Hyppää sisältöön

Soros: Eurooppalainen projekti vaarassa, talousongelmia luvassa Brexitin takia

Vaikutusvaltaisen miljardöörin mielestä Euroopan unioni on matkalla sekavaan hajoamiseen. Hän vaatii EU:n uudelleen rakentamista.

George Soros
George Soros Kuva: Andreas Gebert / EPA
Mikko Leppänen

Suursijoittaja George Soros kirjoittaa lauantaina julkaistussa kannanotossaan (siirryt toiseen palveluun), että monien pelkäämä "katastrofimainen skenaario" toteutui, kun Britannia päätti erota EU:sta.

Sorosin mielestä Britannian eropäätöksen myötä Euroopan unionin hajoaminen on nyt käytännössä peruuttamaton.

– Lähdettyään EU:sta Britannia saattaa lopulta pärjätä suhteellisesti paremmin kuin muut maat, mutta sen talous ja kansa voivat kärsiä huomattavasti lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä, Soros arvioi.

Talousongelmia näkyvissä

Vaikutusvaltainen miljardööri ennustaa, että maailmanlaajuiset rahoitusmarkkinat tulevat todennäköisesti kuohumaan niin kauan kun Britannian ja EU:n väliset monimutkaiset poliittiset ja taloudelliset eroneuvottelut jatkuvat.

– Seuraukset reaalitaloudelle tulevat olemaan verrattavissa vain vuosien 2007–2008 talouskriisiin, Soros kirjoittaa.

Sorosin mukaan eurooppalainen projekti on vaarassa, koska Brexit avaa tulvaportit muille EU:n vastaisille voimille unionin sisällä.

Esimerkeiksi hän nostaa Ranskan Kansallisen rintaman vaatimuksen "Frexit"-äänestyksestä sekä Alankomaiden populistipoliitikko Geert Wildersin vaatiman "Nexitin".

Lisäksi Soros pitää mahdollisena, että Britannia ei säily yhtenäisenä, koska Skotlannissa halutaan äänestää uudelleen itsenäisyydestä ja jotkut pohjoisirlantilaiset poliitikot ovat jo vaatineet Pohjois-Irlannin yhdistymistä Irlannin tasavaltaan.

Lääkkeeksi lisää integraatiota

Sorosin mukaan kuohunta Euroopassa ei lupaa hyvää euroalueen uudistamiselle. Hänen mielestään euroalueelle pitäisi luoda aito pankkiunioni, rajoitettu verounioni sekä vahvemmat mekanismit demokraattista vastuunkantoa varten.

Soros arvioi, että aika ei ole Euroopan puolella, koska Turkin ja Venäjän kaltaisista maista tulevat paineet pahentavat Euroopan sisäistä poliittista erimielisyyttä.

– EU on aidosti rikkoutunut ja lopettanut kansalaistensa tarpeiden ja toiveiden tyydyttämisen. Se on matkalla sekavaan hajoamiseen, joka jättää Euroopan heikompaan asemaan, kuin missä se olisi ollut ilman EU:n perustamista.

Soros kirjoittaa, että EU-mielisten ei pidä nyt antaa periksi, vaikka EU onkin viallinen rakennelma. Hän kehottaa EU:n arvoihin ja periaatteisiin uskovia liittymään yhteen, jotta unioni saadaan pelastettua.

Sorosin mielestä EU pitää rakentaa perin pohjin uudelleen. Hän on luottavainen, että yhä useampi ihminen liittyy EU:n puolustajiin, kun Brexitin vaikutukset selviävät lähikuukausina.

Suosittelemme sinulle