Hyppää sisältöön

Vain 40 metriä erotti karhun ja rajavartijat toisistaan – video

Kuusamossa rajavartijat kohtasivat aikuisen karhun keskiviikkona. Rajavartija Jyrki Säkkinen kuvasi tilanteesta videon, joka näyttää miten karhu ei meinannut havaita rajavartijoita.

Rajavartija Jyrki Säkkinen oli työkaverinsa kanssa keskiviikkona partiokeikalla. Miehet astelivat pitkin suon yli meneviä pitkospuita, kun havaitsivat suon laidassa Venäjän suunnalta astelevan karhun.

Rajavartijat katselivat karhun löntystelyä useamman minuutin ajan. Karhu ei näyttänyt huomaavan rajavartijoita, vaan se löntysteli kaikessa rauhassa eteenpäin.

– Kyllähän se tietysti poikkeuksellista on. Harvoin niitä pääsee näkemään tuolla tavalla ja näin pitkän aikaa, kertoo Säkkinen kohtaamisesta karhun kanssa.

Kokenut rajavartija ei kuitenkaan säikähtänyt tilanteesta. Säkkinen on kohdannut myös kerran aiemmin karhun luonnossa. Säkkisen työkaverilla oli mukanaan koira, joka kohtasi karhun ensimmäistä kertaa. Koirasta pidettiin tiukasti kiinni, ettei se lähtisi karhun perään.

– Ei se pelottanut yhtään. Olisi ehkä saattanut pelottaa, jos olisi yhtäkkiä tullut vastaan jonkun nyppylän takaa, Säkkinen kuvailee.

Karhu ei haistanut rajavartijoita, koska tuuli kävi sivuttain karhun ja rajavartioiden välissä.

– Kyllä se ihan omissa ajatuksissaan näytti tulevan tännepäin, Säkkinen kertoo.

Karhu havahtui rajavartijoihin vasta, kun etäisyyttä oli 40 metriä. Karhu havahtui vasta, kun rajavartijat korottivat ääntään ja vihelsivät. Karhu kääntyi ympäri ja palasi tulosuuntaan.

– Ei päästetty ihan syliin asti tulemaan kuitenkaan, Säkkinen sanoo.

Suosittelemme sinulle