Hyppää sisältöön

"Me ei suostuttu ottamaan syrjäytymisen leimaa" – nuoret vääntävät musiikkivideoita ykkösartisteille

Bussimatkalla se syntyi, nimittäin ajatus omasta äänitysstudiosta. Idea kasvoi, kun mukaan tuli lisää työttömyyteen turhautuneita nuoria. Nyt syrjäytymisvaarassa olleet tamperelaisnuoret tekevät musiikkivideoita muun muassa Palefacelle.

Rajan nuoret Palefacen musiikkivideon kuvauksissa. Kuva: Raja Tuotanto
Riikka Nurmi

Tamperelaisen Jan Huhtasen opinnot olivat jääneet kesken. Töitä ei tahtonut löytyä. Tekeminen kiinnosti ja jouten oleminen turhautti 17-vuotiasta miehen alkua.

Idea tulevaisuudesta kirkastui, kun Huhtanen matkasi kaverinsa kanssa bussilla Lahdesta Tampereelle vuonna 2011.

– Ei ollut mitään näköalaa mihinkään. Ruvettiin sitten miettimään, että turhauttaa olla vain paikallaan ja alettiin unelmoimaan isosti.

Me ei tehty itseämme uhreiksi, vaan kanavoitiin joutoenergia tekemiseen.

Jan Huhtanen

– Heiteltiin ideoita äänitysstudiosta ja siitä se vaan lähti. Koska ei ollut muuta tekemistä, niin pakkohan se energia oli johonkin käyttää, Jan naurahtaa.

Satunnaisesta heitosta tuli totta

Syrjäytymisvaarassa olleiden nuorten perustama Raja sai alkunsa bussimatkalla saadun idean pohjalta. Ensin syntyi Raja Records.

Sen rinnalle kasvoi musiikkivideoita ja lyhytdokumentteja tekevä Raja Tuotanto, kun mukaan tuli lisää lahjakkaita nuoria vailla tekemistä.

– Me ei suostuttu ottamaan syrjäytymisen leimaa. Me ei tehty itseämme uhreiksi, vaan kanavoitiin joutoenergia tekemiseen.

Ei me edes osattu unelmoida silloin näin isosti.

Jan Huhtanen

– Me ollaan oikeastaan vasta nyt jälkikäteen tajuttu, mistä lähtökohdista tämä on oikein alkanut, Huhtanen sanoo.

"Pitää varoa mitä toivoo"

Osuuskuntapohjalta ponnistava työtiimi on nuoresta iästään huolimatta työllistänyt itsensä ja toteuttanut useita ammattitason tuotantoja.

Raja on muun muassa perjantaina julkaistun Palefacen Emme suostu pelkäämään -kappaleen musiikkivideon (siirryt toiseen palveluun) takana. Tekstin innoituksena ovat toimineet Soldies of Odinin ja Loldiers of Odinin kohtaamiset Tampereella talvella 2016.

Palefacelta tamperelaisnuorten työnjälki saa hehkutusta.

– Todella arvostan heidän tekemää työtä ja sitä henkeä tehdä. Heidän jälki on ihan maailmanluokan tasoa, sanoo Paleface eli Karri Miettinen.

Isoihin saappaisiin hyppääminen oli Huhtasen mukaan pelottavaa. Palkkiona on kuitenkin se, että nyt Huhtanen kavereineen saa tehdä juuri sitä mistä he bussimatkalla aikoinaan unelmoivat.

Heidän jälki on ihan maailmanluokan tasoa.

Paleface

– Ei me edes osattu unelmoida silloin näin isosti, että me päästäis näin pian tällaiseen pisteeseen, Huhtanen toteaa. 

Videotyöryhmässä oli aikoinaan unelmoitu musiikkivideon tekemisestä Palefacelle. Silloin ääneen lausutulle haaveelle naurettiin porukalla.

– Pitää varoa mitä toivoo. Näitä esimerkkejä on useampiakin, että satunnaisesta heitosta on tullutkin totta, Palefacen videon ohjannut 20-vuotias Vilma Rimpelä nauraa. 

Suosittelemme sinulle