Hyppää sisältöön

Myrkkykala uhkaa Välimerta: Siipisimppu leviää nopeasti

Kalan piikkien myrkky pystyy tappamaan ihmisen vain harvoin, mutta pistos voi aiheuttaa kovaa kipua, oksentelua ja hengityksen lamaantumista. Jopa hait väistävät siipisimppuja. Karibialla kalasta on jo tullut riesa.

Siipisimppu Kuala Lumpurin akvaariossa. Kuva: Ahmad Yusni / EPA
Päivi Kerola

Myrkyllinen siipisimppu uhkaa levitä Välimerellä, Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN varoittaa.

Siipisimppu on alkujaan eteläisen Tyynenmeren ja Intian valtameren vesissä elävä, aggressiivisesti elintilaa valtaava petokala. IUCN:n mukaan sitä on nyt havaittu itäisellä Välimerellä Turkin ja Kyproksen lähistöllä.

– Tämä osoittaa, että kala on leviämässä, ja se antaa aihetta huoleen, UICN:n Maria del Mar Otero kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kalalla on piikeissään myrkkyä, joka voi aiheuttaa ihmiselle kovaa kipua, oksentelua ja hengityksen lamaantumista. Harvinaisissa tapauksissa pistos saattaa aiheuttaa kuoleman.

Siipisimpun pelätään heikentävän muita kalapopulaatioita, mikä puolestaan voi vaikuttaa alueen muiden merieliöiden elinolosuhteisiin.

Kyproksella työskentelevä meribiologi Carlos Jimenez sanoo AFP:lle, että kotoperäisten lajien heikkeneminen voi houkutella Välimerelle lisää vieraslajeja.

Akvaariokarkureita vai Suezin kanavasta puikahtaneita?

Karibianmerellä siipisimppu on jo sekoittanut vedenalaisen nokkimisjärjestyksen. Lajia tavattiin Kuuban vesillä ensi kertaa vuonna 2007, ja parin vuoden kuluttua se oli yleistynyt saaren ympäristössä.

Kuuba, Kolumbia ja Bahamasaaret ovat rohkaisseet petokalan kalastusta pitääkseen sen leviämisen aisoissa. Luonnossa jopa hait välttävät siipisimppuja.

Kuubassa järjestetään nykyään vuosittainen kalastuskilpailu, jossa jahdataan siipisimppuja.

Välimerellä ensimmäiset havainnot siipisimpuista tehtiin Israelin rannikolla vuonna 1991. IUCN:n mukaan kalaa on sittemmin nähty myös Libanonin ja Tunisian vesillä.

Välimeren siipisimput saattavat olla alkujaan akvaarioharrastajien luontoon päästämiä, tai sitten laji on voinut levitä Suezin kanavan kautta Punaiseltamereltä, missä elää menestyvä populaatio.

Suosittelemme sinulle