Hyppää sisältöön

Oikeus päätti: Stairway to Heavenin kitarariffi ei ole plagiaatti

Led Zeppelin oli vuonna 1968 lämmittelijänä kiertueella, jolla Spirit-yhtye soitti vastajulkaistua Taurus-kappalettaan. Jury katsoi, ettei se päätynyt ainekseksi Led Zeppelinin rockklassikkoon kolme vuotta myöhemmin.

John Paul Jones, Robert Plant ja Jimmy Page. Taustalla piirroskuva Lontoosta.
Led Zeppelinin jäsenet John Paul Jones, Robert Plant ja Jimmy Page. Kuva: Andy Rain / EPA
Anniina Wallius

Yhdysvaltalainen oikeusistuin katsoo, ettei brittiläisen Led Zeppelin -yhtyeen Stairway to Heaven (siirryt toiseen palveluun) -rockklassikon aloittava kitarariffi ole laiton laina yhdysvaltalaisesta kappaleesta. Kymmeniä vuosia puolin ja toisin kiistelty asia vietiin kaksi vuotta sitten losangelesilaisen oikeuden käsittelyyn.

Edesmenneen lauluntekijän Randy Wolfen perintöä vaaliva säätiö väitti, että Led Zeppelinin kitaristi Jimmy Page ja laulaja Robert Plant plagioivat riffin Wolfen vuonna 1967 Spirit-yhtyeelle säveltämästä instrumentaalikappaleesta Taurus (siirryt toiseen palveluun). Säätiö vaati plagioinnista noin 35 miljoonan euron korvauksia.

Säätiön asiantuntijatodistajat pyrkivät osoittamaan, ettei kappaleiden samankaltaisuus voi olla sattumaa. He pitivät epäilyttävänä etenkin sitä, että Led Zeppelin oli Spiritin Yhdysvaltain-kiertueen lämmittelijä vuonna 1968, mutta Page ja Plant sanoivat, ettei Taurus ollut heille tuttu. 

Page ja Plant haluavat unohtaa, vastapuoli harkitsee valitusta

Puolustuksen asianajajat vetosivat siihen, että musiikilliset rakennuspalikat ovat yhteisiä. Yhden asiantuntijan mukaan samaa sävelkulkua on käytetty jo 300 vuotta sitten.

Page, Plant ja basisti John Paul Jones puolestaan kertoivat oikeudessa, miten vuonna 1971 kirjoitettu Stairway to Heaven heidän muistinsamukaan syntyi.

Nuotteja tutkittuaan ja asiaa kaksi päivää pohdittuaan jury päätti, etteivät kappaleet ole ratkaisevasti samanlaiset. 

Page ja Plant sanoivat vapauttavan tuomion jälkeen antamassaan lausunnossa olevansa iloisia oikeuden päätöksestä ja haluavansa nyt unohtaa koko jupakan. Vastapuoli sen sijaan sanoo, että sillä on perusteita valitukseen.

Stairway to Heaven on valittu monissa äänestyksissä yhdeksi kaikkien aikojen parhaista rockkappaleista, ellei jopa parhaaksi.

Suosittelemme sinulle