Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kiistelty rikkidirektiivi näkyy jo Helsingissä parempana ilmana

Laivaliikenteen polttoaineen rikkipitoisuuden tiukennus näkyy jo nyt Helsingin satamien ilmanlaadun parantumisena. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli viime vuonna parempi kuin vuosiin, vaikka keväällä oli katupölyä valtavasti ja vaikka typpidioksidia oli yhä liikaa Helsingin vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla.

Rahtilaiva Suomenlahdella.
Rahtilaiva suomenlahdella. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Laivaliikenteen polttoaineen rikkipitoisuuden tiukennus näkyy jo nyt Helsingin ilmanlaadussa positiivisesti. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n Hernesaaren mittausasemalla havaittiin rikkidioksidin pitoisuuksien laskeneen viime vuonna.

Laivaliikenteen polttoaineen rikkipitoisuuden tiukennus eli rikkidirektiivi astui voimaan viime vuoden alussa. Direktiivin mukaan kaikkien Itämerellä liikkuvien laivojen polttoaineen rikkipitoisuus saa olla enintään 0,1 prosenttia, kun raja oli aikaisemmin prosentissa.

Direktiivin tarkoitus on parantaa ilmanlaatua ja vähentää rikkidioksidin aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia. Elinkeinoelämän keskusliitto EK vastusti rikkidirektiiviä voimakkaasti sen aiheuttamien kustannusten takia.

Pääkaupunkiseudun ilma parempi kuin vuosiin

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli viime vuonna parempi kuin vuosiin: ilmanlaatu oli suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Katupöly heikensi kuitenkin ilmanlaatua keväällä tavanomaista enemmän.

Lisäksi typpidioksidin vuosiraja-arvo ylittyi edelleen Helsingin vilkkaasti liikennöidyissä katukuiluissa, kuten Mäkelänkadulla ja Töölöntullissa.

Jätevoimalalla ei vaikutusta ilmanlaatuun

HSY mittasi viime vuonna myös Vantaan Energian jätevoimalan vaikutusta lähialueen ilmanlaatuun. Mitatut typenoksidien, rikkidioksidin ja pienhiukkasten sekä raskasmetallien pitoisuudet olivat matalia eikä jätevoimalan päästöillä havaittu olevan vaikutusta ilmanlaatuun.

HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua erityyppisissä ympäristöissä yhteensä 11 mittausasemalla. Mittauksilla seurattiin viime vuonna auto-, laiva- ja lentoliikenteen, energiantuotannon ja puunpolton vaikutuksia ilmanlaatuun.

Reaaliaikaisen ilmanlaadun voi tarkistaa osoitteesta täältä.

Suosittelemme