Hyppää sisältöön

Keskustan eduskuntaryhmä ryöpytti Tiilikaista – ministeri sai vakavan varoituksen: "Härmälä virkamiesten aatelia"

Vakavan varoituksen antamisen puolesta äänesti 24 jäsentä, ja kahdeksan olisi halunnut äänestää Tiilikaisen luottamuksesta Metsähallituksen johtajaratkaisussa. Tiilikainen seisoo Pentti Hyttisen takana: "Kokonaisarvioinnin perusteella paras henkilö valittiin"

Kimmo Tiilikainen eduskunnan täysistunnossa torstaina 23. kesäkuuta. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP
Tulikukka de Fresnes

Keskustan eduskuntaryhmä kävi kahden tunnin tunteidentuuletuksen torstaina Metsähallituksen pääjohtajan Esa Härmälän syrjäyttämisen takia.

Lopputuloksena maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle annettiin harvinainen kirjallinen varoitus toiminnasta Metsähallituksen toimitusjohtajanimityksessä.

Vakavan varoituksen antamisen puolesta äänesti 24 jäsentä, ja kahdeksan olisi halunnut äänestää Tiilikaisen luottamuksesta. Yksi äänesti tyhjää.

"Olen neljättä kautta eduskunnassa enkä vastaavaa muista"

"Paras henkilö valittiin"

Tiilikaisen mukaan vuorovaikutus eduskuntaryhmän kanssa ei ole mennyt parhaalla mahdollisella tavalla.

– Otan ryhmän antaman varoituksen vakavasti, en ole Metsähallituksen valinta-asiassa pystynyt riittävästi ryhmää kuuntelemaan. Toivon että käyty keskustelu puhdistaa ilman ja voidaan mennä yhdessä eteenpäin. Maataloudessa, metsätaloudessa riittää ongelmia ratkottavaksi, Tiilikainen kommentoi.

Tiilikainen kuitenkin seisoo uuden toimitusjohtajan Pentti Hyttisen valinnan takana.

– Tietenkin. Toimitusjohtajanimitys oli normaali valintaprosessi, ja kokonaisarvioinnin perusteella paras henkilö valittiin.

"Hyttinen ei ole sopiva"

Äänestystä Tiilikaisen luottamuksesta esitti kansanedustaja Hannu Hoskonen. Hänen mukaansa Tiilikaisen varoitus ja ryhmässä syntynyt epäluottamus tuli siitä, ettei eduskuntaryhmän mielipiteitä kuultu johtajanimityksessä. Taustalla huoli maaseudun tulevaisuudesta.

– Tästä tuli nyt varoitus ministerille: suomalaista maaseutua ei tapeta sillä, että tehdään kaiken maailman rajoituksia ja kaiken lisäksi annetaan lopputili semmoisille ihmisille, jotka ovat puolustaneet suomalaisen maaseudun oikeutta elää ja kasvaa, sanoi Hoskonen.

Hoskosen mukaan Hyttinen ei ole sopiva Metsähallituksen johtoon.

– Esa Härmälä virkamiehenä on suomalaisten virkamiesten aatelia, suomalaisen maatalouden puolustaja henkeen ja vereen. Kun hän on paras, miksi vaihtaa, hän kysyi.

"Poikkeuksellinen tapaus"

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan tapaus on hyvin poikkeuksellinen.

– Tämä on harvinainen ja vakava toimenpide, poikkeuksellinenkin, olen neljättä kautta eduskunnassa enkä vastaavaa muista, Kaikkonen sanoo.

Sananvaihto äityi ilmeisen railakkaaksi, sillä kansanedustajien ja ministerien avustajat häädettiin kokouksen aluksi ulos kuulemasta.

– Tiilikaisen toiminta on hiertänyt useampaa kansanedustajaa. Ryhmäläiset saivat puhua suunta puhtaaksi, Kaikkonen kuvaili.

Hallitus nimitti keskiviikkona Tililkaisen esityksen mukaisesti Metsähallituksen toimitusjohtajaksi Pohjois-Karjalan entisen maakuntajohtajan Pentti Hyttisen, ja nykyiselle johtajalle Esa Härmälälle tarjottiin Maaseutuviraston ylijohtajan paikkaa. Härmälä kieltäytyi tarjotusta tehtävästä.

Härmälä olisi halunnut jatkaa tehtävässä, ja kommentoi syrjäyttämistään tuoreeltaan twiitissä kipakasti: "v. 1969 liityin kepuun. Kaverit varoittivat että kepu pettää aina - pitäisiköhän alkaa uskoa".

Suosittelemme sinulle