vuoksi.

Jos esimerkiksi jonkun asukkaan homous tai lesbous on julkista, on seurauksena ollut monesti se, että häntä on kiusattu vastaanottokeskuksessa. Näin kyselyyn vastanneet kuvailevat:   

"Sanallista uhkailua, haukkumista. Neljässä keskuksessamme (800 asukasta) on ollut 1–2 tapausta."

"Lähinnä naureskelua, härnäämistä. Suoranaista väkivaltaa ei ole toistaiseksi ollut."

"He eivät ole kokeneet keskuksessamme juurikaan syrjintää, siksi he eivät ole halunneet siirtyä toiseen keskukseen. Toki suurin osa elää kaapissa keskuksessa. Vain henkilökunta tietää siltä osin kuin se on tarpeellista."

Homoseksuaalisuus on rikos yli 70 maan lainsäädännössä ja seitsemässä valtiossa siitä voidaan tuomita kuolemaan. Suomessa homoseksuaaliset teot luokiteltiin rikokseksi vuoteen 1971 asti.

Suosittelemme sinulle