Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nuoret viihtyvät paremmin kauppakeskuksissa kuin nuorisotaloilla - “Tuntuu tosi tyhmältä vain mennä nuorisotalolle”

Nuoret arvostavat hengailupaikassa hyvää sijaintia, omaa rauhaa ja sitä, miten heidät otetaan vastaan. “Rauhassa oleminen menee käsi kädessä sen kanssa, että halutaan olla vähän piilossa, mutta tulla kuitenkin nähdyksi”, sanoo nuorisotyöntekijä Sauli Taipale.

Avaa Yle-sovelluksessa

Viisitoistavuotiaat Stina Leskinen ja Hanna Kauppinen istuvat penkillä kauppakeskus Jumbossa. Heitä houkuttaa kauppakeskuksen monipuolisuus.

- Täällä on monia eri kauppoja ja pääsee tekemään kaikenlaista.

Tytöt viettävät aikaa mielummin kauppakeskuksessa kuin nuorisotaloilla.

- Täytyy olla jokin kutsu tai syy nuorisotalolle menoon. Tuntuu tosi tyhmältä vain mennä sinne, selittää Kauppinen.

Ilmiö on varsin yleinen. Vuonna 2013 ilmestyneessä nuorten vapaa-aikatutkimuksessa kerrotaan, että 7-29-vuotiaista nuorista vain viisi prosenttia viettää aikaa kavereiden kanssa nuorisotiloilla suunnilleen joka viikko. 89 prosenttia nuorista ei vietä aikaa nuorisotaloilla koskaan. Kauppakeskuksissa viettää aikaa yhdeksän prosenttia viikoittain ja kaduilla ja kaupungilla 21 prosenttia

Tenttaaminen ärsyttää

Kauppisen mielestä täydellinen hengailupaikka olisi mukava ja rento.

- Siellä olisi esimerkiksi sohvia ja säkkituoleja. Sinne saisi tulla ja mennä miten haluaisi ja se olisi myös myöhään illalla auki, visioi Kauppinen.

Leskinen on samaa mieltä.

- Siellä ei olisi tenttaamista. Jos nuorisotaloilla olisi vähemmän valvontaa, niin silloin olisin vähän chillimpi ja uskaltaisin enemmän. On ihan hirveää, että aina joku tulee tenttaamaan, tilittää Kauppinen.

- Nuorisotyöntekijöillä on varmaan kuva, että nuoret haluavat tehdä paljon, osallistua, kertoa mielipiteitä ja niin edelleen, mutta näin ei kaikkien nuorten kohdalla ole. Osa haluaa vain tulla olemaan nuorisotaloille, selittää Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden johtaja Ari Tossavainen.

Nuorisotyöntekijä Niina Koski Vantaan kaupungin Nuorisotyö raiteilla -hankkeesta on samoilla kannoilla:

- Toivoisin, että nuorisotyökin näkisi, että nuoriso haluaa vain olla. Ei nuoret koko ajan halua järjestää jotain hassunhauskaa kisaa tai muuta. Täytyy antaa tilaa nuorten omaehtoiselle olemiselle.

Kaupat ja kahvilat vetävät lentokentälle

Nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale tietävät, missä nuoret viihtyvät. Nuorten hengailupaikat vaihtelevat vuodenajan ja trendien mukaan.

Nuorisotyöntekijät Sauli Taipale ja Niina Koski seisovat juna-asemalla.
Nuorisotyöntekijät Sauli Taipale ja Niina Koski kertovat, millaisia hengailupaikkoja on saatavilla ja hyviä vinkkejä hengailuun liittyen. Kuva: Artjom Toikka

- Esimerkiksi nyt lentokentällä on ollut paljon nuoria, koska sinne on helppo päästä, siellä saa olla rauhassa ja koko ajan ei ole vartija hengittämässä niskaan. Lisäksi siellä on kauppa, kahvila ja wc. Sellaiset tekijät vaikuttavat, kertoo Koski.

- Rauhassa oleminen menee käsi kädessä sen kanssa, että halutaan olla vähän piilossa mutta tulla kuitenkin nähdyksi, Taipale jatkaa.

Sateisena kesäpäivänä Helsinki-Vantaan lentoasemalla suositussa ketjukahvilassa istuukin joukko nuoria.

- Tämä on kiva hengailupaikka, koska tällä on paikkoja, missä voi istua ja hengailla, kertoo Sofia.

- Tässä on kauppakin vieressä, jatkaa hänen kaverinsa Veera.

Nuorisotyö menee entistä enemmän nuorten luo

Nuorten vapaa-ajan viettopaikat ja niiden puute ovat olleet ajankohtainen asia vuosikymmenten ajan. Nuorisotutkija Mikko Salasuon mielestä keskustelu nuorten vapaa-ajan käytöstä on pysynyt pinnalla vanhempien huolestumisen takia.

- 2000-luvulla ihmiset ovat lopulta ymmärtäneet, että meidän on ihan turha yrittää määrittää yksin, mitä nuoret tekevät omalla ajallaan. Tehdään mieluummin sellaisia paikkoja, jotka houkuttelevat.

Kritiikistä huolimatta nuorisotaloillekin on paikkansa.

- Jos on kotona hankaluuksia, niin ainoa paikka, josta saa tukea, on paikallinen nuorisotalo. Talotyö on tärkeää, mutta sen rinnalla pitäisi olla etsivää tai jalkautuvaa nuorisotyötä. Nuorisotyöntekijöiden tulisi olla resurssi, jota nuoret voivat käyttää, ei niinkään valvojia, selittää Salasuo.

Samoilla linjoilla on myös Koski, jonka työssä yhdistyvät nuorisotalojen hyvät puolet ja se, että nuoret saavat itse päättää, missä ovat:

- Me emme ole ongelmien takia liikenteessä,vaan haluamme viedä samaa nuorisotyötä, jota taloilla tehdään sinne, missä nuoret ovat.

Salasuon mielestä nuorisotyöntekijät voisivat auttaa luomaan keskusteluyhteyttä ja pelisääntöjä esimerkiksi kauppakeskusten henkilökunnan ja nuorten välille.

- Nuorisotyön tehtävänä on  olla ajassa kiinni ja tietää, mitä nuoret milloinkin haluavat tehdä. Nuorisotyö on peruskoulun lisäksi viimeinen paikka, mistä pitäisi säästää, koska se on tyhmintä politiikkaa, mitä voi tehdä, painottaa Salasuo.

“Hengailussa ei ole mitään pahaa”

Koski muistuttaa, että aikuisten ajattelussa on vielä parannettavaa.

- Hengailussa ei ole mitään pahaa. Monesti siinä on sellainen negatiivinen sävy, että “taas ne nuoret hengailevat siellä kauppakeskuksissa ja muualla, toteaa Koski.

Taipaleen mukaan hengailusta on tullut julkisissa tiloissa yleisesti hyväksyttävämpää.

- Nuoret ovat ehkä pystyneet osoittamaan, että he pystyvät käyttäytymään, ja monet kauppakeskukset näkevät heidät jo tulevina asiakkainaan.

Kosken ja Taipaleen mielestä on ihan sama, missä nuoret hengailevat, kunhan he muistavat pelisäännöt.

Akseli Nurminen, Artjom Toikka, Deborah Kidane

Jutun ovat kirjoittaneet Nuorten Ääni -toimituksen kesätoimittajat yhteistyössä Yle Uutisluokan kanssa.

Suosittelemme