Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Menin tekemään työtäni, siitä tuli tasa-arvokysymys" – Jalkapalloasiantuntija Marianne Miettinen ihmettelee kohua

Toisia ihastutti, toisia ärsytti. Marianne Miettisen kommentointi keskiviikkoisesta Ranska–Albania-ottelusta ei jäänyt tällä viikolla huomaamatta. Kokenut valmentaja osasi odottaa keskustelua. Kohu yllätti silti hänetkin.

Marianne Miettinen
"Olen tottunut siihen, että saan tehdä työtä sen eteen, että arvostus tulee", sanoo huippuvalmentaja Marianne Miettinen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Somessa syntyi äläkkä, kun kommentoit jalkapallon EM-kisoja suorassa tv-lähetyksessä. "Miksi joku nainen on äänessä kesken pelin? Kommentaattorit studioon. Todella ärsyttävää", kirjoitettiin muun muassa Yle Urheilun Facebook-tilin kommenttiketjussa. Mitä itse ajattelit tällaisesta reaktiosta?

– Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä.

– Alun perin oli tarkoitus, että olisin ollut vain kisastudiossa. Pelipäivänä [urheilutoimittaja] Matti Härkönen otti yhteyttä ja kysyi, voisinko olla hänen kanssaan selostuskopissa. Sanoin, että sopiihan se.

– Tiedostin, että se voi aiheuttaa keskustelua, mutta tällainen kohu on ollut totta kai hämmentävä. Menin vain tekemään työtäni, nyt tästä on tullut iso tasa-arvokysymys. Olen kuitenkin ollut mielelläni kaatamassa raja-aitoja ja hajottamassa lasikattoa, siinä mielessä, että tulevaisuudessa tämä ei olisi enää ihmeellistä.

Millaista henkilökohtaista palautetta olet saanut?

– Se palaute, jota olen saanut henkilökohtaisesti, on ollut positiivista. Sitä on tullut niin ei-jalkapalloihmisiltä kuin jalkapalloihmisiltäkin.

Asiantuntemustani ei ole lähdetty kiistämään. Siitä olen kaikkein eniten iloinen.

Marianne Miettinen

– Isoin juttu on ollut se, että ne negatiiviset kommentit, mitä on ollut, ovat kohdistuneet muihin asioihin kuin asiantuntemukseeni. Sitä ei ole lähdetty kiistämään. Siitä olen kaikkein eniten iloinen.

Studiossa on nähty muun muassa jalkapallolegenda Jari Litmasen kaltaisia suuruuksia. Miltä näin näkyvä tehtävä tuntui?

– Olen ollut kommentaattorina naisten peleissä, se oli sillä tavalla tuttua. Mutta totta kai – olisin hölmö, jos en myöntäisi, että jännitti.

– Tiesin, että olisin eri tavalla tarkkailun alaisena kuin miehet. Olen kuitenkin tottunut siihen, että saan tehdä työtä sen eteen, että arvostus tulee.

Kerro lisää itsestäsi. Millainen tausta sinulla on?

– Isäni oli koulutuspäällikkönä Suomen Palloliitossa 20 vuotta. Olen melkein syntynyt nappikset jalassa; olen alkanut potkia palloa, kun olen oppinut kävelemään.

– Pelasin itse 22-vuotiaaksi asti. Valmentamisen aloitin 21-vuotiaana.

– Olen elänyt ja hengittänyt jalkapalloa lapsesta saakka. Sen takia minulle ei ole outoa, että nainen voi puhua futiksesta ja olla siitä kiinnostunut.

Olet ollut edelläkävijä monessakin asiassa. Miten tiukassa lasikatto istuu suomalaisessa jalkapallossa?

Kohtasin ennakkoluuloja aina, kun uusi kurssi alkoi. Minulta ei odotettu mitään. Ajateltiin, etten tiedä futiksesta mitään.

Marianne Miettinen

– Menin Palloliiton koulutuspuolelle töihin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Kohtasin kovia ennakkoluuloja aina, kun uusi valmentajakurssi alkoi.

– Kurssilaiset olivat pääosin miehiä. Ennakkoasetelma oli sellainen, että minulta ei odotettu mitään; ajateltiin, etten tiedä futiksesta mitään.

– Kun kurssi loppui, palautelaput olivat täynnä sitä, miten hyvä Marianne on. Se ei välttämättä johtunut siitä, että olisin ollut yhtään sen parempi kuin mieskouluttaja. Odotusarvo oli vain niin pieni.

Marianne Miettinen
"Olen elänyt ja hengittänyt jalkapalloa lapsesta saakka", Marianne Miettinen toteaa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Muissa Pohjoismaissa naiskommentaattoreita on enemmän. Miksi tämä on Suomessa niin iso juttu?

– Esimerkiksi Ruotsissa naisten maajoukkue menestyi hyvin jo 1980- ja 1990-luvuilla. Sitä kautta se on tullut näkyväksi suurelle yleisölle. Naisjalkapallokulttuuri on pidempi ja vahvempi, se on ollut enemmän esillä.

– Meillä naisjalkapallo ei ole ollut niin näkyvillä. Joudumme tekemään enemmän raivausta.

Millainen tasa-arvo suomalaisessa jalkapallossa mielestäsi vallitsee?

– Kehittyvä. Asioita on alkanut tapahtua.

Olet studiossa tänäkin iltana. Mitä yleisön on lupa odottaa?

– Odotan innolla, että pääsen tekemään [jalkapallovalmentaja] Markku Kanervan kanssa hommia. Tunnemme toisemme hyvin. Hän on kouluttanut minua, ja arvostan hänen osaamistaan.

– Valmistaudun yhtä hyvin kuin edelliseen peliin. Olen tehnyt taustatöitä: katsonut Portugalin ja Itävallan ensimmäiset pelit, tutustunut yksittäisiin pelaajiin.

Italia on ollut tasapainoinen ja vakuuttava. Uskon, että Italia on korkealla.

Marianne Miettinen

– Odotan mielenkiintoista iltaa ja hyvää peliä. Vastakkain on kaksi joukkuetta, joiden on molempien pakko voittaa, jos ne haluavat jatkoon.

Miltä maalta odotat menestystä jalkapallon EM-kisoissa?

– Olen ihastunut Italiaan. Italia on ollut tasapainoinen ja vakuuttava. Uskon, että Italia on korkealla.

Suosittelemme sinulle