Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Brittipoliitikon murhasta epäilty huusi ”Britain first”

Silminnäkijähavaintojen mukaan mies ampui kansanedustaja Jo Coxia kolme kertaa ja puukotti häntä useita kertoja huutaen samalla iskulausettaan.

Britannian työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox.
Britannian työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox. Kuva: Yui Mok / EPA
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiparlamentaarikon murhannut mies huusi silminnäkijähavaintojen mukaan ”Britannia ensin, Britannia ensin”. The Telegraph -lehden haastatteleman kahvilanomistaja Clarke Rothwellin mukaan pyssymies ampui parlamentaarikko Jo Coxia kolme kertaa ja puukotti häntä useita kertoja pitkällä veitsellä samalla toistuvasti huutaen iskulausettaan.

Britannian poliisi on pidättänyt veriteon vuoksi yhden 52-vuotiaan miehen. Poliisi tutkii hyökkäyksen motiivia, mutta uskoo miehen toimineen yksin.

Saamiinsa vammoihin menehtynyt Labour-puolueen kansanedustaja Cox tuki Britannian pysymistä Euroopan unionissa.

Surma järkytti brittejä ja johti Brexit-kampanjoinnin keskeyttämiseen Britanniassa.

Epäillyn miehen käyttämä iskulause ”Britain first” (suom. Britannia ensin) on myös äärioikeistolainen puolue Britanniassa. Nykyiseltä nimeltään British National Party (BNP), Britannian kansallispuolue kannattaa nationalismia, euroskeptisyyttä, fundamentalismia ja fasismia. Se kampanjoi pääasiassa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastaan ja kannattaa perinteisen brittiläisen kulttuurin säilyttämistä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, liittyykö epäilty mies puolueeseen.

Suosittelemme sinulle