Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tässä ovat parhaat uimarannat juhannuksen viettäjille – katso lukijoiden vinkit

Mistä löytyvät parhaat uimarannat juhannuksenviettopaikan läheltä tai ajomatkan varrelta? Lukijoilta tulleet yli tuhat vinkkiä Suomen parhaasta uimapaikasta ovat tässä avuksi.

Veli-Pekka Hämäläinen,
Eemeli Martti
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kartalla näet lukijoiden syöttämiä uimapaikkoja. Voit tarkentaa karttaa zoomaamalla.

Jos istuminen juhannusliikenteessä alkaa kuumottaa, voi olla viisas veto poiketa matkan varrella olevalle uimapaikalle. Yllä olevasta kartasta löydät yli tuhat lukijoilta tullutta vinkkiä Suomen parhaasta uimarannasta.

Tiedot on kerätty ja julkaistu alun perin vuonna 2013. Voit etsiä haluamaasi paikkaa kartalta hakuikkunan avulla. Voit myös liikutella näkymää siirtämällä tai käyttämällä plus- ja miinus-näppäimiä ikkunan oikeassa alalaidassa.

Keräsimme lukijoiden ehdotuksista muutamia vinkkejä uimapaikoiksi juhannuksen ajomatkojen varrelle:

Valtatie 1, Helsinki–Turku

Jos valtatieltä poikkeaa pienen matkan Lohjan suuntaan, löytää kaupungin keskustan tuntumasta Aurlahden rannan. Se sai useita ehdotuksia, kun pyysimme lukijoilta vinkkejä maan parhaista uimapaikoista:

"Aurinkoinen, mutta varjoakin löytyy. Sievä, siisti kahvila, hyvin parkkitilaa. Lapsille rannalla on hyvä leikkipuisto, rantaa voi siis käyttää uimakauden ulkopuolellakin."

Valtatie 2, Vihti–Pori

Porin Yyteri on pikemminkin valtatien päässä kuin sen varrella, mutta kohdetta on vaikea sivuuttaa kokonaan, koska se sai selvästi eniten kannatusta Ylen leikkimielisessä äänestyksessä Suomen parhaasta hiekkarannasta. Yksi lukijoista tiivisti:

"Ei ole toista Suomessa. Brasilialainen ystäväni rakastaa käydä Yyterissä, koska ranta on samanlainen kuin hänen kotiparatiisissaan."

Valtatie 3, Helsinki–Vaasa

Ahvenisto, Hämeenlinna. Osa Ahveniston vetovoimaa on sen olympiahistoria. Maauimala rakennettiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisten viisiottelun uimakilpailua varten, kuten lukijamme muistuttaa:

"Upea harjujen välinen syvä, puhdas ja kuitenkin lämmin järvi, hiekkaranta. Olympiahistoria tuo paikalle erityisen ilmapiirin."

Valtatie 4, Helsinki–Jyväskylä–Oulu–Rovaniemi

Nallikari, Oulu. Saavutettavuus on yksi Nallikarin vetovoimatekijä. Näin uskoo ainakin yksi lukija, joka sanoo kaikkien teiden vievän "Rooman lisäksi Nallikariin". Eikä hän ollut ainoa, jonka mielestä kohteessa on jotain erityistä:

"Kaunis 'Venice beach' -henkisyyttä hakeva uimaranta, joka todellakin kohottaa Oulun merellistä kuvaa."

Muita tälle tieosuudelle vinkattuja uimapaikkoja olivat muun muassa Pihtiputaan Niemenhäikkä sekä Pyhäjärven Emolahti.

Valtatie 5, Heinola–Sodankylä

Yksi juhannuksen vilkkaimmilla tieosuuksilla oleva uimapaikka on Mäntyharjun Vihantasalmi, joka saa yhdeltä lukijalta kiitosta muun muassa sijainnistaan:

"Plussaa sijainti liikenneaseman rannassa. Täällä on ollut kiva käydä pulahtamassa automatkalla viitostieltä."

Aivan toisesta päästä tietä löytyy puolestaan Posion Livojärvi – yksi monista uimarannoista, joita lukijat äityivät nimittämään paikalliseksi Rivieraksi. Yksi Livojärven ystävistä mainitsee sen vetovoimatekijäksi valkeiden hiekkarantojen lisäksi puhtaan, "mitatusti juomakelpoisen" veden.

Valtatie 6, Loviisa–Kajaani

Hiukan uimaranta, Sotkamo. Jos Livojärvi oli Koillismaan Riviera, niin Hiukka on Kainuun Phuket. Kainuulaiset muistelevat ylpeyttään paikkana, jossa pesäpallon mestaruuspokaaliakin on monena kesänä uitettu. Se on lukijoiden mukaan pitkä, hienohiekkainen, matala ja lapsiystävällinen paikka:

"Upeat maisemat. Seitsemän kilometriä hiekkarantaa kylpee auringossa koko päivän, Vuokatin siniset vaarajonot siintävät Sapso-järven takaa."

Pitkän kuutostien varrelta löytyy tietysti muitakin pysähdyksen arvoisia uimapaikkoja. Useita ääniä ovat saaneet muun muassa Hautalan hiekat Kouvolan Lappalanjärven rannalla sekä Parikkalan Likolampi ja Papinniemi hiukan etäämmällä kuutostieltä.

Valtatie 7, Helsinki–Vaalimaa

Myös seiskatietä pitkin kulkee juhannusviikonloppuna paljon liikennettä. Viilennystä voi hakea vaikka poikkeamalla Haminan Pitkillehiekoille, jota yksi lukijoistamme kuvaa näin:

"Pitkä, matala, rauhallinen hiekkaranta. Täällä itse kävin pikkupoikana ja nyt se on omien poikien lempipaikka kun vieraillaan papan luona."

Valtatie 8, Turku–Oulu

Kalajoen hiekkasärkät on yksi itsestäänselvistä ehdokkaista, kun haetaan Suomen parasta uimapaikkaa. Eräs lukijoistamme kehuu sitä kärkikohteeksi jopa eurooppalaisittainkin vertailtuna, ja toinen säestää:

"Lähes kaikki eurooppalaiset ja osa muistakin tietää paikan ja sitä pidetään Suomen Rivierana!"

Valtatie 9, Turku–Tohmajärvi

Liperin Kuorinka sijaitsee aivan valtatien varrella, minkä vuoksi sitä on vaikea olla huomaamatta ajaessaan Joensuun ja Kuopion väliä. Hienohiekkainen ja kirkasvetinen Kuorinka lienee myös suosituimpia tämän valtatien varrella olevia pulahduspaikkoja. Yksi paikallisista kehuu sitä "suomalaisten ulkomaankohteeksi":

"Ihan kirkas vesi houkuttelee uimaan pitkälle. Jalkoja hyväilee ihan hienorakenteinen hiekka, ihan kuin olisit Välimeren rannalla."

Suosittelemme sinulle