Hyppää sisältöön

Pakolaisten auttajista tuli ihmissalakuljettajia: Autokyydistä ja pullakahvista 6 000 euron sakot

Lisbeth Zornig Andersen ja Mikael Lindholm saivat sakot syyrialaisperheen auttamisesta. Rikokseen liittyi muun muassa mehu- ja kahvitarjoilua. Tanskassa noin 300 ihmistä on asetettu syytteeseen ihmissalakuljetuksesta, sen jälkeen kun he viime vuonna auttoivat Tanskan läpi kulkeneita pakolaisia.

Lisbeth Zornig Andersen ja Mikael Lindholm rikkoivat lakia, kun Lisbeth antoi kyydin syyrialaisperheelle. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Solrødin ranta Kööpenhaminan eteläpuolella on tanskalainen idylli. Hyvinhoidetut omakotitalot kilpailevat tilasta lähellä hiekkarantaa, jossa lapset leikkivät. Uneliaalla kylänraitilla pyöräilee vastaan ihmisiä, jotka iloisesti tervehtivät toisiaan. Siellä täällä liehuu Tanskan lippuja.

Rannan läheiseltä pikkutieltä löytyy valkoinen huvila, jonka viherkatolla kasvaa kukkia ja heinää

Olemme tulleet tapaamaan kahta tuomion saanutta ihmissalakuljettajaa. He eivät vastaa mielikuvaa häikäilemättömistä salakuljettajista.

Toinen heistä on kirjailija-toimittaja Mikael Lindholm. Hänet tuomittiin keväällä ihmissalakuljetuksesta yhdessä puolisonsa, kirjailija Lisbeth Zornig Andersenin kanssa.

Lisbeth Zornig Andersen ja syyrialaiset yllätysvieraat. Kuva: Mikael Lindholm

Olohuone rikospaikkana

Istumme kahvipöydän ääreen juttelemaan. Kahvipöytä ja kirjoja täynnä oleva olohuone liittyvät suoraan rikokseen.

– Tuomio tuli siitä, että Lisbeth kuljetti syyrialaisperhettä, jolla ei ollut voimassa olevia matkustusasiakirjoja. Lisäksi tuomion perusteena oli ylöspito, eli täällä tarjottu kahvi ja pulla, Mikael Lindholm selittää.

Kaikki alkoi 7. syyskuuta 2015, kun Lisbeth Zornig Andersen oli palaamassa luennolta Rødbystä Etelä-Tanskasta.

Tiellä näkyi  turvapaikanhakijoita kävelemässä pohjoiseen. He olivat tulleet Rødbyn satamaan laivalla Saksasta, ja pyrkivät kohti Ruotsia.

– Pakolaisia oli joka paikassa. Minulla oli tilaa autossa, ja otin mukaani kuuden hengen seurueen, Lisbeth Zornig Andersen kertoo.

Lisbeth toi syyrialaiset Mikael Lindholmin taloon lepäämään.

– Perheellä oli vain vaatteet päällään. He olivat olleet matkalla 40 päivää. Kysyin haluaisivatko he jäädä nukkumaan, mutta he halusivat jatkaa Ruotsiin, Mikael kertoo.

Isäni on Suomesta, hän oli sotalapsena Ruotsissa. Miten minä voisin olla auttamatta?

Mikael Lindholm

Hän ajoi syyrialaiset Kastrupin rautatieasemalle. Puoliksi suomalaistaustainen Mikael Lindholm sanoo, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin auttaa.

– Isäni on Suomesta, hän oli sotalapsena Ruotsissa. Miten minä voisin olla auttamatta?

Tarinalle yllättävä jatko

Tarina olisi voinut loppua, kun Mikael hyvästeli vieraat Kastrupin rautatieasemalla, mutta toisin kävi.

Lisbeth Zornig Andersen tunnetaan Tanskassa, muun muassa kirjailijana ja lasten oikeuksien puolustajana. Tiellä olleet toimittajat tunnistivat Lisbethin ja kertoivat jutuissaan hänen antamastaan kuljetusavusta.

Mikael ja Lisbeth laittoivat myös kuvan auttamastaan syyrialaisperheestä Facebookiin. Joku ilmoitti asiasta poliisille. Kuulustelujen jälkeen tuli syyte ja lopulta sakot.

Syyskussa 2015 tuhannet, muun muassa Syyriasta, tulleet turvapaikanhakijat kulkivat Tanskan läpi Ruotsiin. Kuva: Bax Lindhardt / EPA

Tanskan poliisi sanoo varoittaneensa ihmisiä kuljettamasta turvapaikanhakijoita maan läpi.

Kolme poliisia seurasi sivusta puuttumatta asiaan, kun otin syyrialaiset kyytiin.

Lisbeth Zornig Andersen

Lisbeth Zornig Andersen ei ainakaan toiminut  salaa. Kun syyrialaiset nousivat autoon, paikalla oli kolme poliisia.

– Siirtelimme jonkin aikaa kirjoja autostani toiseen autoon, jotta saisin tilaa matkustajille. Poliisit seurasivat kuormausta eivätkä he estäneet minua, Lisbeth kertoo.

Poliisi neuvottomana

Mikael Lindholm soitti vielä erikseen poliisille ja kysyi, saako turvapaikanhakijoita auttaa. Kunnon vastausta ei tullut.

-– Poliisi sanoi, että kysymys on mielenkiintoinen, hän ei oikein tiedä vastausta.

Juutinrauman sillan kautta kulkeva pakolaisreitti on nyt tukittu. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Kun Lisbeth Zornig Andersen ja Mikael Lindholm kertovat tarinaansa, heitä välillä naurattaa.

Lain mukaan tämä ei kuitenkaan ole naurun paikka.

Tanskan ulkomaalaislain mukaan Lisbeth ja Mikael olisi voitu tuomita jopa vankilaan. Tuomioistuin määräsi rangaistukseksi tuntuvat sakot, yhteensä 45 000 Tanskan kruunua, eli noin 6 000 euroa.

Pariskunta on valittanut tuomiosta. Sakkorahat olisi tosin saatu helposti kokoon lahjoittajilta, joita ilmestyi jonoksi asti.

Ilmainen apu voi olla rikos

Tanskassa maan läpi pyrkiviä ulkomaalaisia ei saa auttaa edes ilmaiseksi, elleivät heidän matkustusasiakirjansa ole kunnossa. Joissakin tapauksissa auttajat maksoivat myös pakolaisten junaliput Ruotsiin.

Tanskan valtionrautatiet, DSB, kuljetti välillä Ruotsiin pyrkiviä turvapaikanhakijoita ilmaiseksi, mutta DSB:n johto on välttynyt syytteiltä.

On auttajia, ja sitten on niitä, jotka haluavat sylkeä pakolaisten päälle.

Mikael Lindholm

"Ihmissalakuljettajat" ovat jakaneet mielipiteitä. Heitä on sekä kiitetty että haukuttu.

– Tanska on jakautunut pahemmin kuin koskaan aikaisemmin. On auttajia, ja sitten on niitä, jotka haluavat sylkeä pakolaisten päälle, Mikael kuvailee.

Hän kertoo, että tanskalaismies todella sai sakkoja syljettyään moottoritiellä kävelevien turvapaikanhakijoiden päälle.

– Hän tosin sai pienemmät sakot kuin mitä me saimme auttamisesta, Lisbeth Zornig Andersen lisää huvittuneena.

Mikaelin ja Lisbethin avustamat syyrialaiset hakivat Ruotsista turvapaikkaa. Yhteys ei ole katkennut, vaan Lisbeth ja Mikael ovat käyneet vastavierailulla perheen luona Helsingborgissa.

Suosittelemme sinulle