Hyppää sisältöön

Poliiseja on kuollut virkatehtävissä 130 – yliajoja ja ampumisia

Edellinen poliisin kuolemantapaus virkatehtävissä sattui vuonna 2007. Rikosten joukossa on yliajoja ja ampumisia.

Tällä vuosituhannella kaksi poliisia on menettänyt virkatehtävissä henkensä. Hyvinkäällä vuonna 2012 työharjoittelussa ollut konstaapeli haavoittui vakavasti, kun mies ampui häntä kiväärillä. Ampuja tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti seitsemää.

**2007 **Edellisen kerran poliisi on kuollut virkatehtävissä vuonna 2007. Rattijuoppo ajoi vanhemman konstaapelin kuoliaaksi Kälviällä Pohjanmaalla, kun poliisi oli laittamassa piikkimattoa tielle pysäyttääkseen kaahaajan. Nuori mies tuomittiin vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

**1997 **Kaksi poliisia kuoli takaa-ajossa Helsingin Ullanlinnassa tanskalaisen rikollisen Steen Christensenin luoteihin. Christensen tuomiittiin poliisimurhista elinkautiseen vankeuteen.

**1993 **Poliisi kuoli yliajoon Helsingin Lauttasaaressa.Yliajaja oli vapautunut hiukan aikaisemmin vankilasta. Lauttasaaressa oli edellisenä päivänä ollut myös pankkiryöstö, jota poliisit olivat paikalla selvittämässä, mutta tapauksilla ei ollut yhteyttä toisiinsa.

**1992 **Haukiputaalla eroriidan takia kotihälytyksellle saapunut poliisi ammuttiin haulikolla. Toinen poliisi haavoittui.

**1991 **Kannuksessa poliisi kuoli yliajoon samantyyppisessä tapauksessa kuin vuonna 2007 Kälviällä.

**1991 **Väkivaltaista perheriitaa selvittämään lähtenyt poliisi sai surmansa, kun perheen isä ampui tämän haulikolla Jyväskylässä.

**1969 **Pihtiputaan poliisisurmissa mies ampui neljä häntä pidättämään ja rauhoittamaan tullutta poliisia.

Viime vuosikymmenten kuolemantapausten joukossa on sekä tahallisia että tuottamuksellisia tekoja, kertoo Ralf-Erik Sjöström, joka on koonnut Suomessa vuosina 1917–2007 virantoimituksissa kuolleista poliiseista kirjan In memoriam.

Joukossa on melko paljon muun muassa yliajoja, Sjöström sanoo. Valtaosa Suomen 130 poliisisurmasta on tapahtunut itsenäisyyden alkuvuosina 1918–1944.

Suosittelemme sinulle