Hypokoirat pystyvät hajuaistinsa avulla erottamaan ihmisen verensokerin vaihtelut ihon tuoksun ja hengityksen perusteella. Suurin osa Suomen paristakymmenestä virallisesta hypokoirasta on erilaisia noutajia, mutta mukana on myös esimerkiksi terrierejä ja villakoiria.
– Rodulla ei ole sinänsä merkitystä, kunhan koiralla on anatomiselta ja fysiologiselta kannalta mahdollisuus tehdä nenätyöskentelyä. Esimerkiksi niin sanotut lättäkuonoiset eivät sovellu hajutyöskentelyyn ihan niin hyvin, toteaa hypokoirankouluttaja Elisa Forsman Hypokoira ry:stä.
Hypokoirien yleistymistä on jarruttanut se, että sitä ei rinnasteta laissa vielä opaskoiraan. Tämän vuoksi koiran kustannukset jäävät diabeetikon maksettavaksi.
Elisa Forsman kertoo, että pennun tie hypokoiraksi kestää noin puolitoista vuotta. Vaativassa ja aikaa vievässä koulutuksessa koiralle opetetaan, mihin tuoksuun pitää reagoida ja miten siitä ilmoitetaan. Sen voi tarvittaessa kouluttaa hakemaan toisen henkilön avuksi diabeetikolle, kun verensokerin vaihtelu sitä vaatii.
Tärkeintä on, että diabeetikko saa apua, tukea ja turvaa kotona.
Elisa Forsman, kouluttaja
– Opetamme kaikki koirat myös noutamaan. Ne pystyvät tuomaan diabeetikolle mittarin sekä mehua tai syötävää ensiavuksi.
Hypokoiria on koulutettu maailmalla 2000-luvun alkupuolelta saakka. Suomessa koulutus käynnistyi vuonna 2009, ja oppia on saatu esimerkiksi Englannista, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Hypokoirayhdistyksellä on kustannussyistä mahdollista järjestää koulutusta vain yhdellä paikkakunnalla, Karjaalla.
Osa koirista haistaa, mutta käytöksessä on puutteita
Kaikista halukkaista ei päivittäisestä treenaamisesta ja lähiopetuksesta huolimatta tule hypokoiria. Syynä ovat olleet esimerkiksi omistajan ajanpuute ja yllättävät elämänmuutokset perheessä.
Koiralta vaaditaan hyvän hajuaistin ohella paljon muutakin. Sen täytyy muun muassa kyetä rauhoittumaan, ja sillä pitää olla hyvät sosiaaliset taidot. Joskus käykin niin, että koira kyllä oppii ilmaisemaan verensokerin vaihtelua, mutta ei täytä käyttäytymisvaatimuksia.
– Ne saattavat silti hoitaa työnsä kotona ja ilmaisevat diabeetikolle verensokerin vaihtelusta. Sehän on tärkeintä, että diabeetikko saa apua, tukea ja turvaa kotona, vaikka viralliset työliivit jäisivät saamatta, hypokoirankouluttaja Elisa Forsman sanoo.
Osa omistajista ei halua tai kykene maksamaan koulutuksesta ja yrittää itse opettaa lemmikilleen hypokoiran taitoja. Virallista sinistä liiviä kantavan koiran pitää kuitenkin selviytyä kansainvälisestä Kiva Koirakansalainen -testistä ja hypokoirakoulutuksen loppukokeesta. Tämän jälkeen kokelaan työkykyä seurataan vielä noin puoli vuotta.
Suomen Kennelliiton hallitus on vuodesta 2014 lähtien nimennyt Hypokoira ry:n hyötykoiratoimikunnan jäseneksi.