Hyppää sisältöön

Miten filmitähti ja kansanedustaja rakensivat maailman kalleimman saunan – pelissä Jasper Pääkkösen Maltan miljoonat

Helsingin uuden nähtävyyden budjetti karkasi kansanedustaja Antero Vartian ja näyttelijä Jasper Pääkkösen käsistä. Miten vuosia kehitelty saunaravintola Löyly lopulta toteutui?

Sauna
Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Tuomas Hyytinen

Vihreiden kansanedustajan Antero Vartian kanssa samassa pöydässä istuu Koijärven veteraani, kansalaisaktivisti Teemu Lehto. Nyt ei puhuta vihreän liikkeen historiasta. Ollaan Löylyssä, Helsingin uudessa nähtävyydessä.

Vaikuttavan saunaravintolan on rakentanut Vartia yhdessä ystävänsä, näyttelijä Jasper Pääkkösen kanssa. Pääkköstä ei nyt Löylyssä näy. Hän on lentänyt tv-sarjan kuvauksiin Irlantiin.

Yrittäjä ja poliitikko Vartia kertoo halunneensa jättää Hernesaaren rantaan kädenjälkensä.

– Tämä tulee olemaan tässä sata vuotta. Kun puu harmaantuu, rakennus näyttää isolta kallioluodolta.

Ihmisiä saunakaljalla.
Antero Vartia (selin) kertoo Löylystä kansalaisaktivisti Teemu Lehdolle (oik.) ja arkkitehti Mikko Teerenhoville. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Teemu Lehtoa paikka kiinnostaa, koska hän on myös ideoinut samalle paikalle saunoja.  Jos Lehdon ja Public Side -yrityksen kymmenen vuoden takainen visio olisi toteutunut, rannalla olisi nyt lukuisia pieniä kaupunkilaisten saunoja.

– Se oli yhteisöllinen idea, että nämä rannat pitää vapauttaa saunoille.

Lehto vieroksuu ravintolahulinaa saunan ympärillä.

– Aito suomalainen sauna on rauhallinen, temppelimäinen hiljentymispaikka.

– Tämä ei ole sillä konseptilla rakennettu. Me olemme halunneet rakentaa ennen kaikkea kohtaamispaikan, Vartia sanoo.

Pelkkä sauna ei olisi riittänyt bisnekseksi. Siksi Löylyssä on Suomen suurin terassi.

New York Times saapuu Suomeen

– Vau, mikä sauna, Aamulehti otsikoi, kun Löyly avattiin toukokuussa.

Löylyä saapui hehkuttamaan myös New York Times. Lehti kirjoitti, että Helsinkiin on avattu ensimmäinen aito julkinen sauna. Se ei pidä ihan paikkansa.

Meren rannalla Merihaassa on Kulttuurisauna. Perinteisiä julkisia kaupunkisaunoja on jäljellä Helsingissä kolme: Kalliossa Arla ja Kotiharju sekä Hermannissa Sauna Hermanni.

sauna
Löylyn ovat suunnitelleet arkkitehtitoimisto Avannon Ville Hara ja Anu Puustinen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Löyly on kyllä ensimmäinen julkinen sauna, jonka ympärillä turistit parveilevat. Sitä on verrattu niin Finlandia-taloon, Sibelius-monumenttiin kuin toteutumattomaan Guggenheim-museoonkin.

– New York Times ei olisi kirjoittanut Löylystä, jos kyseessä olisi ulkomuodoltaan tavanomaisempi talo, Jasper Pääkkönen viestittää Irlannista.

Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehtitoimisto Avannon Ville Hara ja Anu Puustinen.

Löylyn ulkonäöstä on kohistu enemmän kuin sen saunoista. 19 euron tiketillä pääsee peremmälle.

Uikkareissa sekasaunaan

Pukuhuone on ahdas, mutta tyylikästä oleskelutilaa saunaosastolla riittää. Saunoja on kolme: tilaussauna, puulämmitteinen sauna ja savusauna.

Puulämmitteisen saunan lauteet ovat täynnä. Löyly on miellyttävän leppeä.

Pieni pettymys on, että lauteilta ei ole avointa merinäkymää. Meri siintelee rakennuksen puisen ulkoverhouksen läpi. Mutta uimaan pääsee.

Naiset ja miehet istuvat samoilla lauteilla uikkarit päällä. Löylyn tekijät ovat halunneet luoda sekasaunoilla uudenlaista saunakulttuuria.

– Käydään ensin uimassa ja otetaan sitten drinksut, naiset suunnittelevat lauteilla.

Joku harmittelee, että naisten pukuhuoneen ovi avautuu saunan juomatiskille. Juomien ostaja joutuu väistelemään tulijoita ja menijöitä.

– Olen ruutupaperilla pyörittänyt tuota saunaosastoa. Jos jotain kasvatat, se on aina jostain muusta pois, Vartia pohtii Löylyn ravintolassa.

Vihreiden uusi Soininvaara

Antero Vartia
Antero Vartia on yrittäjä ja vihreiden kansanedustaja. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2015. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Maaliskuun lopussa 2015 Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen pitivät tiedotustilaisuuden Helsingin Hernesaaressa.

He kertoivat rakentavansa paikalle saunaravintolan. Kaksikko halusi palauttaa kaupunkiin yleisten saunojen kulttuuria.

Saunauutisointi antoi tuulta myös Vartian eduskuntavaalikampanjaan. Kuukauden päästä Vartia valittiin eduskuntaan ensimmäisellä yrityksellä. Hän sai 6 859 ääntä, kolmanneksi eniten Helsingin vihreistä.

– Meillä on uusi Soininvaara, vihreät julistivat.

Kahvilayrittäjänä toiminut Vartia on kertonut vihreiden talousajattelijan Osmo Soininvaaran olevan esikuvansa.

Vuotta aiemmin, keväällä 2014 Vartia oli pyrkinyt europarlamenttiin. Silloin lehdet vielä kyselivät, kuka on tämä ehdokas, joka kerää tukijoukkoihinsa eturivin viihdejulkkiksia. Vihreä poliitikko sai tukea filmitähdiltä, mutta myös taloustieteilijä Sixten Korkmanilta.

Teemu Selännekin nosti Antero Vartiaa esille Twitterissä.

– Jos maailman makein mies supporttaa, tässä tehdään jotain oikein, Vartia kommentoi Twitterissä.

Vartian kampanja oli eurovaalien kalleimpia, yli 100 000 euroa. Hän ei päässyt läpi, mutta sai lupaavan alun poliittiselle uralleen – paljon palstatilaa ja 14 600 ääntä.

Kesän 2014 jälkeen Vartia kertoi asettuvansa ehdolle seuraavan kevään eduskuntavaaleissa. Samaan aikaan hän oli hankkimassa itselleen toisen ison projektin.

Jasperin lohikeitolla

Kalakeitto
Löylyssä tarjotaan Jasperin kalakeittoa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Löylyn ovenpieleen on kaiverrettu Anteron ja Jasperin nimet.

– Valitettavasti ne ovat liian isolla. Ne ovat nimenomaan niissä puissa, jotka me itse kaadoimme, Vartia kertoo.

Rakennus on saanut Suomen ensimmäisen FSC-sertifikaatin. Se tarkoittaa, että rakennuspuu on hankittu luonnon kannalta kestävällä tavalla.

Media on rummuttanut Löylyä sen toteuttajien Vartian ja Pääkkösen hankkeena. Siitä on saattanut syntyä sellainenkin kuva, että paikka on kaksikon luomus alusta loppuun.

Hernesaaren saunalla on kuitenkin vuosien historia. Julkkiskaksikko hyppäsi kelkkaan syksyllä 2014, kun saunaravintolan konsepti, piirustukset ja rakennuslupa olivat jo olemassa.

Raju sade piiskaa Helsingin rantoja ja Löylyn tyhjää terassia. Yrittäjä Ville Iivonen syö sisällä lounaaksi Jasperin kalakeittoa.

Kala-aktivistina tunnettu Jasper Pääkkönen huolehtii siitä, että Löylyn ravintolan kalaruuat eivät uhkaa kalakantoja. Keiton lohi on Suomessa kasvatettua kalaa.

– Mielelläni kerron tämän hankkeen taustasta, Ville Iivonen sanoo.

Yrittäjä Iivonen kokee elämyksen

Ville Iivonen
Yrittäjä Ville Iivonen kehitteli Hernesaaren saunahanketta yli kolme vuotta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Matkailuyrittäjä Iivonen koki elämyksen lukiessaan Helsingin Sanomia maaliskuussa 2011.

Lehdessä kerrottiin, että Helsingin kaupunki kaavailee Hernesaareen design-saunoja risteilymatkustajien houkutukseksi. Hankkeen yleisestä saunasta oli käynnistänyt kaupungilla alueen asemakaavoittaja Jari Huhtaniemi. Tavoite oli arkkitehtuuriltaan vetovoimainen matkailukohde.

Iivonen on innokas saunoja ja avantouimari. Hän oli kaivannut Helsingissä meren rantaan yleistä saunaa, jonne kelpaisi viedä matkailijoitakin. Hesarin jutun luettuaan Iivonen alkoi hahmotella saunaideaa.

Hän otti yhteyttä arkkitehtitoimisto Avantoon, joka oli jo piirtänyt luonnoksia Hernesaaren saunoista. Hankkeessa oli ollut mukana Helsingin Saunasaaren perustaja Rainer Hanhilahti. Hän kuitenkin vetäytyi Hernesaaren hankkeesta.

Kesällä 2014 Ville Iivonen oli ajanut Hernesaaren saunaa jo yli kolme vuotta.

Hän oli saanut hinattua saunan paikkaa Hernesaaren kärjestä lähemmäksi Kaivopuistoa. Hänen yhtiöllään Sauna Finlandialla oli ravintolasaunan konsepti, piirustukset ja rakennuslupa valmiina.

Homma oli rakentamista vaille valmis.

Sattuma suosii valmistautunutta

Antero Vartiaan sopii sanonta sattuma suosii valmistautunutta. Elokuussa 2014 hän törmäsi Helsingin keskustassa Ville Iivoseen, jolla oli taskussaan vasta myönnetty saunaravintolan rakennuslupa.

Ensimmäisen kerran he olivat tavanneet, kun Antero Vartia rakensi Kaivopuiston rantaan ulkoilmakahvilaansa Mattolaituria vuonna 2011.

Iivosella oli jo silloin Hernesaaren sauna vireillä. Hän kävi kyselemässä Vartialta, miten kaupunki antaa rakentaa niin hienolle paikalle.

Vartia oli saanut Kaivopuiston matonpesulaitureiden vierestä unelmapaikan, kun kaupunki kilpailutti sinne kioskinpitäjää.

Vartia ei tyytynyt kaupungin suunnitelmaan pienestä kahvilakioskista. Hän puski ideansa läpi ja sai rakentaa rantaan 200-paikkaisen ulkoilmakahvilan. Mattolaituri avattiin keväällä 2011.

– On selvää, että en olisi ollut toteuttamassa Löylyä ilman Mattolaituria, Vartia sanoo.

Vip-klubit ja vihreät arvot yhdistyvät

Antero Vartia tiesi kenelle soittaa, kun hän oli tavannut Ville Iivosen ja kuullut Hernesaareen saunahankkeesta.

– Olemme Jasperin kanssa puhuneet vuosien ajan, että olisi kiva tehdä joku projekti tai perustaa firma yhdessä.

Nyt 35-vuotiaat Vartia ja Pääkkönen tutustuivat huippusuositun tv-sarjan Salattujen elämien kuvauksissa 2000-luvun taitteessa.

Kuvauksellinen Vartia napattiin sarjan sivurooliin kadulta. Pääkköselle Salatut elämät avasi tien elokuvien päärooleihin.

Vartia tutustui Pääkkösen kautta elokuva-alan väkeen ja laajemminkin Helsingin julkkispiireihin. Kaksikko on yhdistänyt vip-klubit ja vihreät arvot.

Pääkkönen on intohimoinen perhokalastaja. Hän on kampanjoinut näkyvästi kalakantojen suojelemisen puolesta liikakalastusta ja vesivoimayhtiöitä vastaan.

Vartia ei ole kalamies, mutta Pääkkönen on saanut ystävänsä kalojen asialle.

– Antero on paras henkilö edustamaan itselleni tärkeitä arvoja eduskunnassa, Pääkkönen sanoo.

Vartian päätös lähteä politiikkaan kirkastui Pääkkösen järjestämällä kalareissulla Kuolan niemimaalla kesällä 2103. Siellä Vartialla oli aikaa lukea Osmo Soininvaaraa, kun muut kalastivat.

Saunahanke saa uudet vetäjät

sauna
Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Kesällä 2014 Ville Iivosen yhtiö Sauna Finlandia sai rakennusluvan Hernesaaren saunalle. Nyt piti päästä rakentamaan.

Moni asia alkoi loksahdella paikoilleen Iivosen mielessä, kun hän puhui saunahankkeesta Antero Vartian kanssa syksyllä 2014.

– Tässä on näkyvät hahmot, joilla on ekologiset, vihreät arvot. Itse en olisi saanut yhtiökumppaneideni kanssa lähellekään samanlaista mediakiinnostusta tämän ympärille, Iivonen kertoo nyt.

Iivosen mukaan Sauna Finlandia ei luopunut saunaravintolan rakentamisesta rahan puutteen vuoksi.

– Meillä oli suurin osa rahoituksesta kasassa, kun tapasin Antero Vartian.

Rakennusbudjetti oli silloin kolme miljoonaa euroa –  vain puolet rakennuksen lopullisesta hinnasta. Vartian ja Pääkkösen rakentamana Löyly tuli maksamaan yli kuusi miljoonaa euroa.

Ideaa pyöriteltyään Antero Vartia tarjoutui toteuttamaan Löylyn Jasper Pääkkösen kanssa. Hanke siirtyi heidän hoidettavakseen lokakuussa 2014.

”Jasperilla on rahaa”

Kun ystävä soitti ja kertoi saunahankkeesta, Jasper Pääkkönen oli tarkempiin suunnitelmiin tutustumatta heti valmis lähtemään mukaan.

– Pidin sitä niin ainutkertaisena mahdollisuutena jättää merkittävä kädenjälki Helsingin kaupunkikuvaan, hän kertoo.

Ystävyyden ja yhteisten arvojen lisäksi Pääkkösellä oli tarjottavanaan hankkeeseen muutakin.

– Kuten hyvin tiedetään, Jasperilla on rahaa, Vartia toteaa.

Näyttelijä ei pääse Suomessa Hollywood-tähtien tuloille. Pääkkösen rahat ovat muista lähteistä.

Maltan kaupparekisteristä selviää, että Jasper Pääkkösellä on Maltalla yhtiö, Rock´n Roll Flyfishing Investements Limited. Se on omistanut merkittävän siivun suomalaistaustaisesta iGame-rahapeliyhtiöstä. Yritys toimii Maltalta käsin.

Malta houkuttelee yrityksiä veroeduilla, samaan tapaan kuin esimerkiksi Kypros, Luxemburg, Irlanti ja Alankomaat.

Pääkkönen sanoo, ettei ole järjestänyt omistustaan Maltalle maan tarjoamien veroetujen vuoksi.

– Jos se olisi ollut lähtökohtani, olisi EU-alueellakin ollut tarjolla tehokkaampia ja edullisempia järjestelyitä.

– Olen tietysti maksanut saamistani –  omalla mittapuullani merkittävistä – osingoista verot Suomessa.

Viime vuonna ruotsalainen pelialan pörssiyhtiö Unibet osti iGamen, josta Pääkkösen yhtiö omisti osan. Lehtitietojen mukaan kauppahinta oli 59 miljoonaa euroa.

Maltan kaupparekisterin omistustietojen perusteella Pääkkösestä tuli peliyhtiön kaupassa monimiljonääri.

Budjetti karkaa käsistä

Saunaravintola
Löylyn rakentaminen maksoi yli kuusi miljoonaa euroa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Pääkkönen ja hänen yhtiönsä on lainannut rahaa Löylyn rakentamiseen. Suurin osa kuuden miljoonan rakennusrahoista on kuitenkin pankkilainaa. Sitä on pitänyt hakea useamman kerran uudestaan.

– On ollut pakko ottaa hattu kouraan ja pyytää anteeksi pankissa. Kun sanoin, että enempää lainaa ei tarvita, niin silti tarvitaan, Vartia kertoo.

Rakennusliikkeet eivät uskaltaneet tehdä poikkeuksellisesta rakennuskohteesta urakkatarjousta.

– Budjetti on karannut, koska rakentamisen aikana opittiin, että tämä nyt maksaakin tämän verran enemmän kuin oltiin alun perin laskettu, Vartia kertoo.

Vartia on kertonut julkisuudessa, että hänellä on Jasperin kanssa hankkeessa taloudellisesti kaikki pelissä. Jos homma ajaa karille, ystävykset eivät pääse uuteen alkuun tämän elämän aikana.

– Se ehkä tarkoittaa minua enemmän. Jos Löyly kaatuisi, niin se menisi ja minulle jäisi vielä paksut pankkilainat, henkilökohtaisesti taatut lainat, Vartia sanoo.

Löyly vauhdittaa saunavientiä

Kaatosade Löylyn rannassa jatkuu. Ville Iivonen on syönyt Jasperin kalakeittonsa.

Hän sanoo, ettei kadu, vaikka ei itse lopulta toteuttanut Hernesaaren saunaa.

– Uskon, että lopputulos on nyt vielä hienompi. Antero ja Jasper eivät tinkineet laadusta missään.

Iivosen tyytyväisyydelle on syynsä. Hän ja hänen yhtiökumppaninsa aikovat tehdä saunaravintolasta ketjun ja viedä sen ulkomaillekin. Uusia hankkeita on jo vireillä.

– Paikkoja tehdään useampia vastaavalla konseptilla, että yhdistetään suomalainen sauna ja pohjoismainen hyvä paikallinen ruoka.

Vartian ja Pääkkösen kanssa Sauna Finlandialla on sopimus konseptin hyödyntämisestä.

– Käytännössä se tarkoittaa, että meidän tiimimme on määritellyt tiettyjä asioita konseptiin, kuten mikä osa tiloista on ravintolaa, miten näkymät ravintolasta optimoidaan, montako saunaa on ja että siellä on esimerkiksi aito savusauna, Iivonen sanoo.

Vihreiden Juha Sipilä?

Vartia ja Pääkkönen omistavat Löylyn kiinteistöyhtiön. Ravintolan ja saunan toimintaa he eivät itse pyöritä. Ravintolasta vastaa Royal Ravintolat.

Vartia voi keskittyä nyt täysillä kansanedustajan työhönsä.

Löylyn yrittäjästä tulee mieleen toinen ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka valittiin puolueensa puheenjohtajaksi ja josta tuli pääministeri.

Vartia sanoo arvostavansa Juha Sipilää, mutta kiistää ehdottomasti pyrkivänsä vihreiden puheenjohtajaksi.

– En. En. Se ei ole tehtävä, jota haluan tavoitella. Sitten syön sanani, jos pyrin.

Löylyn sankarit – uusi yleinen sauna oli Avanto Arkkitehdeille harras hanke

Suosittelemme sinulle