Hyppää sisältöön

Jihadismitutkija Olivier Roy: Radikalismi on islamisoitunut

Euroopan kotikutoisten jihadistien pyhä sota on paljon velkaa lännelle. Väkivaltainen nihilismi ammentaa oppinsa osin väkivaltaviihteen hurmeisesta kuvastosta. Uskon kanssa sillä on vähän tekemistä, sanoo jihadismitutkija Olivier Roy.

Kuva: Hannu Lukkarinen
Sampo Vaarakallio

Euroopassa tehtyjen terrori-iskujen yhteydessä puhutaan usein siitä, että eurooppalainen islam olisi radikalisoitunut. Ranskalainen jihadismitutkija Olivier Roy ei hyväksy teesiä. Hän kääntää asetelman ja sanoo radikalismin islamisoituneen.

Tämä kaipaa selitystä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pikkurikolliset, syrjäytyneet ja marginalisoituneet nuoret ovat radikalisoituneet. Tuskansa ja radikalisminsa päälle he ovat löytäneet vankilassa tai internetin uumenissa uuden alun.

Olivier Roy muistuttaa, että eurooppalaiset itsemurhaiskijät ovat joko toisen polven maahanmuuttajia, Eurooppaan lapsina saapuneita tai kantaväestöstä islamiin käännynnäisiä. 

– Yhteistä heille on se, että he ovat nousseet kulttuurisesti ja uskonnollisesti kapinaan vanhempiaan vastaan. He eivät puhu vanhempiensa kanssa samaa kieltä.

He pitävät omaa uskoaan vanhempiensa uskoa parempana.

Olivier Roy

Firenzessä sijaitsevan Eurooppalaisen yliopistoinstituutin politiikan tutkimuksen professori Olivier Roy sanoo, ettei esimerkiksi Ranskan nuorilla jihadisteilla ja itsemurhaiskujen tekijöillä ole takanaan pitkää ja perusteellista uskonopetusta.

He eivät tule uskonnollisesta ympäristöstä eivätkä ole olleet esimerkiksi islamilaisessa yliopistossa. Nyt, kun tekoja ja tekijöitä tyypitellään, on tämä Olivier Royn mielestä erittäin olennaista.

– He tekevät tekoja islamin nimeen, mutta kellään heistä ei ole varsinaista tietoa koko uskonnosta.

– Oikeastaan yksikään heistä ei osaa puhua arabiaa, eikä kykene lukemaan koraania arabiaksi. He eivät ole muslimiyhteisön tuotteita uskonnollisessa, kulttuurisessa tai sosiaalisessa mielessä.

Jihadismitutkija Olivier Royn työhuone Firenzessä on vanhassa luostarissa. Seinämaalaus on sen mukainen. Kuva: Francesca Sani

Ranskassa tai Belgiassa terrorismiin huumaantuneet jihadistit eivät ole säännöllisiä vieraita moskeijoissa. Heidän tietään kaitsevat itseoppineet ja omatekoiset uskonnon opettajat.

– Heidän sukupolvikapinansa keskeinen viesti on, että heidän vanhempansa ovat huonoja muslimeja. He pitävät omaa uskoaan vanhempiensa uskoa parempana.

On uusi ilmiö, että vanhemmat ilmiantavat lapsiaan poliisille.

Olivier Roy

Jihadistinuorten usko ei kulje valtavirtamuslimin jokapäiväiseen elämään ja arkeen ankkuroituneiden tapojen mukaisesti.

Nämä nuorukaiset kulkevat baareissa, juovat, polttavat pilveä ja sulautuvat hyvin muiden samanikäisten maailmaan.

– Heille ei ole välttämätöntä syödä halal-lihaa, heidän ei tarvitse rukoilla viidesti päivässä, he eivät pukeudu perinteisesti, eikä heidän uskonsa ole salafististen oppien mukaista.

Monen jihadistin kehitystarinaan kuuluu se hetki, jolloin nuorelle tapahtuu jotain. Hän kasvattaa parran ja puheeseen tulee kiivaita, uskonnollisia sävyjä.

Keskeiseen osaan ajattelussa nousee väkivalta ja itsemurhahakuisuus, jotka ovat täysin irrallaan uskonnollisesta perinteestä ja omien vanhempien ajatusmaailmasta.

– Nuoren pään täyttää täydellinen yhteiskunnan arvojen hylkääminen, väkivaltainen nihilismi. Kuolemaa aletaan ihannoida, Olivier Roy sanoo.

Omatekoisten uskonoppineiden viestit ovat menneet perille, ja maailmalta kantautuvat uutiset vain tukevat omaa päätöstä. Esimerkiksi Isisin toiminta tuntuu oikeutetulta, vaikkei sillä olekaan mitään todellista uskonnollista pohjaa.

– Kun Isis pitää nuoria naisia seksiorjinaan, sillä ei ole mitään tekemistä salafismin kanssa.

Professori Olivier Roy sanoo, että islam ei ole radikalisoitunut, vaan radikalismi on islamisoitunut. Kuva: Francesca Sani

Jihadismitutkija Olivier Roy näkee selviä yhtymäkohtia länsimaisen väkivaltaisen nuorisokulttuurin ja jihadistinuorten maailman välillä.

Jihadistinuoret apinoivat länsimaisesta väkivaltakulttuurista tuttua kuvastoa, vaatetusta ja toimintaa. Puheeseen kantautuu englannista käsitteistöä, kuten "no future" tai "born to kill". Osin on menty pidemmällekin.

– Erittäin kiinnostava esimerkki on se, että ranskalaisten jihadistien kielenkäyttöön on pesiytynytKylmä rinki  -televisiosarjasta tuttu termi "muslim" korvaamaan oman kielen musulman-sana.

Kellään heistä ei ole varsinaista tietoa uskonnosta.

Olivier Roy

Synkän televisiosarjan mustien ja muslimien jengeihin perustuva toiminnallinen maailma siirretään omaan arkeen. Jengi ottaa nuoren maailmassa perheen paikan.

Sukupolvien välinen kuilu näyttäytyy erityisen selvänä siinä, kuinka isät ja äidit suhtautuvat terrorismiin viehättyneiden lastensa valintoihin.

– On täysin uusi ilmiö, että vanhemmat ilmiantavat lapsiaan poliisille. Tällaista ei esimerkiksi voisi kuvitella tapahtuvan vaikka palestiinalaisten kohdalla.

Vanhempien ajatusmaailmaan eivät liioin sovi terroristikokelaiden käynnit opissa vaikkapa Syyriassa. Vanhemmat eivät hyväksy lastensa lähtöä vieraisiin sotiin.

Sukupolvikapinaa alleviivaa myös se, että terroristisolut ovat itsemurhaiskijöiden uusi perhe. Viimeaikaisissa iskuissa on ollut hyvin leimallista se, että iskun tehneessä ryhmässä on vähintään kaksi veljestä.

Pään täyttää väkivaltainen nihilismi. Kuolemaa aletaan ihannoida.

Olivier Roy

**Muutoin ryhmän jäsenet ovat tuttuja **jo pitkältä ajalta – monesti lapsuuden ystäviä. He radikalisoituvat yhtä jalkaa.

– Yhteinen piirre on monesti sekin, että nämä nuoret miehet eivät ole joutuneet järjestettyyn avioliittoon. He avioituvat usein juuri kaverinsa sisaren tai toisen käännynnäisen kanssa.

Olivier Roy näkee eurooppalaisten jihadistinuorten toiminnassa päällimmäisenä nihilistisen sukupolvikapinan. Kuva: Francesca Sani

Jihadismitutkija Olivier Roy löytää terroristisolujen synnyn taustalta myös globaalin talouden aiheuttamia syitä.

Isis on tavallaan imperialismin vastaisen taistelun uusi nyrkki. Se on ottanut äärivasemmiston paikan.

– Esimerkiksi Podemos Espanjassa haluaa taistella sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta nimenomaan kansallisesti. Taistellaan globalisaatiota vastaan ilman kansainvälistä ulottuvuutta.

Siksi moni länsimainen nuori, jolla ei ole mitään tekemistä islamin uskon kanssa, on liittynyt Isisiin. Isisin nähdään panevan lännelle hanttiin ja taistelevan globalisaatiota ja imperialismia vastaan.

– Jihadistien taistelu on ottanut roolin, mikä maailmanvallankumouksella oli Che Guevaran aikana.

Suosittelemme sinulle