Hyppää sisältöön

Hilu-koira viettää huippu-urheilijan elämää: proteiinijuomia ja lihashuoltoa

Hilu asuu kisakausien ajan toisessa perheessä, sillä sen syvä kiintymys omistajaansa veisi huomion kisasuorituksista. Koirien agilityssä pärjätäkseen harjoittelu kannattaa aloittaa määrätietoisesti pentuiästä alkaen.

Yle Uutiset Häme: Hilu-koiralla huippu-urheilijan elämä: proteiinijuomia ja lihashuoltoa
Yle Uutiset Häme: Hilu-koiralla huippu-urheilijan elämä: proteiinijuomia ja lihashuoltoa
Kim Kurkinen ja Hilu. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Monipuolinen liikunta, lepo, ruokavalio – kolme asiaa, jotka urheilijan täytyy ottaa huomioon tulosten saavuttamiseksi. Koira ei ole poikkeus.

Kisakuntoon tähdätään pennusta alkaen.

– Pohjatyö on tärkein, ettei juniorina lähdetä tekemään liian vaikeita juttuja. Jos lähtee oikomaan, esimerkiksi nostamaan hyppykorkeuksia liian aikaisin, niin koiran hyppytekniikka kärsii. Kyllä se tekniikka rakennetaan samalla tavalla kuin huippu-urheilijalle, alusta lähtien. Väärällä tekniikka ei voi olla huippunopea, avaa viime viikonloppuna agilityn SM-kultaa Hilu-koiran kanssa napannut Kim Kurkinen.

7-vuotias belgianpaimenkoira malinois Hilu treenaa Kimin kanssa 2-3 kertaa viikossa. Monipuolinen liikunta, kuten vapaana juostu lenkki metsässä, pitää parhaiten yllä lihasten toimintaa.

– Koirillakin hyvä perusruoka on tärkeä. Palautusjuomia ja energiajuomia on nykyään myös koirille. Minunkin koirat käyttävät treenien jälkeen palauttavia aineita.

Maksan makuinen palautusjuoma sisältää esimerkiksi vitamiineja, magnesiumia ja proteiinia. Kurkisen koirat saavat välillä lihaisia luita, mutta "kalorit" vähennetään ruoka-annoksesta: liikaa rasvaa koiralle ei saa tulla.

Hilu ei haluaisi hierojalle

Lepo on parivaljakolle myös tärkeä. Isojen kilpailujen jälkeen stressihormonit laskevat muutaman päivän ajan, ja koirankin on syytä levätä.

Hilu on käynyt tämän vuoden aikana kolmisen kertaa osteopaatilla.

– Kivut ja lihasjumit on hoidettava kuntoon. Hilu ei osaa nauttia siitä, mutta tehdään, mitä pystytään. Hän ilmoittaa heti, jos tuntuu ikävältä.

Muutaman kerran radan kierrettyään sekä koira että omistaja puuskuttavat hieman. Koiran huippunopeus nousee (jopa 30 kilometriin tunnissa) 5–8:aan metriin sekunnissa, joten ohjaajakin saa laittaa jalkaa toisen eteen, naurahtaa Kurkinen.

– Tämän takia pitää opettaa koira kulkemaan myös yksin. Jos yrittää jousta koiran kanssa niin siitä ei tule mitään, rataa pitää pystyä oikomaan.

Kisojen jälkeen kotiin lepäämään

Hilu on Kurkisen perheessä vain kylässä kesäkauden ja arvokisojen ajan. Tulosten jälkeen Hilu pääsee omistajalleen lepäämään. Koira muuttaa takaisin Kurkiselle hyvissä ajoin ennen kisakautta treenaamaan.

– Hilu on niin kovasti omistajansa perään, että jotta hän ei hae omistajaansa kentällä niin on parempi, että hän asuu mun luona ja mä oon sen henkinen tuki ja turva.

– Hilu kotiutuu nopeasti, ei se ole ikävää osoittanut missään vaiheessa. Hilu on sopeutuva koira ja se tykkää meistä ja lapsista ja viihtyy täällä.

Suosittelemme sinulle