Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Turvapaikanhakijat viihdyttävät vanhuksia Lieksassa – "He ovat meidän ainoita rattopoikia"

Vapaaehtoiset turvapaikanhakijat järjestävät vanhuksille viriketoimintaa Lieksassa. Palvelutalon asukkaat ovat ulkoilleet ja pelanneet turvapaikanhakijoiden kanssa helmikuusta lähtien. Kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä viikoittaisiin kohtaamisiin.

Turvapaikanhakijat ulkoiluttavat vanhuksia Lieksan vanhalla torilla.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Esa Huuhko
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsemän ulkomaalaismiestä työntää pyörätuolissa istuvia suomalaisvanhuksia lieksalaisen palvelutalo Iltaruskon edustalla. Märäjälahden vastaanottokeskuksesta saapuneet turvapaikanhakijat ovat tulleet keskustaan ulkoiluttamaan ikäihmisiä.

Nyt porukan suuntana on Lieksan vanha tori. Aiemmin turvapaikanhakijat ja vanhukset ovat muun muassa pelanneet bingoa, heittäneet mölkkyä sekä juhlineet syntymäpäiviä.

– Talvella mietimme, miten voisimme aktivoida meidän asiakkaita ja toisaalta rikkoa raja-aitoja turvapaikanhakijoiden ja paikallisen väestön välillä. Tämä on mielekästä ja hyödyllistä tekemistä molemmille osapuolille, Märäjälahden vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Martikainen sanoo.

Viikon kohokohta

Märäjälahden turvapaikanhakijat kohtaavat ikäihmiset kerran viikossa. Helmikuussa aloitetut kohtaamiset ovat molemmin puolin odotettuja hetkiä.

– Haluan auttaa vanhuksia ja tehdä heidät onnellisiksi. Haluan myös antaa heille oikeanlaisen kuvan turvapaikanhakijoista, irakilainen turvapaikanhakija Bilal Alskuty kertoo.

– Jos nämä ilopillerit eivät olisi nyt tulleet, olisin vain kököttänyt kukkatarhassani. Nämä turvapaikanhakijat ovat meidän ainoita rattopoikia, omilla lapsilla ei ole aikaa, palvelutalon asukas Sanni Kärkkäinen huokaa.

Suosittelemme