Hyppää sisältöön

Kiistanalainen glyfosaatti harvoin käytössä Lahden viheralueilla

Kotipuutarhoistakin tutun rikkaruohomyrkyn vaikutukset ympäristöön ja terveyteen arveluttavat monia. Lahden kaupungilla glyfosaatti on harvoin käytössä.

Rikkaruohoja tappava vaahto levitetään letkulla ja leveällä suuttimella.
Vaahto levitetään letkulla ja leveällä suuttimella. Kuva: Yle
Sini Ojanperä

Lahden kaupungin puistoissa ja muilla viheralueilla ei juurikaan käytetä kiisteltyä glyfosaattia rikkaruohojen torjunnassa. Puistoalueista huolehtivat urakoitsijat ovat ilmoittaneet vihertoimelle, ettei glyfosaattia mennyt viime vuonna lainkaan lukuun ottamatta jättiputken torjuntaa.

Tilakeskukselta taas kerrotaan, että koulujen ja päiväkotien pihojen hoidossa on periaate, jonka mukaan niissä ei käytetä myrkkyjä rikkaruohojen torjunnassa. Poikkeuksista on ilmoitettava etukäteen, eikä tällaisia ilmoituksia ole viime eikä tänä kesänä tehty.

Glyfosaatin käyttö on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua, koska viranomaisilla on eriäviä näkemyksiä sen terveysriskeistä.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kertoo, että rikkaruohoja torjutaan Lahden kaupungin vihertoimessa muun muassa kitkemällä, leikkaamalla ja ehkäisemällä niiden muodostumista.

– Tähän käytetään muun muassa erilaisia katteita, kuten kotipuutarhoissakin, Kujala sanoo.

Lisäksi kokeiltavana on ollut erilaisia happamuuteen perustuvia, rikkaruohoja tappavia valmisteita. Seuraavaksi kaupungin testiin tulee menetelmä, jossa rikkaruohoja tapetaan maissisokerista ja lähes kiehuvasta vedestä tehdyllä vaahdolla. Vastaavaa menetelmää kokeillaan myös muun muassa Turussa.

Suosittelemme sinulle