Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yle-vero säilyy – Satosen työryhmä kertoi työnsä tuloksista

Työryhmä ei esitä muutoksia nykyiseen Ylen rahoitusjärjestelmään. Työryhmä esittää mm., että Yleisradion tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta.

Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tulevaisuutta ja rahoitusta miettinyt työryhmä ei esitä muutoksia nykyiseen Ylen rahoitusjärjestelmään. Näin ollen Yle-vero säilyy.

Työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019. Työryhmä ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien palataan normaaliin indeksimenettelyyn. Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala.

Lisäksi työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n rahoituksen tulee olla valtiontalouden kehysten ulkopuolella.

Työryhmä esittää myös, että hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan siten, että se jatkossa päättää Ylen strategiasta.

Riippumattomien tuottajien ohjelmien ostoja lisätään

Työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta, sekä tuotantopalveluiden ja kotimaisten muiden esitys- ja käyttökorvausten hankintoja 30 – 35 prosentilla vuoteen 2022 mennessä.

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimisto STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan monimuotoisen median säilymisen kannalta tärkeä kansallinen perusuutispalvelu Suomessa.

– Sen lisäksi työryhmällä on lukuisia muitakin ehdotuksia kaupallisen tiedonvälityksen ja Ylen yhteistyön kehittämiseen. Nämä liittyvät esimerkiksi urheilutuotantoon ja verkkoyhteistyöhön ja alueellisiin etusivuihin, Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

Arto Satonen
Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) puhui tiedotustilaisuudessa. Kuva: Yle

Yle luopuu alueellista etusivuista

Satosen mukaan Yle luopuu alueellista etusivuista ja siten mahdollistetaan maakuntalehtien paremmat edellytykset pärjätä päivittäisessä uutiskilpailussa.

Työryhmä on päättänyt tehdä muutosesityksen myös Yle-lain kohtaan, joka koskee tehtävän määrittelyä monikulttuurisuuden osalta. Voimassa olevan lain mukaan tehtävä on määritelty niin, että Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

– Tämä on muutettu muotoon Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperimän vaalimista, suvaitsevuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.

Suosittelemme sinulle