Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Viskipuolue muuttaa nimensä sittenkin – "Sanaan liberaali ei voi saada yksinoikeutta"

Kansallinen Viskipuolue on vaihtanut nimensä. Puolue on nyt viralliselta nimeltään Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p. Suomen Liberaalisessa Puolueessa nimenmuutosta pidetään matkimisena. Nimenmuutoksesta on väännetty kättä ennenkin.

Viskipuolueen hallitus vasemmalta Riku Hyytiäinen, Juhani Kähärä, Tuomas Tiainen, Tuomas Jaanu.
Viskipuolueen hallitus: Riku Hyytiäinen, Juhani Kähärä, Tuomas Tiainen ja Tuomas Jaanu. Kuva: Viskipuolue
Liisa Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallinen Viskipuolue on vaihtanut nimensä. Puolue on nyt nimeltään Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p. Puolueen puoluekokous päätti nimenmuutoksesta viime perjantaina. Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi nimenvaihdoksen eilen tiistaina.

Liberaalipuolue – Vapaus valita -puolueen puheenjohtajan Juhani Kähärän mukaan puolue halusi vaihtaa nimensä, koska puolueen entisestä Viskipuolue -nimestä tuli palautetta.

– Viskipuoluetta on pidetty vitsinä. Ihmiset eivät välttämättä ole kehdanneet mainita kavereilleen, että kannattavat Viskipuoluetta. Tämä madaltaa kannattamisen kynnystä, Kähärä sanoo.

Patentti- ja rekisterihallitus: Nimenmuutokset harkitaan tapauskohtaisesti

Viskipuolue yritti jo toukokuussa muuttaa nimeään Liberaalipuolueeksi. Tuolloin Patentti- ja rekisterihallituksessa katsottiin, että Liberaalipuolue-nimi muistuttaa liikaa yhdistysrekisterissä jo olevia Suomen Liberaalinen Puolue ry:tä ja Liberaalit ry:tä. Nyt nimenmuutos meni läpi, koska siinä on Liberaalipuolueen perässä oleva lisäosa "Vapaus valita".

– Katsottiin, että selkeä oma iskuosa "Vapaus valita" riittää erottamaan sen aiemmin rekisteröidyistä yhdistyksistä, kertoo rekisteripäällikkö Lalli Knuutila PRH:sta.

Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan on aina tapauskohtaisesti harkittava, milloin uuden yhdistyksen nimi muistuttaa liikaa jo voimassaolevien yhdistysten nimiä. PRH:n mukaan ei siis ole olemassa esimerkiksi tiettyä sanamäärää kuinka monen sanan ero yhdistyksen nimessä on oltava, jotta se hyväksytään yhdistysrekisteriin.

– Taustalla on myös se, että sanaan liberaali ei voi kukaan saada yksinoikeutta, Knuutila jatkaa.

Suomen Liberaalisen Puolueen varapuheenjohtaja: "Matkijaryhmä"

Suomen Liberaalisen puolueen varapuheenjohtaja Kim Sjöström on tuohtunut Viskipuolueen nimenmuutoksesta. Sjöströmin mukaan Liberaalipuolueen perään tuleva "Vapaus valita" -lisäosa ei tuo selkeyttä, vaan tekee puolueesta "matkijaryhmän."

Hänen mukaansa sekaantumisvaara Suomen Liberaalisen Puolueen ja Liberaalipuolue - Vapaus valita -puolueen välillä on nyt olemassa.

– Pyritään ratsastamaan aiemmin toimineen ryhmän pohjalla, Sjöström sanoo.

Suomen Liberaalinen Puolue ei ole puoluerekisteriin rekisteröitynyt puolue, vaan se toimii yhdistystasolla. Entinen Viskipuolue, nykyinen Liberaalipuolue - Vapaus valita -puolue rekisteröitiin puoluerekisteriin aiemmin talvella, kun se keräsi tarvittavat 5000 kannattajakorttia.

Suomen Liberaalisen Puolueen Sjöström itse oli ehdolla viime eduskuntavaaleissa valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaana, mutta ei tullut valituksi. Sjöströmin mukaan Suomen Liberaalinen Puolue aikoo olla aktiivisena seuraavissa kuntavaaleissa.

Liberaalipuolue - Vapaus valita -puolueen puheenjohtajan Juhani Kähärän mukaan nimenvaihdoksessa ei ole kyse matkimisesta.

– Liberaalisana on yleissana, joka kuvaa aatemaailmaa. Liberaalisanaa ei voi monopolisoida. Ei me matkita ketään. Päätettiin ottaa nimi, joka kuvaa aatemaailmaamme, Kähärä kuittaa.

Seuraavaksi Liberaalipuolue - Vapaus valita -puolue perustaa piirijärjestöt ja alkaa valmistautua ensi vuoden kunnallisvaaleihin.

Suosittelemme