Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ruotsin kuningaspari avoimina lapsistaan: Olimme hyvin paljon poissa

Sanomalehti Dagens Nyheter on haastatellut Ruotsin kuningasta ja kuningatarta. He ovat olleet naimisissa yli 40 vuotta.

Kuningas vilkuttaa kadun varteen kerääntyneille ihmisille.
Kuningaspari tervehtii yleisöä Ruotsin kansallispäivänä. Kuva: Björn Lindgren / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia menivät naimisiin 19. kesäkuuta 1976. Yli 40 vuotta naimisissa ollut pari kertoo sanomalehti Dagens Nyheterin haastattelussa huolestaan pakolaislapsia kohtaan ja omasta perhe-elämästään, kun heidän lapsensa olivat pieniä.

– Meillä oli aika täysi ohjelma. Vasta jälkikäteen olemme ymmärtäneet, miten paljon olimme poissa. Valitettavasti. Emme huomanneet tai tunteneet sitä silloin. Meillähän oli aina lapsenvahti, joka auttoi ja oli sijaisemme, mutta ei se ole koskaan sama asia, sanoo kuningas.

– Nyt jälkikäteen olemme ymmärtäneet, että lasten mielestä oli ikävää, että meidän oli pakko jättää heidät yksin niin usein. Emme ajatelleet sitä silloin. Tai ajattelimme, mutta olimme kiinni ohjelmassamme ja sitä oli vaikea muuttaa. En ole laskenut, mutta uskoisin, että Victoria on enemmän kotona kuin me olimme.

"Jokainen lapsi saa uudet vanhemmat"

Kuningatar Silvia huomauttaa, että Victoria pitää äitiyslomaa. Hän ei itse ollut koskaan äitiyslomalla. Surevatko he sitä vanhempaa, jota heistä ei koskaan tullut?

– Toki, niin se on, sanoo kuningas.

– Sitä ajattelee joka kerran, kun synnyttää uuden lapsen, sanoo kuningatar.

– Tietyllä tapaa jokainen sisarusparven lapsi saa eri vanhemmat, vaikka he ovatkin samat. Sitä muuttuu itse koko ajan. Viimeiseltä lapselta ei vaadi yhtä paljon kuin ensimmäiseltä. Ei ole yhtä hermostunut. Jokainen lapsi saa oikeastaan uudet vanhemmat.

Kuningaspari sanoo usein hämmästyvänsä sitä, kuinka eri tavalla heidän lapsensa kuvailevat lapsuuttaan.

"Yritimme suojella heitä medialta"

Kuningaspari kertoo, että he yrittivät suojella lapsiaan median huomiolta.

– Meidän nuorisomme on nykyään täysin tottunut mediameluun, heillä on siihen aivan erilainen suhde. Se on muuttunut valtavasti, toteaa kuningas.

Christopher O´Neill, prinsessa Madeleine, kruununprinsessa Victoria, prinssi Oscar, prinsessa Estelle, prinssi Daniel, prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip.
Kuningasperheen lapset puolisoineen kuninkaanlinnan parvekkeelle kuningas Kaarle XIV Kustaan 70-vuotispäivillä. Kuva: Maja Suslin / EPA

– Niin, me päästimme median kylään tiettyinä aikoina, kuten jouluna tai pääsiäisenä. Tiedotusvälineet kunnioittivat sitä, eivätkä esimerkiksi seuranneet lapsia kouluun, huomauttaa kuningatar.

– Lastemme arki oli melko suojeltua ja he pystyivät liikkumaan vapaasti. Se oli hienoa. Mutta sosiaalinen media on muuttanut kaiken. Jokaisella on iPhone, jokainen on paparazzi. Nyt meitä vartioidaan koko ajan.

"Olen pahoillani Madeleinen puolesta"

Madeleine lapsi sylissään, Chris vilkuutta vieressä.
Prinsessa Madeleine ja Christopher O´Neill poikansa prinssi Nicolaksen kastajaisissa. Kuva: Anders Wiklund / EPA

Kuningatar huomauttaa myös, että median suhtautuminen Victoriaan, Carl Philipiin ja Madeleineen muuttui, kun he täyttivät 18.

– Olen pahoillani, kun näen, kuinka yhtä lapsistamme kohdellaan mediassa, sanoo kuningatar ja tarkoittaa prinsessa Madeleinea.

– Hän on fantastinen ja omistautunut henkilö. Sitä media ei näytä. Toivon, että häntä kohdeltaisiin reilummin.

Prinsessa Madeleine esitetään mediassa usein "juhlivana prinsessana".

Yksin saapuvat pakolaislapset huolettavat

Kuningaspari puuttuu myös Ruotsiin yksin saapuvien pakolaislasten tilanteeseen. Ruotsiin saapui viime vuonna 70 000 lasta yksin. Tänä vuonna maahan odotetaan 27 000 yksin saapuvaa lasta.

– Pakolaislapsilla on traumaattisia kokemuksia, mutta he ovat hyvin sitkeitä ja selviävät kyllä. Eivät kaikki, mutta moni. Ehkä se näkyy eri tavoin myöhemmin elämässä. Mutta on kuitenkin hämmästyttävää, miten voimakkaita he ovat, pohtii kuningas.

Kuningatar perusti World Childhood Foundation -säätiön vuonna 1999. Se työskentelee taatakseen kaikille lapsille oikeuden lapsuuteen. Saksassa säätiöllä on useita yksin saapuviin pakolaislapsiin keskittyviä projekteja.

– Lapset ovat ehkä menettäneet vanhempansa, kotimaassaan tai matkalla. He ovat menettäneet kaiken: perheen, ystävät, juurensa. Ja sitten he tulevat paikkaan, jossa he eivät tunne ketään. Me koulutamme aikuisia, jotka voivat toimia esikuvina heille.

"Jos emme auttaisi, tekisimme virkavirheen"

Kuningasperheen jäsenet ovat vierailleet kuluneen vuoden aikana useissa vastaanottokeskuksissa ja tutustuneet erilaisiin integraatioprojekteihin.

– Meillä on laajat verkostot ja mahdollisuus kanavoida tunteitamme: aloittaa jotakin, ottaa yhteyksiä, puhua ihmisille, nostaa asioita esille. Se on suuri etu, jonka asemamme takaa. Meidän on käytettävä sitä hyväksemme.

– Jos emme käyttäisi asemaamme muiden auttamiseen, tekisimme melkein virkavirheen, sanoo kuningas.

Kuningas korostaa, että Ruotsin on autettava lapsia.

– Meidän on selvittävä siitä. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Meidän on autettava niitä, joilla on hätä. Ihmisiä, joilla on hätä, on autettava. Niin se vain on, sanoo kuningas Kaarle XVI Kustaa sanomalehti Dagens Nyheterille.

Suosittelemme