Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Liian suuret odotukset pilaavat taatusti loman – "Kyllä tässä rentoutuu, tämä on ihmisen parasta aikaa"

Loman alkamiseen kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin, sillä lempeä lasku takaa paremman toipumisen arjesta. Loman loputtua kalenteriaan ei kannata laittaa aivan täyteen. Näin loman terveysvaikutukset kestävät pidempään.

Paljaat jalat ja sandaalit laiturilla.
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuokatin jäähallin katsomossa istuu kaksi kiekkoäitiä. Järvenpääläiset Satu Leino ja Minna Mikkola viettävät parhaillaan kesälomaansa jääkiekkoleirillä Kainuussa.

– Lasten eteen tekee melkein mitä tahansa. Olen ajanut tällä viiikolla 130 kilometriä tässä edestakaisin jokaisiin harjoituksiin katsomaan. Jokainen tekee lomansa, toinen tykkää maata auringossa tekemättä mitään, meille tämä on lomaa, Satu Leino kertoo.

– Tämä on yhdistetty loma ja pienimuotoinen työmatka, koska hallilla käynti käy melkein työstä. Kyllä tässä rentoutuu, tämä on ihmisen parasta aikaa, jatkaa Minna Mikkola nauraen.

Lomalle ladataan odotuksia

Loman perimmäisenä tarkoituksena on palautuminen. Jo loman suunnitteleminen on mukavaa, koska silloin on jotain, mitä odottaa, sanoo kajaanilainen psykologi ja mindfulness-ohjaaja Minna Maksniemi.

– Lomalle ladataan usein kaikenlaisia odotuksia. Lomaa kannattaa suunnitella ja miettiä vaikka ihan perhepiirissä. Kysellä kaikilta perheenjäseniltä toiveita ja löytää sieltä sopiva kompromissi.

Itseltään ei tarvitse vaatia hirveän paljon, voi tyytyä myös vähempään.

Minna Maksniemi

Maksniemen mukaan lomanvietosta voi tulla yhtälailla paineita kuin arjesta.

– Jos on liian tiukat aikataulut tai liian suuret odotukset, niin sitä todennäköisempää on, että petyt tai tulee mutkia matkaan. Suositus olisi, että olisi mahdollisimman paljon rentoa, aikatauluttamatonta aikaa. Toki on yksilöllisiä eroja. Jos aikataulut sopivat itselle eivätkä ne aiheuta stressiä, niin niitä kannattaa myös laittaa sinne.

Kaksi naista jäähallissa.
Järvenpääläiset Satu Leino ja Minna Mikkola viettävät kesälomaansa Vuokatin jäähallilla kiekkoleirillä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tulevaan lomaan kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin töissä, Maksniemi vinkkaa. Näin loma saa pehmeämmän alun, eivätkä ensimmäiset päivät mene vain toipumiseen.

– Kun loma lähestyy ja olet vielä töissä, niin se vaihe kannattaisi jo rauhoittaa. Ei tulisi sitä viimeistä loppukiriä eikä vetäisi itseään ihan piippuun. Paikkakunnan vaihdos voi myös auttaa, sillä tutkimustulokset kertovat, että jos vaihdat maisemaa loman alussa, niin sillä olisi suuremmat terveysvaikutukset loman onnistumisen kannalta.

Jokainen tekee lomansa, toinen tykkää maata auringossa tekemättä mitään, meille tämä on lomaa.

Satu Leino

Maksniemen mukaan varsinkin työnantajat toivovat, että suomalaiset osaisivat rentoutua lomansa aikana.

– Tutkimuksissakin on todettu, että mitä paremmin pystyt rentoutumaan ja palautumaan loman aikana, niin sitä tuottavampi, sitoutuneempi ja motivoituneempi olisit töissä. Se olisi toive ja sitä voi myös harjoitella ja opetella.

Maksniemen mukaan tietynlainen sallivuus ovat ihmisen mielenterveydelle hyvästä. Itseään ei siis kannata ruoskia saamattomuudesta.

– Se vaatii tietynlaista lempeyttä itseään kohtaan. Itseltään ei tarvitse vaatia hirveän paljon, voi tyytyä myös vähempään ja sekin tuo onnellisuutta.

Tarvitsemme vastapainoa työlle

Psykologi ja mindfulness-ohjaaja Minna Maksniemi muistuttaa, että me tarvitsemme vastapainoa työlle. Esimerkiksi kesämökillä puuhastelu voi olla yhdelle työleiri ja toiselle rentouttavaa vapaa-aikaa.

– Jos asenne on se, että tämä on pakko tehdä ja siitä tulee stressiä, niin silloin se ei ole paras vaihtoehto. Jos sen taas pystyy tekemään rennolla otteella, tekemisen ilosta, niin silloinhan se voi olla hyvinkin vastapainoa omalle työlle ja tekemiselle. Aktiivisuus voi edesauttaa rentoutumista lomalla.

Kajaanilainen psykologi ja mindfulness-ohjaaja Minna Maksniemi.
Kajaanilainen Minna Maksniemi aikoo viettää lomansa perheen kanssa mökillä uiden ja saunoen. Sitä toivovat myös lapset, Maksniemi sanoo. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Loman vaikutus näkyy Maksniemen mukaan ihmisen hyvinvoinnissa. Loma siis kantaa pitkälle eteenpäin.

– Loman terveysvaikutukset ovat tutkimusten mukaan 2–4 viikkoa. Myös se vaikuttaa, miten aloitat arkesi. Jos voit aloittaa mahdollisimman rennosti tai ainakin niin, että et laita kalenteriasi ihan täyteen, niin terveysvaikutus on sitten pidempi, Maksniemi sanoo.

Aktiivisuus voi edesauttaa rentoutumista lomalla.

Minna Maksniemi

Maksniemi aikoo toteuttaa oman lomansa kuten ohjeistaa muita. Sen suurempia suunnitelmia ei ole.

– No, meillä on nyt takaterassin remontti kesken, mies tekee sitä siellä kotona, kun minä huitelen pitkin Kajaaninjoen rantaa. Mutta, me menemme varmaan mökille uimaan ja saunomaan, lapset toivovat sitä ja sitä minäkin toivon, Maksniemi sanoo hymyillen.

Suosittelemme sinulle