Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kymmenet tuhannet osoittivat mieltä Yhdysvaltain joukkoja vastaan Japanissa – raiskaus ja murha tulehduttavat välejä

Järjestäjien mukaan noin 65 000 ihmistä osoitti mieltä Okinawassa, jossa on yli puolet Japanissa olevista Yhdysvaltain joukoista. Vaatimukset joukkojen vähentämisestä nousivat pintaan, kun Yhdysvaltain tukikohdan työntekijä pidätettiin epäiltynä okinawalaisen raiskauksesta ja murhasta.

Uutisvideot: Okinawassa osoitettiin mieltä USA:n joukkoja vastaan
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltä Okinawan saarella Japanissa Yhdysvaltain sotilastukikohtia vastaan.

Yhdysvaltain joukkojen vastaista mielialaa on kasvattanut saarella paikallisen naisen huhtikuinen murha ja raiskaus, josta epäillään sotilastukikohdan työntekijää.

Järjestäjien mukaan Okinawan pääkaupunkiin Nahaan kokoontui noin 65 000 mielenosoittajaa. Monet olivat pukeutuneet mustaan murhatun 20-vuotiaan naisen muistoksi. Mielenosoituksen aluksi pidettiin hiljainen hetki.

Mielenosoittajilla oli kylttejä, joissa vaadittiin Yhdysvaltain merijalkaväkeä lähtemään Okinawasta ja ylipäätään sotilaallisen läsnäolon vähentämistä Okinawassa.

Mielenosoituksia on järjestetty myös muualla Japanissa. Tokiossa noin 3 000 ihmistä tuomitsi raiskauksen ja vaati merijalkaväen sotilaita lähtemään.

Mielenosoituksia aiemminkin

Mielenosoittajat vaativat Yhdysvaltain ja Japanin turvallisuussopimuksen avaamista. Sopimuksen nojalla Okinawa isännöi yli puolta Japanissa olevista Yhdysvaltain joukoista.

Okinawan tukikohdissa on noin 30 000 yhdysvaltalaissotilasta sekä noin 20 000 siviilityöntekijää.

Okinawassa on aiemminkin ollut protesteja Yhdysvaltain vahvaa sotilaallista läsnäoloa vastaan. Välejä ovat tulehduttaneet muun muassa sotilaiden tekemät rikokset.

Vuonna 1995 Okinawassa järhjestettiin suurmielenosoituksia, kun kolme sotilasta oli raiskannut koulutytön.

Kun tukikohdan siviilityöntekijä pidätettiin viime kuussa 20-vuotiaan naisen murhasta ja raiskauksesta epäiltynä, Yhdysvaltain armeija kielsi Okinawan sotilas- ja siviilityöntekijöiltä kuukaudeksi alkoholinkäytöntukikohdan ulkopuolella sekä määräsi öisen ulkonaliikkumiskiellon.

Suosittelemme