Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Soini ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon aikataulusta: Hallitus ei ole voinut jäädä odottamaan tätä tai tuota tapahtumaa

Timo Soinin mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon antamista olisi ollut turha lykätä syksyyn. Eduskunta kävi selonteosta tänään lähetekeskustelun.

Ulkoministeri Timo Soinin pitää puhettaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta 17. kesäkuuta.
Ulkoministeri Timo Soinin pitää puhettaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta 17. kesäkuuta. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
Jussi Virkkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tässä ajassa vain muutos on pysyvää, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps.) tänään eduskunnassa. Eduskunta käsitteli tänään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa lähetekeskustelussa.

Soini toisti avauspuheenvuorossaan selonteon perusviestin, että Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut. Samalla Suomen on tiivistettävä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa.

Soini kommentoi myös, miksi selonteon antamista ei lykätty esimerkiksi syksyyn tai Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen.

– Hallitus ei ole halunnut tai voinut jäädä odottamaan tätä tai tuota tapahtumaa ennen selonteon antamista. Samuel Beckettin näytelmä Godot'ta odottamassa on esimerkki, miten käy, jos jää odottamaan, Soini sanoi.

Näytelmässä kaksi miestä odottaa itsepintaisesti Godot-nimistä henkilöä, joka ei koskaan tule.

Mahdollisesta Brexitistä ei selvitä helpolla

Jos Britannia päättää torstaina erota EU:sta, siitä ei Soinin mukaan selvitä lykkäämällä yhtä selontekoa.

– Siihen (Britannian mahdolliseen EU-eroon) tarvitaan hallitukselta ja koko Euroopalta laaja-alaista ja syvää pohdintaa Euroopan tulevaisuudesta. Tämä prosessi vie vuosia.

Soini toisti selonteon perusviestit. Niiden mukaan Suomen toimintaympäristö on nopeassa ja monelta osin ennakoimattomassa muutoksessa. Keskeinen muutos on Euroopan turvallisuusympäristössä on kuitenkin Venäjän tekemä Krimin valtaus ja toimet Itä-Ukrainassa, Soini sanoi.

– Eurooppalaiset arvot ja Euroopan turvallisuusjärjestelmä on haastettu, Itämeren alueella tilanne on jännittynyt.

Soini korosti puheenvuorossaan, että nykyisessä tilanteessa Suomi ei halua eikä voi eristäytyä omaan kolkkaansa.

– Olemme aktiivisia turvallisuuden tuottajia. Haluamme ylläpitää ja edistää sääntöpohjaista järjestystä niin lähialueilla kuin globaalisti.

Suosittelemme