Hyppää sisältöön

Tytöt rynnistävät futiskentille – unelmana maajoukkuetähteys

Jalkapallon suosio tyttöjen harrastuksena kasvaa, ja laji aloitetaan aiempaa nuorempana. Tyttöfutis on vahvassa nousussa myös isoissa jalkapallomaissa, ja kansainväliset lajiliitot kampanjoivat harrastuksen lisäämiseksi.

Tyttöjä jalkapallotreeneissä.
Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Elisa Kallunki

Jalkapallokentille on parin viime vuoden aikana, hiljaisempien vuosien jälkeen, rynnistänyt suuri joukko uusia tyttöpelaajia. Yksi syy suosion kasvuun on seurojen aktiivisuus.

– Nykyään tytöt harrastavat futista ihan ympäri maata. Meidän kokemuksemme mukaan tytöt harrastavat mieluiten futista omissa joukkueissa. Kun seurat ovat lähteneet käynnistämään omia ryhmiä tytöille, heitä on tullut toimintaan mukaan huomattavasti enemmän, seuratoiminnan asiantuntija Minttu Korsberg Palloliitosta sanoo.

Suomalaistyttöjen futisintoon vaikuttavat myös läheltä löytyvät esikuvat, uskoo HJK:n tyttö- ja naisfutiksen valmennuspäällikkö Joonas Sarelius.

– Esimerkiksi Suomen naisten maajoukkue on menestynyt ja ollut monissa arvokisoissa. Koko ajan nähdään telkkarissa kisoja, joissa naiset pelaavat hyvää futista.

Helsingin Jalkapalloklubi HJK on panostanut tyttöfutikseen vahvasti muutaman vuoden ajan. Tyttöpelaajien määrä kasvaa nopeasti.

– Futiksen pariin, nuorimpiin ikäluokkiin ja futiskouluihin, tulee koko ajan entistä enemmän tyttöjä, Sarelius sanoo.

Tyttöjä jalkapallotreeneissä.
Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

HJK:n 10–11-vuotiaiden T05-joukkueen tytöt tiivistävät, mikä on harrastuksessa parasta.

– Pelaaminen ja kaverit, Venla Kaukonen sanoo.

– Saa hyvää kuntoa, ja se on tosi hauskaa, Ilmi Kuokkanen lisää.

Isot jalkapallomaat panostavat tyttöfutikseen

Tyttöjen jalkapallointo ei ole vain Suomen ilmiö, vaan laji on kovassa nosteessa myös muualla maailmalla, esimerkiksi Englannissa ja Ranskassa. Euroopan jalkapalloliitto UEFA on aloittanut kampanjan tyttöjen ja naisten jalkapallon nostamiseksi. Tavoitteena on, että jalkapallo olisi Euroopassa tyttöjen ykköslaji vuoteen 2020 mennessä.

– Perinteiset isot futismaat ovat alkaneet viime vuosina panostaa erittäin voimakkaasti tyttöjen ja naisten jalkapalloon. Samoin kansainväliset kattojärjestöt UEFA ja FIFA kovasti pyrkivät omalla toiminnallaan tukemaan eri maita tyttö- ja naisjalkapallon kehittämisessä, Minttu Korsberg Palloliitosta sanoo.

Suomessa jalkapallon harrastajiksi on rekisteröitynyt lähes 30 000 tyttöä ja naista, ja se on ylivoimaisesti suurin tyttöjen palloilulaji. Esimerkiksi koripalloa harrastaa runsaat 7 000 tyttöä ja naista. Molempien lajien pelaajamäärät ovat todellisuudessa isommat, sillä moni harrastaa myös ilman peleihin oikeuttavaa lisenssiä.

Tyttöjä jalkapallotreeneissä.
Kuva: Elisa Kallunki / Yle

Futis vetää tyttöjä entistä nuorempina

Tytöt myös aloittavat jalkapallon entistä nuorempina. Tytöt lähtivät aiemmin mukaan keskimäärin 10 ikävuoden tienoilla, pojat 6–7-vuotiaina.

– Tällä hetkellä tytötkin aloittavat keskimäärin siinä 7 vuoden kieppeillä, mutta aivan hyvin lajiin pääsee mukaan senkin jälkeen, Minttu Korsberg Palloliitosta sanoo.

Yleinen tuntuma on, että joukkuelajien suosio ylipäänsä on lisääntynyt ja yksilölajien puolestaan hiipunut. Lapset saattavat myös harrastaa aiempaa monipuolisemmin.

– Voi olla, että lapset harrastavat useampaa lajia rinnakkain. Futista ja siinä rinnalla vaikka ratsastusta, voimistelua tai tanssia, Palloliiton Minttu Korsberg sanoo.

Jalkapallo on HJK:n Joonas Sareliuksen mielestä hyvä harrastus sukupuoleen tai ikään katsomatta. Tavoitteena voi olla kiva harrastustoiminta tai toisaalta määrätietoinen, pidemmälle tähtäävä treenaus. Kun Helsingin Laaksossa treenaavat HJK:n T05-joukkueen tytöt miettivät unelmiaan, kaikilla on sama haave.

– Haluaisin maajoukkueeseen!

Suosittelemme sinulle