Hyppää sisältöön

Nyt puhuu syytösten kohteeksi joutunut Aleksi Valavuori: "Tuntuu siltä, että olisin maanpetturi"

- En kuitenkaan heittäydy marttyyriksi, sillä olen itsekin tehnyt päätöksiä, jotka ovat olleet vääriä, sanoo Aleksi Valavuori.

Aleksi Valavuori. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Urheilun monitoimimies Aleksi Valavuori on toiminut pitkään suomalaisessa huippukoripalloilussa. Hän on ollut muun muassa espoolaisen Hongan joukkueenjohtajana ja markkinointipäällikkönä, Torpan Poikien managerina ja loimaalaisen Bisonsin urheilujohtajana, managerina ja viime vuodet taustavaikuttajana.

Viime päivinä on uutisoitu esimerkiksi Bisonsin talousvaikeuksista, ja Koripalloliitto päätti pudottaa sen Korisliigasta eilen maanantaina.

Valavuori sanoo, että valtaosa suomalaisista seuroista kärsii samoista ongelmista.

- On hienoa nähdä, että muutamilla menee hyvin, kun ne ovat hoitaneet hommansa upeasti. Valtaosa suomalaisista huippuseuroista on kuitenkin jatkuvassa kassakriisissä.

Valavuoren mukaan suurin syy tähän on se, että ei ole riittävästi tekijöitä. Hän muistuttaa, että suomalaisseurojen nousu tai tuho perustuu yksittäisiin ihmisiin.

- Jos heiltä loppuvat voimat, rahat tai mielenkiinto, koko seura dyykkaa silloin. Harva urheilun seuravaikuttaja ei edes saa minkäänlaista korvausta, ja meillä oli Bisoneissa sama homma. Ydinporukastamme kukaan ei ikinä nostanut euroakaan palkkaa, vaan olemme pyrkineet luomaan pelaajille ja valmentajille olosuhteet, että he saavat palkkaa ammatistaan.

Päätökset on tehty isolla joukolla

Valavuoren mielestä Bisonsin talousahdinko olisi voitu estää. Hän kertoo, että päätöksiä on tehty isolla joukolla, ja niiden takana seistään.

- En kuitenkaan heittäydy marttyyriksi, sillä olen itsekin tehnyt päätöksiä, jotka ovat olleet vääriä.

Valavuori kertoo tehneensä 1 500 – 2 000 tuntia hommia vuodessa kolmen ensimmäisen Bisons-vuoden aikana 2010-luvun alussa.

- Toin aika paljon rahaakin, satoja tuhansia euroja. Annoin koko henkisen pääomani ja omaa pääomaakin, rakensin joukkuetta sekä hoidin pr:ää, markkinointia ja ottelutapahtumia.

- Kyse on klassisesta esimerkistä, jossa nälkä kasvaa syödessä: koripallossa kansainväliset pelit ovat suuri vaaravyöhyke. Niistä hyötyvät vain pelaajat, sillä seuroille ne ovat pelkkä kuluerä.

Bisons kuitenkin halusi ottaa ison askeleen kansainvälisiin peleihin.

- Olimme eurocupissa ja Venäjän VTB-liigassa. Venäjälle lähdössä toteutuivat kaikki uhkakuvat, kun Venäjä lähti sotimaan, minkä myötä tulivat pakotteet, jotka vaikuttivat rahaliikenteeseen ja sponsoreiden kiinnostavuuteen. Niihin yksittäinen koripalloseura ei voinut vaikuttaa. Jos saisin tehdä päätöksen uudestaan, Venäjän VTB-liigaan lähdöstä en äänestäisi kyllä, kuten äänestin meidän äänestyksessä, ja ensimmäisenä vuonna äänestivät kaikki muutkin.

”Omat voimani loppuivat kolmen vuoden jälkeen”

Bisons oli myös usean vuoden Korisliigan kallein, kun sillä oli esimerkiksi kuusi ulkomaalaista ja maajoukkuemiehistäkin muun muassa Tuukka Kotti ja Mikko Koivisto.

- Näilläkin on osa syy siihen, että olemme nyt tässä tilanteessa. Syitä on monia.

- Omat voimani loppuivat kolmen vuoden jälkeen, ja viimeisen kahden kauden aikana en ole enää ehtinyt olla niin paljon mukana kuin aluksi. Oli pakko miettiä, mistä saan itsekin leipäni pöytään. Vuosien varrella olen antanut paljon muualle, mutta itseäni on tullut mietittyä vähän liian vähän.

Valavuoren mukaan Loimaalla on käynyt samoin muutamalle muulle kaverille, jotka tulivat kaupungin ulkopuolelta jeesaamaan.

- Heille ei ole löytynyt korvaajaa, mikä ei ole ihme: aika harva haluaa laittaa omaa vapaa-aikaansa ja osin myös omaa lompakkoansa peliin, koska palkintona on usein iso kasa p****a. Moni tekijä myös väsyi.

Valavuori kehottaa huutelijoita ilmoittautumaan seuratyöhön

Valavuori muistuttaa, että tilaa suomalaisessa seuratyössä on aina.

- Näitä osaajia tuntuu löytyvän aika paljon nykyään internetistä ja huutelijoita riittää. Näille huutelijoille suosittelisin ilmoittautumista seuratoimistolle töihin vaikka vuodeksi: palkkaa et saa, mutta vapaa-ajan ongelmia ei ole enää. Monet luulevat, että urheilun taustavaikuttajat hyötyvät toiminnasta. He eivät kuitenkaan hyödy siitä, vaan käyttävät lähes kaiken vapaa-aikansa.

Valavuoren mukaan politiikan tavoin myös urheilussa halutaan aina löytää syyllinen.

- Ihmisillä sumenee usein järki, ja aina pitää löytää joku syyllinen, vaikka ilman heitä koko toimintaa ei olisi ollut.

- Tuntuu siltä, että olisin maanpetturi tai muuta. Tämä on henkisesti aika rankkaa, kun tieto ihmisillä työstämme on tosi vähäistä. Oma lähipiirini tietää, että minä ja muut talkoolaiset yrittivät koko kevään korjata tilannetta. Itse asiassa tilanne olikin korjattu ja rahoitus oli järjestetty. Koripalloliitolta ei kuitenkaan tullut viikon tarvittavaa lisäaikaa rästien hoitamiseksi. En kuitenkaan halua syyttää Koripalloliittoa, mutta vähän ymmärrystä olisi voinut olla enemmän.

Valavuoren mielestä kyse on isoista asioista.

- Nyt ne vedettiin viikon takia vessasta alas. Aikataulut ovat toki olleet tiedossa, ja selitykset ovat yleensä turhia. Mutta kun piirit ovat pienet suomalaisessa koripalloilussa, välillä toiminnasta puuttuu inhimillisyys.

- Nyt loimaalaisilta viedään tietty arki pois ja iso pala elämää otetaan heiltä pois. Tässä on kyse paljon isommista asioista kuin yhdestä Valavuoresta.

Viisinumeroinen summa rahaa voi päätyä roskakoriin

Valavuoren fiilikset ovat nyt tosi surulliset.

- Sylkemisessä, huutelussa, lokaamisessa ja syyllisten etsimisessä heijastuu Suomen meininki monella tapaa. Pääasia tuntuu olevan, että haukutaan kaikki, eikä oikeastaan ymmärretä, mitä on tapahtunut. Minua oikeasti satuttaa, kun luen, että tämä on Valavuoren kolmas seura, joka on ajettu alas, vaikka näin ei ole. Syytösten määrä tuntuu välillä aika hurjalta.

- Minulla voi jäädä sisään viisinumeroinen summa. Eniten tässä kuitenkin sattuu niiden satojen loimaalaisten puolesta, jotka ovat olleet toiminnassa mukana tavalla tai toisella, Valavuori sanoo.

Kun hän lähti Hongasta 2004, seura jatkoi vielä taivaltaan, ja esimerkiksi Petteri Koponen syntyi koripallotähdeksi.

- Lähdin ToPoon nuorena poikana, jolloin ToPo nousi takaisin Korisliigaan. Täytyy kuitenkin nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi, että siellä oli nuorena poikana itselläni vähän liian kova vauhti, mutta siitäkin selvittiin. Autotermein sanottuna minulla oli nuorena kokemattomana kuljettajana liian suuri tilannenopeus. Mutta sekään seura ei ole vielä mennyt nurin: ToPo jatkaa yhä ja pelaa divarissa, Valavuori muistuttaa.

Hän toivoo, että Bisonsien toiminta jatkuu tavalla tai toisella. Koripalloliitosta kerrottiin aiemmin Yle Urheilulle, että loimaalaiset saavat pelata ensi kaudella korkeintaan kakkosdivarissa.

- Kun tehdas on nyt ilman koneita, on tärkeä miettiä, mikä on jatko. Vuosien varrella Koripalloliitto on kuitenkin antanut villejä kortteja A- ja B-divareihin. Nyt minua ihmetyttää, että Bisonseille ei ole edes mietitty tällaista paikkaa, mutta ehkä sellainen paikka on vielä mietinnässä.

Suosittelemme sinulle